Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att huset hade en amerikansk-inspirerad veranda var inget familjen Ahnlund-Jändel medvetet valde, men i efterhand är de jätteglada att det blev så.

Från Majorna till hus i Lödöse

Vårsolen värmer osannolikt, luften är frisk och löftesrik. Snön har smält bort i en rasande takt och hos familjen Ahnlund-Jändel i Lödöse är förväntningarna stora. – Vi bara längtar tills vi kan ta itu med trädgården igen, säger Pia Ahnlund.

Egentligen var de på väg att köpa ett passivhus en bit bort på gatan, men trädgården var minimal och då var det ointressant för familjen Ahnlund-Jändel.

– Vi vill leva så ekologiskt som vi kan, och vi älskade att odla på kolonilotten vi hade i Majorna. Därför ville vi ha en rejäl tomt, berättar Karl Jändel.

Förra våren blev deras hus färdigt längst uppe på höjden i det nya bostadsområdet Ekeberg i Lödöse. Innan dess bodde familjen i en trea i Majorna. Majorna har onekligen sina fördelar med många barnfamiljer och stort utbud av kaféer och barer, och familjen Ahnlund-Jändel trivdes väldigt bra. Men med småbarn, en ganska liten lägenhet och mager tillgång till grönytor, insåg familjen att de ville bo mer barnvänligt. Gärna lite mer på landet, så som både Karl och Pia växt upp. Så de började leta hus, men både tomt- och huspriser i Göteborgsområdet avskräckte. Och ett renoveringsprojekt lockade inte.

– När jag var på Villamässan såg jag broschyrer om Lödöse och hemsidan Gott om tid, där man marknadsförde både miljötänk och bra pendlingsmöjligheter till Göteborg. Det tyckte jag lät väldigt tilltalande, berättar Karl Jändel.

Det blev flera turer till Lödöse på helgerna, där ingen av dem varit förut. Och det var inte bara de låga tomt- och huspriserna som lockade, eller pendeltågsstationen och motorvägen som snart skulle bli färdiga. De blev överraskade av den vackra naturen tätt inpå, och Lödöse Museum.

– Muséet gillade vi jättemycket, de har så mycket bra verksamhet, så det var faktiskt ett tungt skäl. Sen gillar jag att fiska och här finns ju hur mycket fiskevatten som helst, konstaterar Karl.

Något passivhus blev det dock inte, som sagt. Därför vaknade tanken att bygga eget på en större tomt. Och eftersom de inte viss­te något om husbygge, bestämde de sig för att välja ett helt vanligt typhus, men med miljön i fokus.

Bollebygdshus hade en modell de gillade, och där man kunde göra olika tillval som gjorde huset mer energisnålt. Till exempel val mellan tre olika tjocklekar på väggarna. Pia och Karl valde den tjockaste varianten, beställde fönster med högsta möjliga U-värde och vitvaror och värmesystem i bästa miljöklass. Solcellspaneler till taket skulle de också ha. Men på Bollebygdshus skakade man på huvudet. De pengarna kommer ni aldrig att tjäna in, det är inte lönsamt att bygga så.

– Men vi förklarade att det viktiga inte var att det var lönsamt, vi är faktiskt beredda att betala lite mer för att belasta miljön lite mindre. Att tänka ekologiskt handlar ju också om att göra val av ideologiska skäl, inte ekonomiska, säger Karl, som tycker att husföretagen måste tänka om, och i­stället uppmuntra sina kunder att göra så miljömässiga tillval som möjligt när de köper hus.

Fram till för något år sedan var solceller fortfarande en ganska dyr teknik. Men på kort tid har de sjunkit i pris, och familjen Ahnlund-Jändels solceller på taket kostade omkring 50 000 kronor. Den el solcellerna producerar säljer familjen på elnätet, och motsvarar uppvärmningen och varmvattnet i deras hus.

Över huvudtaget beskriver sig Karl och Pia som typiska miljönördar från Majorna. De köper gans­ka sällan nya grejer, de handlar ekologiskt i stor utsträckning – gärna mat från gårdsbutiken Skiltorps Kvarn som de upptäckt i Lödöse. Och de har visserligen en bil, men till sina jobb i Göteborg tar de pendeltåget från Lödöse Södra station, vilket tar 26 minuter.

– Ungefär lika lång tid som det kan ta med spårvagnen från Majorna till centralen, konstaterar Pia.

Att ha ett nytt och praktiskt byggt hus känns jättelyxigt tycker Pia, som erkänner att hon har en lat sida också.

– Jag vill att det ska vara så enkelt och lättskött som möjligt, skrattar hon.

Inredningsmässigt är huset det som man numera knappt kan säga utan att bli utskrattad: En trivsam och personlig mix av Ikea och gamla ting.

Men både Karl och Pia säger att de är gans­ka ointresserade av inredning utan i stället lägger tid på musik och matlagning i goda vänner lag. Förvisso fanns det många inredningsstilar de tyckte var roliga när de skulle flytta in – jugend, lantstil, femtiotalv … men alla val man då skulle göra blev alldeles för jobbiga att ta ställning till, insåg de.

– Och eftersom det egentligen är trädgård som är vårt stora intresse, fick det bli som ett litet tema inomhus. Tapeter med växter på, naturfärger och bänkskivor av trä. Då blev det också ganska enkelt med alla val i byggprocessen, säger Pia.

Trots att de bara bott här sedan midsommar 2012, hann de förbereda massor i trädgården. Marken är förberedd med jord och grusgångar, häckar, träd och buskar hann de också få ner i jorden. På baksidan har de också anlagt en damm med tillräckligt djup för att ha fisk i, året om.

– Baksidan är mina domäner, där blir det perenner som är mitt stora intresse. Det ska vara mycket, som ett blomsterhav. Gärna senblommande, som rudbeckior, kärleksört och astrar, säger Karl.

Pia har ansvar för framsidans odlingar. Här kommer det att växa potatis, squash, sallader av olika slag, tomater, rödbetor, pumpor och bönor.

Pia och Karl tycker det känns fantastiskt att bara kunna släppa ut barnen utanför huset, där skogen med motionsspåret ligger inpå knuten till det framväxande villaområdet. Att Lödöse har varit en boplats sedan stenåldern tycker familjen också är kul.

– Det känns som att man får vara med i en utveckling av nybyggaranda här, och vi ångrar verkligen inte att vi flyttade hit.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.