Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En riktig trotjänare som nästan alla har haft på fönsterbrädet någon gång. Saintpaulian är en tuffing trots sitt väna utseende.

Flytta in det gröna

Vintern är snart här och trädgården får sköta sig själv ett tag. Nu är det dags att tänka grönt inomhus i stället.

Vi nordbor är ovanligt förtjusta i att möblera med krukväxter. På fönsterbrädan, i amplar, på piedestaler och i krukor vill vi ha växter - blommande och gröna. Särskilt viktiga känns de när sommaren har tagit slut och vi tillbringar alltmer tid inomhus.

- Klart att man måste ha gröna växter hemma, särskilt nu när det bara blir mörkare, säger Malin Hidesäter som tillsammans med fotografen Anna Skoog just kommit ut med boken Krukväxter på Ica Bokförlag.

Mer rock'n'roll

Det går trender i vilka blommor vi köper, men Malin Hidesäter efterlyser mer mod och rock'n'roll på fönsterkarmen.

- Åk ut till de lite mindre handelsträdgårdarna och ta vara på den kunskap som odlarna har. Var inte så fördomsfull, våga testa nya sorter! Även om du tror att du inte kommer att gilla dem, säger hon.

Hemma hos Malin finns det förstås gott om krukväxter. Hon vill gärna lyfta fram gamla trotjänare som kornettblomma och Saintpaulia. Bland favoriterna finns en fyrstänglad orkidé, en monstera som varit med länge och - som hon säger - "en apful gullranka" på toaletten!

- Jag bara kan inte slänga den.

Dekorera bordet

Slit och släng är alltså inget för Malin, men samtidigt använder hon gärna säsongens växter. De som bara är fina en period och inte håller att bevara, till exempel krysantemum och begonia.

- Jag tycker att man ska omge sig med växter där man befinner sig mest. Sätt dem i grupper på bordet eller använd som dekoration. På en rikblommande cyklamen kan man mycket väl klippa av några blommor och sätta i en liten vas på bordet

.

Ljusa fönster

Moderna hus har ofta stora fönster och inga fönsterkarmar. Där kan det vara knepigt med krukväxter.

- Å andra sidan kommer det in mycket ljus och då går det att ha krukväxter längre in i rummet. Dessutom har det kommit mycket nya fräcka växtlampor och blomsterbord, så inredningsvärlden har faktiskt hängt med i utvecklingen, säger Malin Hidesäter.

Fakta

Saknar du gröna fingrar?

1. Kolla upp var i världen växten hör hemma - och försök ge dem samma förutsättningar.

2. När ska krukväxten vattnas? Känn efter med ett finger, är det snustorrt - vattna.

3. Engagera dig i dina växter, ta reda på deras historia och var nyfiken - då blir det roligare att sköta om dem. (TT)

Fem krukväxter att satsa på i höst:

1. Phalaenopsis, brudorkidé. Håller ställningarna som favorit. Blommar villigt och länge. Låt stängeln torka ned och vattna sparsamt så blommar den igen nästa år.

2. Saintpaulia. Trotjänare som hela tiden kommer i nya färger och former, men klassikern är blå. Växer vild på slutningar i östafrikanska urskogen, gillar alltså inte att stå i vatten.

3. Streptocarpus, kornettblomma. En gammal favorit som kommit tillbaka. Från Sydafrikas tropiska regnskog, tycker alltså inte om full sol.

4. Fatshedera, murgrönsaralia. Livskraftig grön bladväxt som man lätt förökar med sticklingar om, eller när, den blir för storvuxen.

5. Hoya, porslinsblomma. Kan bli hur gammal som helst och har sin blomningstid på hösten. (TT)

Bild: Bild: Gunnel Carlson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.