Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gröna glimtar i det vita

De sista löven har fallit för flera månader sedan, träden och buskarna står kala och perennerna ligger som vissna högar i väntan på att vakna igen.

Känns bilden av vinterträdgården igen?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tänk dig i stället en grön, tätklippt granhäck, ett snår med prasslande bambu och murgröna som färgar de annars kala trädstammarna gröna.

Det är lätt att helt fokusera på sommaren när man planerar sin trädgård. Men då går man också miste om en stor del av året. En som i trädgårdskretsar ofta förknippats med vintergröna växter, och som har skrivit flera böcker i ämnet, är Brita Johansson. Hon har svårt att peka ut enskilda sorter som favoriter när vi ber henne. Sortimentet är helt enkelt för stort.

– Vårljungen är ovärderlig i vårt land. Så fort ljuset återvänder börjar den blomma, ibland blommar den tre månader innan de andra perennerna ens tittat upp ur jorden. Dessutom är den vacker året runt, säger Brita Johansson.

När man säger vintergrönt tänker kanske de flesta av oss på barrväxter. Och därmed även 1970-talsträdgårdarna med sina förvuxna granar och tallar.

– Barrväxterna har fått ett litet oförtjänt dåligt rykte efter 1970-talets barrtrend. Då planterades mängder av bergtallar som är urtråkiga. I dag är sortimentet helt annorlunda, säger Brita.

Hennes egna favoriter hittar man i släktet Ábies, alltså ädelgranarna. Den rena arten är inte lämpad för södra Sverige, men det finns många sorter och hybrider som fungerar bra att odla, menar Brita Johansson.

– Flera av ädelgranarna är mycket odlingsvärda i vårt klimat, och de har stor variation vad gäller färger på såväl barr som kottar, tipsar hon.

Gillar man inte barrväxter finns ändå mycket vintergrönt att välja på. En vintergrön ligusterhäck, rhododendron, vintergröna ormbunkar eller bergenia. Listan kan göras lång.

Den vintergröna buxbomen har drabbats av sjukdomar de senaste åren, och rekommenderas inte längre i nyplanteringar. Ett alternativ kan vara klotthuja, som har ett runt växtssätt och därför inte behöver klippas till klot.

Även klätterväxter och marktäckare finns i städsegröna sorter, till exempel murgröna, vintergröna och hasselört.

Och det finns mer vintergrönt att välja på. Bambu är ett exempel som har blivit populärt på senare år. Även flera grässorter är vackra vintertid.

– Man behöver ju inte bara tänka vintergrönt. Tänker man vintervackert har man ännu mer att välja på.

Fem vintergröna tips

Häckväxter och buskar – vintergrön liguster, rhododendron, bambu

* Träd – ädelgran, thuja

* Marktäckare – vintergröna, vårljung

* Perenner – timjan, alunrot

* Klätterväxter – murgröna, vintertry

Vintervackert. Växter i en trädgård måste inte vara gröna för att vara vackra vintertid. Vissa växter har stammar som är vackra även kala.

Ett typexempel är ormhasseln, som till och med anses vara mer värdefull vintertid när dess skruvade stammar syns bättre. Andra exempel är himalabjörken med sin kritvita stam, och småbladiga rönnar som även får en mycket vacker höstfärg.

Glanskörsbär är ytterligare en art som odlas för sin vackra stam. Och den numera så populära avenboken är värdefull vintertid eftersom den inte blir helt kal när löven vissnat, utan behåller sina vissnade löv långt in på vårkanten.

Läsning. Odla barrväxter, Brita Johansson (Atlantis Förlag, 2007).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.