Privat Barbiesamling, i samband med Barbies 50-årsjubileum.
Privat Barbiesamling, i samband med Barbies 50-årsjubileum.

Gamla barbies + småbarn = dålig idé

ANNONS
|

Kemikalier finns överallt runtomkring oss, i möbler, elektronik och i leksaker. En del av dessa kemikalier har visat sig vara farliga, de kan påverka hormonbalansen i kroppen och vara cancerframkallande.

Men du behöver inte bli skräckslagen för att ditt barn sovit på en skumgummimadrass eller tuggat på din gamla barbie: det är först efter exponering under lång tid kemikalierna kan vara skadliga.

Läs också: ”Man tror inte att leksakerna är giftiga”

Små barn är dock extra utsatta, de kryper omkring på golvet och slickar och biter på saker.

–Men det har hänt rätt mycket. Numera finns det bra ekologiska alternativ på de flesta områden, säger miljökonsulten Anna Jiremark.

ANNONS

Här är tipsen för hur du minskar kemikalierna i barnrummet:

Allmänt:

2013 förbjöds många kemiska ämnen som tidigare varit tillåtna i leksaker. Nyare leksaker är alltså bättre än äldre. Tipset att det är bra att handla begagnat gäller alltså inte leksaker.

Köp helst ekologiska och miljömärkta barnprodukter.

Köp gärna träleksaker. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU.

–Äldre träleksaker kan man vara lite försiktig med eftersom färgen kan innehålla bly, säger Helena Norin, miljökonsult på Enviroplanning.

Plastleksaker:

I plast finns olika kemikalier som ger den dess egenskaper. Till exempel används ftalater för att göra PVC-plast mjuk. Flera ftalater som har visat sig vara farliga får numera inte finnas i leksaker. Rensa bort gamla plastleksaker av oklar ålder.

–Att låta ditt barn leka med din gamla barbie är alltså inte alltid en bra idé, säger Helena Norin.

Framförallt är det mjukgörare i plast som kan innehålla hälsofarliga ämnen, till exempel är äldre lego inte lika dåligt.

Modellera består ofta av plast. Det bör inte användas av de minsta barnen.

Lukta på plasten. Luktar den starkt – rensa bort.

Textilier och madrasser:

Skumgummimadrasser kan innehålla flamskyddsmedel. Vädra madrassen innan du använder den. Det finns madrasser i naturmaterial, eller ekologiska bäddmadrasser, men de är dyra.

ANNONS

Tvätta nya barnkläder innan användning och undvik kläder med tjocka plastiga tryck.

Möbler:

Fråga i butiken om vilka kemikalier möblerna innehåller. Ibland är det svårt att få svar: vänta med att handla till dess du fått svar. Det finns till exempel Svanen-märkta möbler.

Om du målar om:

Använd helst vattenbaserade eller linoljebaserade färger. Det finns miljömärkta byggprodukter som Svanen eller EU Ecolabel. Vänta några dagar innan barnet flyttar in. Vissa strukturtapeter kan innehålla PVC, undvik dessa.

Övriga prylar:

Barn leker som bekant inte bara med leksaker. Men även om barn måste få leka med annat också, tänk på att det är hårdare krav på leksaker än på andra prylar.

–Jag skulle till exempel inte låta mina barn leka med vanliga verktyg. Då är det bättre att köpa en snickarlåda avsedd för barn, säger Helena Norin.

Låt inte barnen leka med gamla mobiltelefoner eller annan elektronik. De innehåller ofta tungmetaller och andra ämnen som kan vara skadliga. Samma sak gäller nycklar, som ofta innehåller bly. Låt framförallt inte barnen suga på nycklar och mobiltelefoner.

Källa: Kemikalieinspektionen, Konsumentverket, Anna Jiremark, Helena Norin

FAKTA: Plastmärkning

De flesta plastprodukter i hemmet är märkta med en siffra och en bokstavskombination som förklarar vilken sorts plast produkten är gjord av.

ANNONS

Undvik leksaker med nummer 3, 6 och 7.

3: PVC-plast: Innehåller ofta ftalater. Ganska mjuk plast som kan finnas i regnkläder.

6: Polystyren: Kan innehålla flamskyddsmedel som kan vara hälsofarligt och som är svårt för naturen att bryta ner.

7: En samlingsgrupp för diverseplaster som kan vara mer eller mindre skadliga.

Källa: Helena Norin

ANNONS