Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gäst hos naturen i Bohusläns sommarlandskap

Inspirerad av västkustens mjuka former byggde arkitekt Mats Fahlander hus för en familj där alla hade helt olika förväntningar på sommaren.

På rullande hällar under en vid västkusthimmel samlas varje år en allt större familj för att fira semester. Platsen är Slävik, en landtunga mellan två fjordar i Herrnäset som familjen köpte för ett flertal år sedan, i den karga bohusländska skärgården. En liten omarkerad grusväg leder till Herrnäset, där arkitekt Mats Fahlander fick i uppdrag att skapa ett nytt sommarboende. “Med åren har ju familjen utökats. De började med tre barn, som sen fick egna barn som gifte sig… nu finns det uppemot 50-60 personer här ute på somrarna.”

Mats Fahlander växte upp i Stockholm, men sommarmånaderna tillbringade han på ön mittemot Slävik. ”Jag har hållit kontakt med ägaren till det här huset, vi var kompisar som barn och har träffats sporadiskt sen dess. Så när han ville bygga sig ett eget hus här på familjenäset, kändes det naturligt att han tog kontakt med mig”. 

Kunden hade ett fåtal viktiga önskemål. Huset skulle vara lättskött, slittåligt, och ha gästrum för besökande. Men det viktigaste var att utsikten över havet stod i centrum. ”Resultatet blev ett sommarboende i två delar, med sovrum som ligger i den bakre delen av huset, samt en stor, öppen central yta som är perfekt för social samvaro. Den delen har stora skjutbara glaspartier som vetter ut mot havet och naturen, så man kan äta och umgås med havet i fonden”.

Contemporary Fasad by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

HUSESYN
Här bor: Beställaren och hans fru, som möttes under tiden huset byggdes
Läge: Slävik, Herrnäset, Bohuslän
Storlek: 90 kvadratmeter
Arkitekt: Mats Fahlander

När kundens föräldrar hörde talas om sonens planer blev de också intresserade av ett nytt hus. Men här var önskemålen lite annorlunda. ”De ville ha ett hus som var helt tvärtom, med absolut inga gästrum. Istället ville de ha ett gå-undan hus, hälften så stort, som de kan ha helt för sig själva. Så det finns en spegling av familjeförhållandena i husen, de liknar varandra på utsidan men är helt olika inuti”.

Det var också mer ekonomiskt gångbart att bygga två hus i samma stil, och att använda samma material i båda. ”Snickarna som platsbyggde husen var nästan nödgade att bära allt material hit, på grund av läget. Då hade det varit svårt att begära att de skulle släpa ut långa, tunga balkar”.

Populära artiklar

Contemporary Fasad by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

Istället för att göra intrång i de vackra klipporna och spränga dem plana, valde Mats att gjuta stift i berget för betongpelare som huset vilar på. Nivåskillnaden i de böljande hällarna är också markant, på ena sidan är huset bara höjt 40-50cm över stenen medan man på andra sidan kan gå raklång under huset. ”Det känns skönt att veta att hällarna rullar på under huset när man är inne”, säger Mats.

Contemporary Fasad by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

Den rundade formen på husen kom från naturen runt omkring. Bohuslän är känt för sina rullande, böljande hällar, renslipade av väder, vind och inlandsisen. Dessa mjuka undulationer ville Mats använda sig av. 

”Jag är präglad av mina barndoms somrar här i Bohuslän, och tyckte det var spännande att få komma tillbaka och jobba i den här miljön”. I bohusbyarna är bostadshusen vanligen vita, och fiskebodarna röda. Men det här fritidshusområdet, som byggdes på 40-talet, har en annan estetik, och Mats ville behålla känslan av sommarvistelse genom att använda tunna väggar och en enkel struktur.

Skandinavisk Matplats by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

De stora glaspartierna i de två mittersta sektionerna är skjutbara, och hänger på rullar upptill med en styrskena nertill. ”Fast vi hade en tight budget ville vi inte spara på glaset, det är viktigt att det håller tätt mot den eviga vinden”. Tvåglasfönstret kommer från tyskaSchüco.

Contemporary Fasad by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

Taket är gjort i korrugerad plåt som bockats åt “fel håll” avArkadprofiler i Småland, en teknik man ofta ser i vägtunnlar eller skidorter. Ett tufft lack har lagts på för att stå emot vinden, ”det blåser nästan hela tiden här”, säger Mats.

Fasaden är täckt med fibercementskivor, en sorts tunn betong med glasfiber. ”Det här materialet var poppis under 30- och 40-talet, man ser det ibland på gamla ladutak då de ofta är täckta av mossa. Då gjöts det ofta med asbest, vilket ju var ett problem, men nu är det alltså tillbaka i användning med glasfiber istället. Jag gillar fibercementskivor, det är i det stora taget ett outslitligt material. Bara man håller mossan i schack”.

Skandinavisk Kök by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

Hällarnas rundning fortsätter på insidan av husets tak, och ner i köksfläkten frånGorenje som mjukar upp det fyrkantigt funktionella köket.

Skandinavisk Vardagsrum by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

Trots att huset inte uppnår den svenska standarden för stadigt vinterboende har ägarna tillbringat både jul och nyår vid kustbandet. ”Vi har förberett för bergvärme i huset, men än så länge räcker det bra med den överdimensionerade (och självklart runda) kaminen från Spartherm”. 

Vattenslingor kopplade till en elpatron håller huset vid stadiga 10°C, och när familjen vill komma ut skickar de ett SMS till pannan som får upp värmen till 17-18°C innan de anländer.

Contemporary Sovrum by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

Förvaring finns huvudsakligen i ägarnas sovrum, där ett par garderober hyser de kläder och skor de behöver för ett sommarliv. Men Mats understryker igen att detta är ett semesterboende. ”Gästerna har precis tillräckligt med utrymme för att lägga undan kläder för ett par dagar, väskorna kan de stuva i det runda utrymme som taket ger ovanpå garderoberna”.

Contemporary Hall by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

Även i lampor och strömbrytare känns hällarnas rundning igen, lamporna är frånGlashütte-Limburg och ljusknapparna frånRenova.

Skandinavisk Badrum by Arkitekt Mats Fahlander

Arkitekt Mats Fahlander

Det finns ett gemensamt duschutrymme som nås från varsin dörr i sovrummet och gästrummet, men för en ordentlig tvagning och kanske uppvärmning efter ett kallt dopp är bastun med utsikt oslagbar.

Vad man ser när man sitter och hettas upp vid bastustenarna? De rullande vågorna, hällarna och horisonten utanför förstås, som varje år välkomnar den här familjen och dess gäster tillbaka.

Har du idéer på Houzz Tours eller känner du att ditt hem skulle vara värt att se? Skriv till [email protected]

Upptäck fler hus som har byggts i harmoni med naturen
Ett minimalistiskt familjehem bland risfälten i Japan
Ett hus i samklang med Pennsylvanias landskap
Fyra amerikanska hem som testar alla gränser

Contemporary Planlösning by Arkitekt Mats Fahlander

 


 Finn mer information på Houzz.se 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.