Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frossa i sommarblommor

Knoppande fläderblommor, pyttesmå äppelkart och skyar av hundkäx - naturen slösar med material för den som vill göra dekorationer till trädgårdens sommarfest. Trädgårdsexperten Minna Mercke Schmidt hittar allt hon behöver utomhus så här års.

Minna gillar egentligen alla årstider, men den tidiga sommaren är extra generös. Hon går jämt med näsan i vädret eller med blicken stint mot marken för att få med sig kottar, pinnar, mossa, knoppar, blad och annat som passar när hon ska göra sina blomsterarrangemang. När hon går ut med hunden så är bajspåsen bra att ha, inte bara till hunden utan också för att kunna samla allt hon hittar.

Naturligt

Minna Mercke Schmidt är författare och blomsterkreatör, och driver sedan 2006 den populära bloggen Blomsterverkstad som nu huserar på tidningen Sköna Hems sajt. När hon och familjen flyttade ut på landet satte det igång henne ordentligt. En värld av bär, kottar och mossiga grenar öppnade sig, fast hon hämtar lika gärna inspiration på kolonin i Lund. Enkelt och naturligt är de två viktigaste inslagen när Minna dekorerar med blommor och blad.

- Penséerna till exempel. Vid den här tiden är det många som kastar dem men varje enstaka blomma är ju så fin och användbar även när själva plantan ser trist ut, säger Minna och visar hur man gör ett enkelt bordsarrangemang.

Loppisfynd

Loppmarknader är trädgårdskreatörens bästa vän. Där hittar man allt från krukor och rostiga prylar till porslinsfat och pynt. I arbetshörnan på kolonilotten har Minna en järnbänk som kommer från en nedlagd verkstad.

- Mannen som sålde den undrade lite, men här är den perfekt som arbetsbänk.

FAKTA: Minnas tips

Blomsterkransen - håller sig länge om man lägger den i en plastpåse med lite vatten, knyter ihop och lägger påsen i kylskåp. Undvik att ha kransen för mycket i solen, då tappar den färgen fortare.

Fynda i parken - håll dig framme när kommunens parkarbetare rensar i parker och rabatter. Där kan finnas hur mycket som helst att ta vara på. Be att få det som ändå ska kastas.

Ogräs - många ogräs blir fantastiska i kransar och buketter. Kirskålens blommor är underbara tillsammans med pioner, smörblommans gula solar torkar fint och gräs går att använda till mycket. (TT Spektra)

Gör det själv

Låg bordsdekoration: Ta en skål med kant och lägg hönsnät som ett lock över. Fyll på med vatten. Stick valfria blommor i nätets hål. Välj till exempel fläderblomsklasar, hundkäx, blommor av näva, rosor och penséer. Täck kanten med murgröneblad.

Äppelkrans: Ta vara på de äppelkart som måste gallras på äppelträden. Välj kart i ungefär samma storlek och färg. Tag ståltråd, välj tjocklek beroende på om du vill kunna forma kransen eller ha den stel. Fyll på med äppelkart tills tråden är full, gör en ögla i ena änden och en krok i den andra. Smycka med en fin blomma där ändarna möts. (TT Spektra)

Minnas fem blomfavoriter

1. Syren - "För sommarkänslan".

2. Akleja - "För dess vackra sirlighet".

3. Hundkäx - "Dess frodighet är stajlistens dröm".

4. Näva - "För mångfald och färg".

5. Snöboll - "För att den blir som den heter". (TT Spektra)

Om Minna

Minna Mercke Schmidt, kreativ blomsterälskande fotograf som driver bloggen blogg.skonahem.com/blomsterverkstad.

Har gett ut böckerna Blomstrande idéer och Dekorera vackert (Semic). Är på gång med sin tredje bok, samt medverkar i en bröllopsbok för den amerikanska marknaden med dekorationer för "organic weddings". (TT Spektra)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.