Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Guide: Tid för tulpaner

Tulpanen – en blomma som svenskarna är världsmästare på att konsumera. Men det är inte bara vi här i norden som fascineras av tulpanen – under 1600-talet ledde kärleken till den kulörta blomman till finanskris i Nederländerna. Lär dig mer om tulpaner här:

Från Asien

Blomman kommer ursprungligen från Iran, Afghanistan och Kazakstan. Nomader tog lökarna till Turkiet, och där upptäckte de hur sultaner bar en tulpan instoppad i turbanen. Här fick blomman sitt namn som har persiskt påbrå: På persiska heter turban nämligen tulipan.

Tulpanen är så populär att den har en egen dag – och det är i dag, den 15 januari. I Sverige slog tulpanen igenom under 1950-talet.

En dyrbar lök

Blomman bär med sig en intressant ekonomisk historia. Tulpanhandeln i Nederländerna var så intensiv att den till slut spårade ut. Priserna steg explosionsartat, särskilt under åren 1623-1637, och sorten Semper Augustus betingade ett pris som motsvarade tre stenhus vid en kanal i Amsterdam.

Det spekulerades även om framtida skördar av lökar, vilket gav upphov till terminsaffärer. Men till slut brast bubblan och många blev ruinerade.

Populär i Sverige

Det odlas nästan 160 miljoner tulpaner varje år bara här i Sverige. Tulpanhandeln omsätter miljontals kronor och odlingarna ger arbetstillfällen.

Det finns runt 6 000 olika sorter, varav runt 400 odlas i Sverige. Blomman finns i en rad olika färger– förutom i blått.

Tulpaner odlas på många håll: På Kriminalvårdsanstalten i Tygelsjö utanför Malmö får internerna ägna sig åt tulpaner.