Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Grannar minskade brottsligheten

Grannsamverkan mot brott har hittills mest hört ihop med villa- och radhusområden. Men idén fungerar även i flerfamiljshus, visar erfarenheter från Halland.

Brottslighet som stölder och skadegörelse minskade rejält både i Andersberg i Halmstad och i Sörse i Varberg när grannarna tillsammans började jobba för att öka tryggheten, enligt en utvärdering som forskare på högskolan i Halmstad gjort. Ändå har områdena olika modeller för verksamheten. I Sörse bygger den på några eldsjälars initiativ, medan bostadsbolaget håller i trådarna i Andersberg.

– Man måste bygga på de lokala förutsättningarna. Det finns inte en modell som passar överallt, säger Johanna Stakeberg på Länsförsäkringar som tillsammans med polisen ansvarar för grannsamverkan i Halland.

När brottsligheten minskar ökar gemenskapen i områdena. Man lär känna sina grannar, fikar och ordnar kanske fester tillsammans. Dessutom stärks självkänslan när människor känner sig behövda. Men det finns gränser. Närheten får inte urarta till social kontroll och grupper som trygghetsvandrar i mörkret får inte utvecklas till medborgargarden.

– Det är viktigt att man är klar över sin roll och sina befogenheter. Man är ju inte mer än en vanlig medborgare, säger Johanna Stakeberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.