Full koll på bostadsaffären

ANNONS
|

Det är förmodligen den största affären i ditt liv. Ditt hem ska bli en annans och hundra tusentals, kanske miljontals, kronor ska bytas mot ett par nycklar. Ett av besluten som måste fattas är om en mäklare ska anlitas eller inte. Båda alternativen har sina fördelar - och nackdelar.

Ekonomijournalisten Alexander Norén har skrivit boken Hög på hus - Vägen till det perfekta boendet, som bygger på erfarenheter från hans egen bostadskarriär.

Skaffa kunskap

Enligt honom bör man i alla lägen, även om man anlitar mäklare, skaffa sig kunskap om marknaden. Bland annat genom att gå på visningar av liknande bostäder i området och ta reda på hur mycket de säljs för. Värderingstjänster på nätet kan också ge en uppfattning om vad bostaden är värd.

ANNONS

- Är du insatt har du också möjlighet att argumentera emot mäklaren vad gäller till exempel värdering och utgångspris. Till slut kanske du kommer fram till att det är bättre att sälja själv.

- En fördel är att du sparar in mäklararvodet som kan bli tiotusentals kronor. Sedan kanske man behöver betala någon för att få hjälp med det juridiska, men det går att klara även den biten om man håller tungan rätt i mun.

Går på känsla

Det främsta argumentet som mäklarna själva brukar använda är att den som säljer på egen hand får mycket sämre betalt än om mäklaren sköter affären.

- Men det finns det inga belägg för. Däremot tror jag att man har mycket att vinna psykologiskt på att ha en mellanhand, till exempel en mäklare, säger Alexander Norén.

Hans teori bygger på att de flesta bostadsköpare inte går på fakta utan på känsla. Då blir alla påminnelser om den nuvarande bostadsinnehavaren en nackdel. Vilket betyder att den som bor där helst inte ska vara fysiskt närvarande under visningen.

- När du går på en visning går förnuftet ut. Det är inte bergvärmeanläggningens effektivitet som är det viktiga utan drömmen om ett hem där livet blir mycket smidigare och lyckligare.

ANNONS

Få upp priset

Scenariot bygger dock på att så många spekulanter som möjligt blir intresserade och trissar upp priset. Alternativet är att på egen hand hitta en köpare, komma överens om ett pris och slutföra affären. I det fallet slipper man arbetet med att formulera en säljande annons, stajla hemmet och ordna långdragna visningar.

- I de fallen kanske man inte gör den bästa affären, men kanske blir man lyckligare.

Fakta: Sälja själv

+ Börja med att värdera bostaden. Vilket pris ska du sätta? Vill du anlita en värderingsman kan du fråga din bank vem de rekommenderar.

+ Ta reda på var och hur du ska annonsera, i tidningar eller bara på nätet? Prata även med grannar och vänner om att du ska sälja. De kanske känner någon som är på jakt efter ett nytt boende.

+ Gör en annons som är attraktiv. Hämta inspiration från andra annonser.

+ Lägg upp en plan och sätt av tid för visningar. Var beredd på att det kan behövas göras i flera omgångar.

+ Budgivningen börjar i regel med utgångspriset. Därefter kan spekulanterna sms:a eller mejla in sina bud.

+ Innan du bestämmer dig för en köpare kan det vara värt att kolla upp dennes ekonomi. Begär att få se lånelöftet från hans eller hennes bank.

ANNONS

+ Informera gärna skriftligt om fel och skavanker i bostaden - då behöver du inte vara orolig för att köparen senare ska komma med krav.

+ Som säljare har man ansvar för dolda fel i upp till tio år från köparens tillträde till bostaden. I köpekontraktet kan man lägga in en friskrivningsklausul mot dolda fel. Det i sin tur kan innebära att köparen vill pruta något på priset.

+ Banker kan mot en avgift hjälpa till med det juridiska, som att skriva avtal och lösa lån. Det finns även standardköpekontrakt att köpa i bokhandeln.

Källa: Mari Gremlin, jurist på Konsumentverket

Mer information

Här hittar du mer tips och information om vad som gäller när man säljer sin bostad: omboende.se, hogpahus.wordpress.com och Villaagarna.se (kräver medlemskap).

ANNONS