Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/19

Här är husen från de kända filmerna och tv-serierna

Känner du igen husen där storfilmerna spelades in? Följ med på en guidad tur till bland annat husbåten från Sömnlös i Seattle och villan där Kevin i Ensam hemma lämnades kvar när resten av familjen åkte på semester

Huset från Drömkåken lär ligga i Spånga utanför Stockholm, det stora gula huset i Colin Nutleys Änglagård heter Lönnarp och hittas utanför Ulricehamn. Skaftö (Saltön), Trollhättan (Tillsammans, Fucking Åmål), Ystad (Wallander) och Vedum (Macken) är andra orter där man har goda chanser att få sig en glimt av ett stycke svensk tv- eller filmhistoria. Men för att ge sig ut på hus-spotting på Hollywoodnivå är det förstås USA som är det givna målet.

Tony Montanas villa och Top Gun-huset

På senare år har det visserligen blivit allt vanligare att storfilmerna spelas in norr om gränsen, i Kanada, där skattelättnader och USA-liknande landskap och miljöer tagit ett fast grepp om branschen, men för den som vill hitta hus med riktig Hollywoodhistoria är Kalifornien fortfarande nummer ett. 

Här, i Montecito närmare bestämt, hittar vi bland annat Tony Montanas villa, Top Gun-huset ligger i Oceanside, och Gudfadern-villan vid Lake Tahoe. 

Norr om Kalifornien ligger delstaten Oregon, där filmer som Stand by me, Dagissnuten, Rädda Willy och Steven Spielbergs The Goonies spelats in.

I kultfilmen The Goonies från 1985 hoppas ett gäng ungdomar ledda av bröderna Mikey och Brandon Walsh, kunna hindra en utmätning och den nära förestående demoleringen av deras samhälle till förmån för ett golfbanebygge. I verkligheten, och 32 år senare, hoppas ägaren till huset som bröderna Walsh ”bodde i” kunna stoppa fans från att hälsa på.

"Börjar bli svårt att bo här"

Sandi Preston köpte huset 2001 med vetskap om, och delvis på grund av, husets filmhistoria. 2015, i samband med filmens 30-årsjubileum, berättade hon att intresset för hennes hem hade börjat spåra ur redan för tio år sedan och att det nya jubileet var droppen som fick bägaren att rinna över.

I en intervju med Pittsburgh Post-Gazette pratade hon om tusentals besökare. Dagligen.

– Jag gillar att träffa nya människor, men det börjar bli väldigt svårt att bo här. Folk ställer sig på uppfarten och mitt i vägen och vägrar att flytta på sig när boende försöker ta sig fram.

Kort därefter kunde Goonies-fans konstatera att sötebrödsdagarna var över. Varningsskyltar sattes upp och besökare uppmanades att hålla sig borta och att varken titta på eller fotografera huset.

På USA:s östkust ligger det lilla samhället Toms River i New Jersey. Där har ägarna till villan som användes i Huset som gud glömde (1979) gjort sitt bästa för att tvätta bort skräckhus-stämpeln. De ruggiga fönstren är ett minne blott och fasaden har fått en harmlös ljusblå färg.

I bildspelet ovan tar vi en guidad tur bland fler av Hollywoods mest berömda hus. Se bland annat husbåten från Sömnlös i Seattle och huset där Kevin i Ensam hemma lämnades kvar när resten av familjen åkte på semester. Vi hälsar även på hemma hos Harry Potter och tittar till slottet från Downton Abbey.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.