Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Enkelt är vackert. Två raka betongbänkar med en bred bräda på. Svårare än så är det inte att fixa sin egen trädgårdsbänk.

Gjut en ljugarbänk i betong

En stabil ljugarbänk i trädgårdens trevligaste vrå står stadigt även när höststormarna sätter in. Benbockarna gjuter du själv i betong.

En trädgård kan knappast ha för många sittplatser. Sol och skugga, morgon och kväll kräver alla sina egna platser. Ställen att slå sig ned på och pusta ut mellan ogräsrensning och gräsklippning. Kanske läsa en god bok, skvallra med grannen eller bara titta på utsikten och sommargrönskan.

Gammal hylla

En enkel ljugarbänk som den här behöver inte underhållas nämnvärt, benbockarna kan stå ute året om i decennier.

Bänkskivan tillverkade vi av en gammal hylla från en nedlagd ostbutik, men vilken bred planka som helst går lika bra att använda och kan enkelt bytas ut när den gjort sitt. Hittar man inte tillräckligt breda brädor kan man spika ihop två eller tre med en liten läkt under.

En till grannen

Som form åt benbockarna använde vi plastkärl till sopåtervinning och kompost. Den som börjat med betonggjutning som hobby kommer snart att upptäcka att man lätt hittar lämpliga gjutformar i alla tänkbara plastföremål. Det enda man behöver tänka på är att den färdiga betongen ska kunna komma ut ur formen. Dessa rektangulära, och samtidigt konformiga, behållare fungerade därmed perfekt för ändamålet.

Har man inte två likadana behållare kan man gjuta flera gånger i samma form. Kanske vill grannen också ha en bänk?

Fakta

Du behöver

* Två säckar finbetog

* Sten, decimeterstora för utfyllnad

* Två plastbehållare för sopåtervinning

* Murarhink eller vanlig hink

* Spade eller murarslev

* Borrmaskin med betongvisp

* Träplankor till sitsen

* Handskar och andningsskydd

Gör så här

1. Blanda finbetong och vatten, lite i taget om du inte har tillgång till betongvisp. Det är viktigt att allt pulver löses upp i vatten och inte bildar torra klumpar. Konsistensen på betongen ska vara som en fast gröt, inte för rinnig, då blir det färdiga resultatet inte lika hållbart.

2. Fyll plastbehållaren med betong och varva i med stenar för utfyllnad. Lägg i stenarna allt eftersom du fyller behållaren, men lägg dem så att de inte ligger direkt mot formen. Stenarna ska inte synas, bara fylla ut. Försök att knacka på formen medan du fyller så luftbubblorna flyter upp till ytan och inte bildar fula porer i betongen.

3. Det är viktigt att behållaren står på en plan, vågrät yta så att bocken blir rak. Betongens härdningsprocess startar direkt när den kommer i kontakt med vatten, men det går relativt långsamt. Minst en vecka bör du vänta innan du vänder på formen och kan se det färdiga resultatet. (TT Spektra)

Tänk på!

Betong är visserligen ett naturmaterial, men dammet är inte hälsosamt att andas in, och när man ska blanda betong blir det lätt dammigt. För säkerhets skull kan det vara bra att använda ett enkelt munskydd som finns att köpa i varenda bygghandel. Även handskar är att rekommendera, då betongen är kraftigt uttorkande för huden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.