FÖRE. Så här kan en analys av en ny och oplanerad tomt se ut, när ägarna fått uttrycka sina önskemål.
OCH EFTER... om allt går som planerat.
FÖRE. Så här kan en analys av en ny och oplanerad tomt se ut, när ägarna fått uttrycka sina önskemål. OCH EFTER... om allt går som planerat.

Från leråker till färdig trädgård

ANNONS
|

- Ofta önskar man att man som landskapsarkitekt hade fått komma in lite tidigare i planeringen och kanske vara med redan när man bestämmer hur man lägger tomter och hur husen placeras, säger Håkan Blanck, landskapsarkitekt på S Koinberg Landskapsarkitekter i Stockholm.

I Sverige är det dock inte särskilt vanligt att man anlitar landskapsarkitekter för privata trädgårdar. I stället blir det oftast en häck, ett par äppelträd och en stor gräsmatta av den där leråkern som levererades tillsammans med huset. Men trädgården kan bli mer än så om man planerar den omsorgsfullt.

Så hur gör man då?

- Det vanligaste är att man har en ganska plan tomt som utgångspunkt. Mäklarna brukar använda det som ett säljargument, trots att det faktiskt är lättare att skapa en spännande trädgård med fler rum på en tomt med lite höjdskillnader, säger Håkan Blanck.

ANNONS

Skjut huset åt sidan

Den som har en tomt med nivåskillnader ska alltså inte känna sig förfördelad - utan snarare tvärtom. Då har man något att utgå från.

- Det är alltid lättare att ha en utgångspunkt. Därför ska man alltid göra en inventering av tomten och se om det finns något som man kan bevara eller utgå ifrån.

- Kanske har man någon liten ask eller lönn som självsått sig och som kan vara värd att bevara. Då kan man använda pengarna till nåt annat på plantskolan, säger Blanck.

Man kanske har en naturligt fuktig del som i stället för att dräneras kan utnyttjas till damm eller planteras med växter som trivs där det är fuktigt.

Har man möjlighet ska man helst börja trädgårdsplaneringen redan med placeringen av huset på tomten.

- Ofta placeras huset ganska slentrianmässigt i mitten av tomten. Men det är bättre att förskjuta det åt något håll så att man får en större tomtbit på någon sida. Vill man visa upp trädgården kanske man vill ha den större delen framför huset och om man vill ha den mer privat lägger man en större del bakom huset, säger Håkan Blanck.

Oavsett om man har möjlighet att påverka husets placering eller inte bör man tänka på väderstrecken. Var vill man ha sittplatserna? En sommarkväll när man ska grilla vill man kanske ha lite kvällssol på uteplatsen. Och gillar man att äta frukost ute kanske man inte vill sitta i skuggan heller.

ANNONS

Skapa tydliga rum

- Det kan vara en fördel att vänta ett tag och bo in sig i trädgården innan man bestämmer sig för var man vill ha sina sittplatser och vilka funktioner trädgården ska fylla.

Trädgårdsexperter pratar ofta om trädgården som rum. Och att dela in trädgården med tydliga rumsindelningar är ett bra sätt att skapa en mer spännande och användbar trädgård. Då kan man ha ett rum för lek och bollspel, ett för odling och ett för vila. Rumsindelningen gör det också lättare att få plats för det man vill ha, utan att det blir gyttrigt.

Det exempel vi bad Håkan Blanck rita fick tre tydliga rum, med olika funktioner, avdelade med häckar och spaljéer.

- De flesta använder bara häckar som tomtgränsmarkering, men häckar är utmärkta som avdelare inne i trädgården också.

Ett rum lät han bli något lägre, en så kallad "sunken garden".

- Nivåskillnader gör trädgården mer spännande och kan ge en naturlig avdelning. Det behöver bara vara ett par steg och man kan ofta utnyttja små nivåskillnader som redan finns.

När det gäller att välja växter tycker Håkan Blanck att svenskarna allt sedan 60-talet varit lite fega.

Våga plantera träd

- Vi är rädda för att plantera träd som blir riktigt stora, och i gengäld har vi fått ganska tråkiga villaområden. Jag tycker inte att man ska vara rädd för storleken. Ett stort träd kan ge en väldigt bra karaktär på en trädgård.

ANNONS

- Ibland är vi alltför solfixerade och glömmer lätt bort att vi ibland har riktigt varma somrar när det är skönt med skugga från stora träd .

Den som väl börjat intressera sig för trädgården och ska välja växter blir lätt hagalen. Man vill ha allt, men glömmer kanske bort helheten. Då är det bättre att välja fler av samma sort än lite av varje. Har man en rumsindelning blir det lättare att välja helt olika karaktär i olika rum av trädgården, och då också hitta rätt plats för en ny växt.

- Det är också viktigt att komma ihåg att man inte måste göra allt på en gång om man inte har råd.

ANNONS