Från murrig 1980-talare till pastellkaramell

ANNONS
|

Madeleine Lindh har alltid drömt om en husvagn, ända sedan hon som barn besökte en med sin dagmamma.

Jag är uppväxt i lägenhet, och jag tyckte det var så otroligt mysigt i husvagnen. Det är underbart att man kan komma ut dit man vill. Man är inte fast vid ett hotell utan kan slå sig ned var som helst, vid en sjö eller ett berg.

En dag fick Madeleine syn på en blommig termos i en butik, och kände direkt att det var så hennes framtida husvagn skulle se ut. Hon köpte termosen, men väntade fortfarande på husvagnen.

ANNONS

Inspiration på nätet

För två år sedan vann Madeleine pengar i en tävling. Då kunde hon äntligen slå till på en Sprite Musketeer från tidigt 1980-tal. "Musketören", som hon kallar den, var fräsch och hade bara haft en ägare. Men inredningen föll henne inte i smaken.

Den var brun och tråkig, den såg helt enkelt ut som en vanlig husvagn från den tiden. Det jag såg för mitt inre var en ljus och fräsch vagn, en pastelldröm. Innan hon satte igång med renoveringen sökte hon inspiration på nätet - främst på Pinterest.

I USA är trenden att fixa till sin husvagn mycket större än här. Det finns hur mycket som helst att kolla på. Så jag gjorde en inspirationstavla med sådant jag gillade.

Vita luckor

Sedan rev hon ut allt hon inte ville ha - gamla murriga tyger och ett fult blåvitrandigt draperi - och målade skåpsluckorna vita.

Vi hade väggfärg kvar hemma efter vår husrenovering, som kom till användning. I efterhand hade det varit smartare att välja en blankare färg, det hade gjort det lättare att torka av skåpen. De blir smutsiga ganska lätt.

Men den vita färgen var det som gjorde störst skillnad av allt under renoveringen, plötsligt såg det ljust och fräscht ut - och mycket större.

ANNONS

Diskreta tapeter

Några av väggarna, kylskåpsluckan och insidan av ytterdörren fick diskreta grå tapeter med stjärnor eller prickar på.

Jag tänkte att det var bra att välja en ganska neutral variant, för att inte tröttna på den. Man kan ju ändå variera inredningen med kuddar, gardiner och sådant, säger Madeleine Lindh.

Hon har sytt det mesta själv. Dels för att det är svårt att hitta kuddfodral och gardiner med exakt rätt mått, dels för att hon ville ha något eget och kunna välja tyger fritt.

På golvets bruna korkmatta la hon en grå altanmatta. Den var billig och gav en mjuk känsla, men är ändå är slitstark och tålig. Bänkskivorna förnyades enkelt och billigt med dekorplast.

Fixar själv

För Madeleine var det viktigt att vagnen var fräsch i grunden - hon är inte van att renovera, och hennes sambo Daniel var helt ointresserad av hela husvagnsgrejen. Han har hjälpt till att tapetsera och fixa golvet, men i övrigt har det varit mitt eget projekt.

Allt som allt kostade renoveringen mindre än fem tusen kronor, och var färdig på några veckor. Resultatet blev en helt ny vagn.

Jag är jättenöjd, det blev precis som jag hade tänkt mig. På toan är det lite jobb kvar - jag ska måla om och sätta upp dekorplast bakom handfatet. Det blir säkert någon vimpel också!

ANNONS

Kvar på fixarlistan finns också utsidan.

Den är fortfarande brun, och ju finare insidan blev desto tråkigare kändes utsidan! Jag vill att det ska synas när man kommer rullande på vägarna i "Musketören", säger Madeleine Lindh.

Anna Bratt/TT

Madeleines bästa piffartips

Vimplar. En enkel detalj som ger färg och feststämning. Madeleine har sytt sina själv, både i tyg och papper, men det finns såklart färdiga flaggspel att köpa.

Tyger. Enklaste sättet att förändra inredningen. Att sy egna gardiner och kuddfodral är enkelt, billigt och gör stor skillnad. Den händige klär även om sittdynorna själv.

Vaxduk. Klä in bordet i en fin färg, lätt att byta ut när den blir sliten.

Dekorplast ger nya bänkskivor på nolltid. Gör stor skillnad och ser fräscht ut även om man inte orkar måla om. Funkar fint bakom spis och diskbänk där man stänker en del.

Madeleines tips inför husvagnsköpet

Fundera över just dina behov. För Madeleine var det viktigt att det fanns en separat sovdel, så att hon inte behövde bädda upp sängarna och göra om till soffor bara för att kunna äta frukost. Och hon valde bort en massa finesser som hon inte behövde för att komma ned i pris.

ANNONS

+ Hur mycket vill du renovera? Madeleine ville ha en vagn som var i gott skick i grunden, så att hon själv kunde göra om ytskikten efter sin egen smak.

+ Tänk över hur du kommer att använda vagnen. Ska ni köra långt? Sova i den även på vintern? Hur många sovplatser behöver ni?

Checklista inför köpet

1. Fukttest! Fuktskador kan bli riktigt dyrt. Ett fukttest kostar några hundra, fuktsanering många tusen.

2. Besiktning! Kontrollera att husvagnen är besiktigad och godkänd. Där kollas alla viktiga detaljer. Gamla besiktningsprotokoll kan beställas på Bilprovningen.

3. Inspektera utsidan! Granska i dagsljus. Spana efter bucklor, se till att karossen är rak, undersök däcken, kika efter fukt vid lister och detaljer som är sammanfogade eller monterade.

4. Testa utvändiga funktioner! Koppla på vagnen på en bil, montera elkontakten och kolla alla lampor. Kontrollera handbroms, kulkoppling, elkontakt och elkabel.

5. Kolla gasolen! På nyare modeller finns läckagetestare. Se till att gasolsystemet är provtryckt.

6. Undersök insidan! Gå igenom alla detaljer invändigt med hjälp av en ficklampa. Hur sliten är klädseln, inredningen, köksdelen och toaletten? Använd även näsan här - det ska lukta friskt och fräscht.

7. Testa invändiga funktioner! Testa värmepannan, spola vatten i kranarna, spola toaletten. Kolla hur man tömmer toalettens kassett. Fungerar rullgardinerna, fönstren och takluckan?

ANNONS

8. Kolla batteri och elfunktioner! Batterier ska sitta fast, och det ska inte ärga kring batteripolerna. Tänd och släck lampor.

Källa: Expressen

ANNONS