Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gör höstkransar från trädgården

Man tager vad man haver är Barbro Råsbrants filosofi. Hon gör höstkransar av material från den egna trädgården och säljer på torget. - Jag använder mig av överflödet. Det finns så mycket att hämta i trädgården och naturen om man bara håller ögonen öppna för det vackra, säger hon.

När Barbro Råsbrant skulle måla om sitt hus för ett par år sedan blev hon tvungen att ta ned ett stort vildvin som täckte stora delar av fasaden. Knotiga sega grenar, som kunde hamnat i majbrasan blev i stället vackra stommar till höstkransar. Hon dekorerar dem med eklöv och bär från vildvin, olvon, rönnbär eller vad som finns till hands. Sedan några år tillbaka säljer hon höstkransar på torget i Uppsala, där en bondemarknad med hundraåriga anor äger rum varje lördag förmiddag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En djungel

Förutom det nedtagna vildvinet använder hon även sly och grenar av allt från björk och sälg till rönn och lärk i sina kransar.

- Man kan i princip använda allt som går att böja. Jag måste i alla fall gallra ur en massa, annars skulle det bli en djungel här, säger hon och pekar bort mot ett skogsområde som ingår i gårdens tomt.

Alla är olika

Barbro Råsbrandt har arbetat med färg och form i hela sitt liv, men är numera pensionerad. Att tillverka kransar är ett ypperligt sätt att vara kreativ och hon gör aldrig två likadana kransar - om hon inte fått en beställning av någon som till exempel har pardörrar och därför vill ha två likadana.

- Stommarna tillverkar jag genom att vrida ihop grenarna. Och jag säger alltid till mina kunder att de ska spara stommen. Den kan man dekorera på nytt efter säsong.

Bra material till stommar

+Vildvin

+Björk

+Lönn

+Sälg

+Rönn

+Lärk

+Spirea

+Äpple

+Svartvinbärsgrenar

+Humle - torkar vackert och har dekorativa ax

Vackert att dekorera med

+Blad av ek - håller sig gröna länge

+Kvistar av en

+Bär av vildvin - håller bra till skillnad från vildvinets löv som snabbt faller av

+Rönnbär

+Nypon

+Olvon - håller sig röda länge och ratas av fåglarna

+Slånbär

+Snöbär - vita dekorativa "smällbär"

+Murgröna - är grön året om och håller länge

+Vinka - är grön året om och håller länge

+Tuja - grön året om

+Blåbärsris - grönt även sedan löven fallit

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.