Om man tittar på Google Earth syns bara skog, skog och skog och några mörka fläckar som är vattendrag. Drar man på förstoringsverktyget urskiljs så småningom både åkrar, ladugårdar och så slutligen en ljus fyrkant, familjen Dooleys tomt med hus och trädgård. Entrén går mellan trädgårdsland fullsmockade med sallader av olika slag, dill, bönor, potatis och jordgubbar och närmast huset vinbärssnår.
– De har stått här sedan förra ägaren, berättar Helen. De ger hur mycket bär som helst.
De förra ägarna hade huset som fritidshus i 35 år, utan badrum och vatten och när Helen och James fick fatt på det för fyra år sedan var det som sommarhus, pittoreskt, och omodernt. Men redan första sommaren bestämde de sig. Här skulle de bo och verka.
Så familjen, med tre barn i skolåldern, lämnade sin gamla kyrka i södra England, sålde möblerna och kom en bister vinterkväll till sitt nya hem i Sverige.
– Vi hade i stort sett bara en soffa med oss, berättar dottern Matilda.
Huset de kom till byggdes 1928 på ett avstyckat hemman. Det är ett typiskt bostadshus för ett småbruk i trakten. Timrat med kök och två rum på nedre botten och två rum på andra våningen. Nötta, mjuka plankor bildar idag uteplats och trappa in i huset. Inte mycket av husets ursprungliga grundbyggnad har förändrats under åren, och familjen har jobbat mycket med att ta fram det originella som fungerar och samtidigt rusta för ett funktionellt boende för 2010-talet.
Helen är den som komponerar och James utför. Kökets sjuttiotalsgula färg var bland det första som målades över.
– Den färgen skrek för mycket på morgonen när jag just kommit ur sängen, beskriver Helen.
Nu är det dovt gröna färger både i köksgången – som är huvudentrén - och i köket.
Diskbänken, som de satte in direkt de flyttade dit, är egentligen ett provisorium. Helen har beställt nygammal diskbänk och arbetsbänk från 40-talet på den danska auktionsfirman Braun Rasmussen.
– Där hittar jag det mesta. Köksmöbeln i teak likaså.
Helen och James har klätt köket upp till brösthöjd med pärlspånt men låtit bli att klä in timmerväggen mot öster. Det är vackert med det nakna träet och linfyllningen helt fungerande som isolering.
– Nej, här blir inte kallt på vintern hävdar Helen. Vi har golvvärme.
James har låtit installera och själv byggt solpaneler på uthuset som ger varmvatten och golvvärme. För övrigt är vedspisen värmekällan i köket. Den utgör också enda kokmöjligheten. Ingen elektrisk spis här inte.
– Det behövs inte, det går utmärkt att både baka och laga mat så här. Jag gillar saker med tre funktioner, matlagning, värme och brödbak.
Helen bakar i stort sett allt bröd familjen konsumerar. Det blir varannan dag, med tre tonåringar i huset går det åt.
Helen och James Dooley är trädgårdsarkitekter och därmed tycks flytten från det gröna Hastingsområdet till skogslandskapet Dalsland lite märklig.
– Det är faktiskt många fler spännande växter som kan överleva och växa bra här, slår Helen fast. I södra England är det alldeles för fuktigt. I arton år försökte jag med pioner. Först nu har jag lyckats. Samma med rosor. Förutsättningarna i deras nya trädgård liknar det alpina landskapet och James och Helen odlar växter från Ryssland och Kina.
– De frodas utmärkt. Vi har mycket bin och fjärilar.
– Jag väljer gärna de sorter som växer vilt häromkring. Eller de som liknar. Som det här förädlade älggräset till exempel, eller det svarta hundkexet, berättar Helen.
I köksträdgården trängs flera sorters potatis.
– Mandelpotatis, Charlotte, Jeanette, Blue Belles och Institute de beauvais. Jag letar ständigt efter gamla svenska och norska sorter, men det verkar väldigt svårt att få tag i.
Om det skulle komma någon liten brun snigel då och då, tar hon det med ro. Den utgör inget hot mot hennes odlingar. Här tycks allt växa utan större intrång av parasiter eller ogräs. Hemligheten är att inte tukta naturen utan låta det som är naturligt få sin plats enligt makarna Dooley.
För familjen Dooley är samklang med naturen det viktiga. Att utnyttja det som finns, förälda och förhöja kvaliteten, men inte tygla. Det gäller allt, byggnaderna och omgivningen.
– Vi har velat ha trädgården som en spegling av ängen utanför, samma sorts växter, men förädlade.
Och på samma sätt som ängen kommer in i trädgården, kommer trädgården in i huset. I stora hallen ligger ett blomstermönstrat klinkergolv från firman Emery & Cie i Antwerpen. En produkt som kan slipas ner när det blivit för slitet. Mönstret går rakt igenom plattan. Firman är för övrigt en av Helens favoriter och hon tar gärna omvägen över Antwerpen då hon skall hälsa på släkten i England.
Övervåningen har längsgående garderober som James har byggt om till rum för ungdomarna samt ett badrum. Ett badrum som givetvis har badkar, de är ändå engelsmän. I vardagsrummet på övervåningen med originaltapeter utgör soffan från England grabbarnas tillhåll. På fyra år har huset förvandlats från pittoresk sommarbostad till fungerande modern bostad för en tonårsfamilj.
– Den första vintern var här tufft, medger James, snön låg meterhögt.
Nu när vi har solpanelsvärme och när till och med internet fungerar då är allt perfekt.
Men i ett gammat hus pågår ständigt renovering. Nu är det glasverandan som är mest akut. Ytterpanelen har ruttnat.
Familjen hittar hantverkare runtomkring, också det ingår i boendekonceptet. Men det är inte en orubblig regel. Kvaliteten kommer främst. I fem hade familjen egen plantskola och Helen vet hur viktigt det är med bra frön, där får det inte klicka. Fröna skickar hon på internet från Holland och Frankrike.
Familjen Dooley
Helen är utbildad konstnär och trädgårdsnörd.
James har gjort det mesta, arbetat som tv-fotograf, konstruktör, entreprenör och nu lär han sig skogsarbete.
I femton år har de jobbat som trädgårdsdesigners och i brittiska tidningar har de omnämnts som dynamiska och fantasifulla. I och med flytten förlorade de en del av sina kunder. Några av dem som de både kunnat ha och mista.
– En del nyrika (som betalade bra) hade ingen känsla för vad som passade in på plats. Pengar och natur klaffar inte alltid, säger Helen.
Nu arbetar de på ett trädgårdskoncept för Tjolöholms slott.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.