Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Från koja till slott på Linnégatan

Den lilla lägenheten saknade charm och bra förvaring, men omvandlades till en härligt modern och trendig lya.

I ett av de tegelklädda 20-tals-husen, som ligger längs med den trädkantade boulevarden Linnégatan, finner vi den här charmiga lilla lägenheten. 2015 renoverades den, i princip från topp till tå, av Moodhouse, och fylldes då med smarta lösningar och vackra material – allt under en ganska tajt budget.

HUSESYN
Läge: Linnéstaden, Göteborg
Storlek: 29 kvadratmeter

Före-foto

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Före: En ung man, som precis köpt lägenheten på 29 kvadratmeter, anlitade Moodhouse för att göra om den enkla och slätstrukna bostaden till något mer modernt och coolt som passade hans behov och intressen. “Så fort han fick nyckeln fick vi kliva in och påbörja planeringen och därefter också själva renoveringsarbetet”, berättar Daniel Wolgast, projektledare. “Lägenheten var sedan tidigare renoverad av bostadsrättsföreningen, men kunden ville ha smartare lösningar och en lyxigare känsla”, säger Linda S. Österbom, inredare.

Populära artiklar

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Efter: Hur bostaden skulle utformas bestämdes noggrant tillsammans med kunden. “Vi träffades i lägenheten och gick igenom vad han gillade och ville ha”, säger Linda. Det visade sig att han hade ganska högtflygande planer, och vissa av dessa gick tyvärr inte att införliva eftersom ytan var så liten och budgeten på 300 000 kronor för tajt för allt man ville göra. “Vi fick kompromissa en del, men så är det ofta när man jobbar med små lägenheter som denna.” Den moderna stilen, med en lyxig känsla, var dock något som man försökte få till i hela utrymmet. “Lyxig känsla skapade vi främst genom att plocka in marmor i köket, hänga upp en gardin som går från golv till tak och använda detaljer i olika metaller”, berättar Linda.

Före-foto

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Före: “Köket som fanns från början var väldigt intetsägande och opraktiskt”, säger Daniel. Mycket krut lades på att få just det här utrymmet att bli ett blickfång i hemmet.

Modern Kök by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Efter: I det färdiga köket fick bänkskivan i marmor ta mycket plats. Mot ljusa skåpsluckor, från Ballingslöv, och enkelt vitt kakel sticker det levande materialet ut. “Vi ville särskilja köket från den övriga ytan och det lyckades vi med då vi använde just marmor och lät kaklet gå hela vägen upp till tak”, berättar Linda. Dessutom valde man att matcha de ljusa kakelplattorna med en mörk fog – för att få en lite tuffare känsla.

Vägglampor från Bloomingville.

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Man bestämde sig för att inte ha väggskåp i köket – istället finns extra förvaringsmöjligheter i det lilla skafferiet som döljer sig bakom dörren.

Ett svart barbord med stolar köptes in både för att spara yta och få till en mer ungdomlig känsla.

Före-foto

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Före: Det som fick vara kvar från den gamla inredningen var golvet. “Det passade stilen som kunden ville ha, lägenhetshuset i stort och den ganska smala budgeten, så vi behöll det.” 

Kunden, som arbetar i en klädbutik, hade en hel del plagg som han ville få plats med i sin nya lägenhet. Så man kom fram till att den bästa lösningen för den begränsade ytan var att bygga ett smidigt sovloft med klädförvaring undertill.

Modern Vardagsrum by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Modern  by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Efter: Det är inte så högt i tak i lägenheten och därför fick man kompromissa en aning med bygget av sovloftet. “Han fick välja om han ville sitta upp i sängen och då gå hukad i garderoben, eller om han ville åla sig upp till sängen och gå raklång in i klädkammaren”, säger Daniel med ett skratt. Efter noggrant övervägande kom kunden fram till att han ville kunna sitta upp i sängen, och därför byggde man en 4 kvadratmeter stor garderob med 165 centimeter i takhöjd. “Han fick sedan själv bestämma hur han ville att garderoben skulle vara inredd.” Slutresultatet blev en klädkammare full med öppen förvaring för skor, accessoarer, byxor och skjortor.

Modern Vardagsrum by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Genomgående i lägenheten har man valt tre färger: grått, vitt och svart. “Har man en liten yta att inreda bör man satsa på få, lugna färger”, förklarar Linda. Alla väggar målades i en grå nyans för att framhäva de äldre detaljerna, som elementet, dörrarna och fönstren, i lägenheten.

Ett annat smart tips, som Linda delar med sig av, för små ytor är att storleksanpassa möblerna. “Passar inredningen ytan så känns hemmet mycket mer luftigt och strukturerat. I just det här fallet passar inte riktigt soffan in då den är för stor, men kunden ville verkligen ha kvar sin gamla soffa så då fick det bli den ändå.”

Före-foto

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Före: “Den allra största utmaningen som vi skulle överkomma under arbetets gång var badrummet. Här var nämligen ytan så liten, och utformningen så pass opraktisk med många vinklar, att det krävdes lång och precis planering innan vi kunde sätta igång”, berättar Daniel. Från början fanns det heller ingen riktig dusch i badrummet utan bara en så kallad ”Stockholmsdusch”, där man tvättar sig över toalettstolen.

Nyklassisk Badrum by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

Efter: Det färdiga badrummet är gjort med millimeterprecision. “Har du duschdörrarna öppna är det knappt 1 centimeter kvar tills de slår i handfatet”, berättar Daniel. Och att hitta just ett handfat som var rätt för den lilla ytan var svårt, men tillslut fann de ett som passade som handen i handsken. “Det finns till och med en liten avställningsyta, det kan inte bli bättre än så”, säger Daniel.

by Moodhouse Interiör

Moodhouse Interiör

“Det var verkligen roligt att jobba med det här projektet, vi fick tänka till och utmana oss själva för att allt skulle fungera. Vi är supernöjda med slutresultatet – den här lägenheten har allt, precis som en stor lägenhet har”, avslutar Linda.

Läs mer om smarta lösningar för små ytor: 
12 smarta tips för små badrum
Från litet till större: 7 tips på hur man inreder ett mindre hem
Små kök: 10 storslagna idéer för ett litet matlagningsutrymme

Läs också:
Fler smarta förvaringslösningar
Här hittar du mer inspiration till hemmet!

Finn mer information på Houzz.se
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.