Lys upp inomhusmiljön på vintern med regnskogsväxter som är vana att växa i skugga.
Lys upp inomhusmiljön på vintern med regnskogsväxter som är vana att växa i skugga.

Gröna växter i vintermörkret

ANNONS
|

Den gröna inredningstrenden är här för att stanna, men det är också mörkret. Så varför inte fylla hemmet med växter som klarar av skuggan och låta en bit regnskog flytta in i vardagsrummet?

Inte många krukväxter trivs inomhus så här års. Det är för mörkt och varmt för de flesta. Då är det smartast att låna växter från regnskogens undervegetation, som är vana att behöva kämpa i skuggan av stora träd. Som tur är har många av dem läckra exotiska blad som gör dem utmärkta som krukväxter.

- Själv har jag satt flera monstera tillsammans i en stor kruka. Det blir ett fint grönt blickfång, säger Erika Wallin på Blomsterfrämjandet, och Zamikalla är en annan mycket bra mörkertålig växt.

ANNONS

Växtlampa ger valfrihet

Blommande krukväxter vill gärna stå nära ett fönster och har generellt sett svårare att trivas i mörkare lägen.

- Men lökväxter som hyacint och amaryllis klarar sig också bra med lite ljus. Om man vill ha lite större valfrihet tycker jag att man ska satsa på en växtlampa. Då kan man välja vilka växter man vill även inne i rummen, säger Erika Wallin.

Förr var växtlampor inte så estetiska, men i takt med ett ökat intresse för odling och design har nya, lite roligare, varianter dykt upp. Ett exempel är det som tidigare i år utsågs till Årets trädgårdsprodukt på Elmia garden-mässan - en lampa gjord för att "matcha behovet av snygg växtbelysning för moderna hem". Koppla gärna växtlampan till en timer så att växterna får cirka 14 timmars ljus om dagen.

Grönt och gott

Enligt Blomsterfrämjandets trendanalys för nästa år är det gröna växter i olika nyanser som gäller inomhus, i kombination med de ätbara. Så varför inte satsa på en stomme av tåliga gröna växter som är fina året om? Många av dem har också luftrenande egenskaper. För att få in det ätbara kan du komplettera med kryddkrukor med exempelvis persilja och basilika som ju gärna får bytas ut regelbundet eftersom de ändå är tänkta att ätas upp.

ANNONS

Fakta

Inomhustips

Be om sticklingar från dina vänners tåliga krukväxter, då de har samma egenskaper som moderplantan.

Torka eller duscha bort damm från bladen så att växten kan tillgodogöra sig mer ljus. Dammet innehåller ofta spår av de giftiga partiklar som växten renar, så ta inte bort det med handen.

Har du växter en bit in i rummet? Tänk på att inte skymma fönstren med gardiner, persienner eller andra stora växter på fönsterbrädan.

Finns det lite ljus ägnar växterna mycket energi åt att rikta sina blad mot ljuset. Då ska man inte vrida på dem för att få dem att växa rakare eftersom det kan göra att de börjar tappa bladen.

Källa: Trädgårdstider (ICA Bokförlag) av Eva Rönnblom. (TT)

ANNONS