Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Funkis ute och inne hemma hos inredaren

Hur bor egentligen inredarproffsen själva - de som möblerar våra hem? Välkommen på en titt hemma hos Hans Axelsson i hans funkisvilla i Skår. I många år var han möbelföretaget Rooms produktchef, med inredningstrenden massiv oljad ek på sitt samvete.
Utan egentlig utbildning, men med ett brinnande intresse för inredning, det var så Hans Axelsson började. Närmare bestämt i ett garage i Stockholm.
Han och kompisen Klas Litzén, båda göteborgare, var mellan jobb. De såg en potential i möbelbranschen, en bransch som då på 80-talet var ganska död, enligt Hans.

"Vår idé var att bygga upp en miljö"
- Alla andra branscher hade ju utvecklats. Som kläder, där fanns det utrymme för olika stilar. Inom möbler fanns Ikea, de var döbra, men de flesta andra möbelvaruhus var tämligen tråkiga, säger han och fortsätter:
- Vår idé var att bygga upp en miljö i vår butik och inte bara ställa upp 20 soffor på rad. Och vi skulle absolut inte vara snobbiga. Bara bra. Klas och jag var nog redan från början rätt vassa på styling och på att hitta kul, udda produkter. När vi inte hittade det vi ville ha på marknaden, ritade vi möblerna själva och lät tillverka hos snickerier i Småland.
Det saknades inte ambitioner, däremot erfarenhet så de fick pröva sig fram.

Första butiken låg i ett garage
- Room öppnade i december 1988. Vi trodde det var jättebra att starta precis före jul. Vi fick inte sålt en pryl på två månader.
Och vid första besöket på möbelmässan i Milano hade de inte bokat hotellrum utan sov i bilen bakom en bensinmack.
- Succé direkt? Nej knappast. Första butiken låg ju på en bakgata i ett litet garage, det var ett helt vansinnigt läge. Men det bodde mycket folk i området. Vi pushade för att vi hade design, och ganska snart sålde vi mer.

Butiken i Göteborg har stängts
Utöver Stockholmsbutiken finns nu butik i Oslo och i Köpenhamn, den i Göteborg tvingades stänga sommaren 2006 efter fem år i stan.
Etableringen i Göteborg hade det goda med sig att Hans Axelsson flyttade hem igen.
Han hade tröttnat på att jobba i den stora skalan och var trött på storstan efter 15 år i Stockholm. Produktutvecklingen kunde han lika gärna sköta i Göteborg.

Klassisk funkisvilla
År 2001 installerade sig Hans, hustrun Eva och deras två döttrar Julia och Clara i en tvåvåningsvilla med källare i stadsdelen Skår i Örgryte. Strax därefter föddes minstingen Hampus.
Såväl inne som ute - till exempel den nya stora altanen - har Hans varit noga med att rita om så att allt stämmer med stilen på huset, en klassisk vit funkisvilla byggd 1938. Hela Skår har för övrigt gott om liknade villor från samma tid.
En stor förändring inuti huset var att integrera källarvåningen med bostaden. Här har blivit huvudentré, ett stort sällskapsrum inrett med biograf och mellandottern Claras rum.

Modern funkis
Köket på mellanplanet är också helt omgjort och en vägg är riven för en öppen lösning ut mot sällskapsrummen.
Inredningen i familjen Axelssons hem är väldigt mycket Room, eftersom Room är väldigt mycket Hans.
Modern funkis med raka linjer, rent trä, enfärgade textilier och så en kolonial touch som krydda.
Inte minimalistiskt, "så att man får blåskatarr" (Hans vokabulär), men med en avsaknad av plottrighet, trots tre barn i huset. Vilket till stor del beror på rejäla men diskreta förvaringsutrymmen. I föräldrarnas sovrum byggdes garderob med skjutdörrar utmed en hel vägg. Motsvarigheten i äldsta dottern Julias rum har ett tufft jeansdraperi som täcker för.

Trött på massiv oljad ek
Överallt i hemmet finns fotografier, både som stora tavlor och som mindre porträtt grupperade på gammaldags vis på ett bord.
- Det tror jag är något som kommer stort. Personliga fotografier som tavlor. Förstora upp bilder som betyder något och häng på väggen. Det kan vara segelbåten, hunden, familjen. Det gör inget om fotona är amatörbilder och lite suddiga, det kan bli fint ändå, tipsar den mycket fotointresserade Hans Axelsson.
På tal om trender, är han personligen rätt trött på massiv oljad ek, fast det förmodligen var Room som startade det hela.

Går vidare på egen hand
- Det är inte så att vi uppfann hjulet, eller så. Men vi satt verkligen och planerade, vad ska vi ha för träslag. Körsbär hade varit stort innan, nu ville vi hitta på något nytt. Allting var spånskivor då 1990, massiv ek hade länge upplevts som gammaldags, men kvalitetskänslan blev oerhörd. Jag tycker fortfarande ek är jättefint, i lagom mängder. Fast tänk ett helt kök i ek med ekgolv, ekbord och ekstolar, så skulle jag aldrig göra idag.
I och med att Göteborgsbutiken lades ner så slutade Hans Axelsson på Room för att gå vidare på egen hand. Sin halva av företaget hade han sålt några år tidigare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.