Härlig höst i trädgården

ANNONS
|

Det lyser rött från den kompakta vingbenveden i trädgårdsmästaren Anna-Lena Haraldssons trädgård. Det är lite fuktigt i morgonluften och det råder ett stillsamt, nästan magiskt lugn bland växterna i villaträdgården i Sollentuna utanför Stockholm. Hela skalan av rött möter djupa gröna nyanser.

– Genom att jag har planterat mycket vintergrönt och växter som får röda blad blir hösten ingen tråkig och färglös period, säger hon.

Hon säger att det är bra att försöka tänka på att sätta växter som avlöser varandra under säsongen, och inte bara fokusera på att det ska vara fint på sommaren. Mahonia, benved av olika sorter, rododendron och buxbom är exempel på sådant vi ser i hennes trädgård.

ANNONS

Lämna fröställningar

Men även det som faktiskt har vissnat är vackert på sitt sätt, och det månar Anna-Lena om att spara, både för skönheten och för att fåglarna uppskattar det. Gullris, till exempel, klipper hon inte ned, och strandirisens bruna frökapslar står kvar som utropstecken i en rabatt. Även olika gräs, miskantusgräs till exempel, är vackert på senhösten och vintern med frost och snö på. Att lämna kvar växter fyller även andra funktioner.

– Det vissnande bladverket skyddar mot kyla. Men ta bort växter som har drabbats av svampsjukdom, som pioner och ibland även höstflox, säger Anna-Lena.

Plocka vinteräpplen

Ett av äppelträden dignar av frukt. Det är sorten Amorosa, och snart är det dags att plocka. Anna-Lena tittar närmare och upptäcker ett dåligt äpple som hon genast tar bort.

– Att rensa bort skadade äpplen, både från träden och från marken är viktigt. Annars kan sjukdomar, som fruktmögel, sprida sig och stanna kvar till nästa år.

Ett tips, tillägger hon, är att plocka äpplen som mognar sent och som ska vinterförvaras lite tidigare än när de är fullmogna.

– Det är skillnad på plockningsmogen och ätmogen frukt. Höst- och vintersorter ska skördas när de är plockningsmogna, om man vill lagra dem.

ANNONS

Hungriga gäster

På äppelträdets stam sitter ett gnagskydd noga fastsatt. Skydd på små träd kan man inte vara nog tidig med, menar hon. Även om det är under senvintern som harar och rådjur är som hungrigast och ger sig på träden, är det säkrast att sätta skydd tidigt på hösten.

– Det är dessutom svårt att förutse vad de ger sig på. Plötsligt kan de gå på växter som klarat sig utan skador i många år.

Lövkrattning är kanske det vi mest förknippar med höstpyssel i trädgården. Många gillar det, medan andra svär över de tjocka lagren som lägger sig på gräsmattan. Man gör gott i att fokusera på nyttan med löven. De kan läggas på marken kring buskar, som ett värmande vintertäcke, och de kan användas som täckmaterial i landen. Kör man sönder dem med gräsklipparen kan man lämna kvar en del på gräsmattan, då förmultnar de snabbare.

Höstkrukor

Krukor med höstblommor på trappan eller balkongen piggar upp även den mulnaste oktoberdag. Anna-Lena Haraldsson väljer sorter som klarar en del kyla. När temperaturen sjunker ännu mer placerar hon dem intill husväggen, där det är varmare, eller ställer frigolit runt krukan.

– Att jorden är näringsrik när man planterar på hösten är inte lika viktigt. Växterna tar inte upp näringsämnen på samma sätt.

ANNONS

Formmässigt använder hon ofta kombinationen av något bulligt och rundat, något som sticker upp och något som hänger ned.Hon placerar en rosa krysantemum intill en japansk starr, vars långa blad har gräddvita kanter. Med i trion får också en revsuga vara.

Vem sa att hösten var en tråkig trädgårdstid?

Tre vackra höstkrukor

  1. Alunrot, ljung och tåtel.
  2. Fjädergräs, daggsalvia och silverek.
  3. Krysantemum, revsuga och japansk starr.

Mer att göra i oktober-november

  1. Höj gräsklipparens klipphöjd inför årets sista klippning. Då klarar gräsmattan vintern bättre.
  2. Plocka äpplen innan kylan blir alltför sträng. De äpplen som ska lagras sveps in ett och ett i tidningspapper och läggs i papperskassar eller lådor. Förvaras svalt, men frostfritt.
  3. Samla ihop rosblad som drabbats av svartfläcksjuka och andra svampsjukdomar. Lägg inte i komposten.
  4. Vattna alla vintergröna växter, särskilt rododendron.
  5. Klipp inte ned perennerna. Det vissnande bladverket skyddar mot kyla, fröställningarna är vackra och fåglarna har frön att äta under vintern. Undantag är växter som drabbats av svampsjukdom, som pioner och ibland även höstflox.
  6. Tulpaner går att plantera så länge det går att gräva i jorden.
  7. Beskär vinrankor i november eller december.
  8. När marken har frusit är det bra att kupa upp barkmull eller jord runt rosor.

Källa: Anna-Lena Haraldsson, Arkiflora Trädgård & Design

ANNONS