Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Gerillaodling för en grönare stad

Bli inte förvånad om du ser människor stå och gräva i stans gräsmattor på söndag.

– En outnyttjad jordplätt, ett litet grävredskap och solrosfrön. Det är allt som behövs, säger Olle Bjerkås som vill uppmuntra folk till stadsodling.

Olle Bjerkås är medlem i facebook-gruppen Guerilla Gardening GBG och en av initiativtagarna till eventet 100 000 solrosor i Göteborg. På fredagen hade cirka 900 personer anmält på Facebook att de tänker delta i eventet som äger rum på söndag.

– Vi vill att människor ska leta upp jordplättar i stan och gräva ner sina solrosfrön där. Om två och en halv månad kommer vi att ha en blomstrande stad, säger Olle Bjerkås.

Räcker det inte med de planteringar som redan finns?

– Det finns en poäng med att människor är med och påverkar sin stadsbild. Att man tar initiativ för att förgylla sin stad. Gerillaodling innebär att man odlar på mark som man inte äger, men det skadar ingen och blommorna är biologiskt nedbrytbara.

Varför just solrosor?

– Det var några stadsodlare som planterade solrosor på Skansberget förra året. De blommorna växte så det knakade, nu vill vi göra om det fast i större skala.

Var tänker du plantera dina frön?

– Jag tänker gå en sväng på Linnégatan på söndag.

Blir det fler gerillaodlingsprojekt i framtiden?

– Det blir det säkert. Så fort det dyker upp en bra idé så kommer vi att nappa på den.

Helena Bjarnegård, stadsträdgårdsmästare i Göteborgs stad, är i huvudsak positiv till initiativ som 100 000 solrosor i Göteborg.

– Det är ett trevligt när människor kan känna att de gör parkerna till sina. Men vi befinner oss i ett gränsland mellan det tillåtna och det otillåtna. Om de planterar på ställen där vi har planerat för något annat så får vi ta bort blommorna. Det är inte heller okej att flytta på gatstenar eller liknande, säger hon och tillägger:

– Jag hoppas att odlarna kommer att vattna sina solrosor med jämna mellanrum. Solrosor behöver mycket omtanke för att klara sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.