Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Frossa i färgglada penséer

Släpp penséerna loss det är vår. Välj och vraka bland alla möjliga färger och matcha dem med andra köldtåliga växter. Trädgårdsfotografen Annika Christensen tipsar om fina kombinationer till vårkrukan.

Pensén är vårens räddare i nöden. När vädret velar fram och tillbaka står den stabilt som en riktig överlevare i krukan. Frostslag kan till synes få den på fall, men så reser den sig igen, redo för nästa rond. Den supersöta tuffingen är också prisvärd till tusen då den gärna blommar hela sommaren.

Pensén är glädjespridaren nummer ett! Tittar man närmre på dem är blommorna som små ansikten som ler mot en. De har så olika uttryck också, vissa har mycket tjockare kinder än andra. En av mina favorittyper av minipenséer kallas faktiskt just för "babyface", säger trädgårdsfotografen och stajlisten Annika Christensen.

Hon har bland annat gjort boken ”Trädgård i kruka” tillsammans med Ulrica Otterling och är en riktig mästare på att göra snygga krukplanteringar.

Jag gillar när växterna har olika roller i krukan och det blir ett möte, säger hon.

Med andra ord kan det bli lite tråkigt om alla växterna har likadan form på bladen, samma höjd eller lika stora blommor. Låt därför penséerna vara stommen, men kombinera dem gärna med andra köldtåliga växter för att få mer kontrast.

Färgmatcha

När man ser penséerna i butiken, uppradade i regnbågens alla färger kan det vara svårt att välja - alla är ju så fina på sitt sätt. Det är lätt att komma hem med ett hopkok av många olika sorter. Men att mixa dem hejvilt tillsammans kanske inte riktigt ger den effekt du hoppats på.

Annika plockar gärna upp en färg från pensén och matchar den med en annan blomma eller bladväxt, antingen i samma ton eller på motsatt sida i färgcirkeln, vilket ger ett djärvare intryck.

Särskilt svag är jag för mörkröda, svarta och vita penséer, och en som skiftar från vitt runt mitten till rosa i kanterna, säger hon.

Blommar längre

Oftast väljer hon hellre minipenséer än dem med större blomblad.

De mindre blommar längre och är busigare och mer gracila än de stora. Dessutom är de lättare att blanda med andra växter tycker jag.

Kan man inte välja bland alla färgkombinationer kan man ju förstås göra sin egna lilla utställning med en sort i varje kruka, en penséteater i stället för en aurikelteater.

De är så billiga att man kan unna sig att ha dem i många små krukor, säger Annika.

Visste du att...

...namnet pensé kommer från franskans pensée som betyder ”tanke”? Det importerades till engelskan (pansy) på 1400-talet eftersom blomman bland engelsmännen symboliserade hågkomst.

...penséer går att äta? De är väldigt dekorativa i exempelvis en sallad eller på bakverk. Då ska de helst vara ekologiskt odlade och inte besprutade.

Tips!

Använd en bra urnjord.

Har penséerna stått inomhus i affären behöver de avhärdas första veckan. Använd fiberduk eller lyft in dem på natten. Fiberduk är också ett bra extra skydd vid frostnätter, särskilt om du har andra blommor i krukan också.

Plocka bort vissna blommor, det förlänger blomningen. Efter den första kan du klippa ned dem så får de ny fräsch grönska och nya blommor.

Matcha ton-i-ton med andra växter i krukan eller kontrastera med en färg från motsatt sida i färgskalan.

Sandra Holmes/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.