Fiskarstugan som växte

ANNONS
|

Sista biten fram till huset går på en slingrig liten grusväg genom en riktig trollskog, fåglarna kvittrar och det är nästan som i en saga. Bara ett par mil från Uddevalla men det skulle vara omöjligt att hitta dit utan en mycket noggrann vägbeskrivning.

Sedan öppnar sig landskapet ut mot Gullmarn. Nedanför skymtar några sommarstugor och till höger intill berget ligger Heidi och Fredrik Rönnings hus som ett med klippan men ändå med en tydlig egen stil.

Heidi och Fredrik hittade stället på nätet år 2000. Den lilla fiskarstugan var inte mycket att ha, men de föll för läget.

ANNONS

De flyttade till stugan och efter ett par års planering satte bygget igång och 2004 var det i stora drag klart. Köksingången och hallen byggdes ut 2006.

"Orken tar slut ibland"

- Det har blivit ett långtidsprojekt, tyvärr. Orken tar slut ibland och då står bygget stilla, säger Fredrik.

Det mesta har de gjort själva, med god hjälp av släkt och grannar.

Under bygget bodde Heidi och Fredrik i ett rum och kök i stugan. Grunden till nybyggnaden gjordes när Liam var tre månader.

- Det var tufft att skaffa barn och bygga hus samtidigt, säger Heidi.

Men de hade testat varandra, rest jorden runt under 1,5 år och visste var gränserna gick.

Huset är fullt av oväntade lösningar, spännande vinklar, skiftande takhöjder, prång, utvikningar och ljusinsläpp. Hela huset ger ett äventyrligt intryck.

- Ja, vi är äventyrare, särskilt Fredrik och jag hänger med, säger Heidi och skrattar.

Arkitekten har utgått från de stora köpta fönstren

Dan Karlsson, barndomsvän till Fredrik och arkitekt i Göteborg, har ritat grundförslaget som sedan har förändrats i nära samarbete mellan honom och familjen.

Arkitekten hade att utgå från de stora fönster som Fredrik köpt innan bygget kom igång, den gamla stugan och naturligtvis läget.

ANNONS

Men mycket har tillkommit under resans gång, och samarbetet med arkitekten har fortsatt hela vägen.

Dan Karlsson ursprungsförslag hade samma form som det färdiga bygget men han hade delat upp huset i en gammal och en ny del, som två ihopbyggda hus bredvid varandra.

Nu är huset alldeles tydligt en helhet och bara om man vet om det kan man ana den gamla stugan inuti den nya villan.

En halv timmervägg är synlig

Men vet man om blandningen av gammalt och nytt förstår man varför taket i köket är så lågt. Det har den gamla stugans takhöjd men Fredrik har vunnit två centimeter genom att passa in korta bräder mellan takbjälkarna. En halv timmervägg är synlig, den funderar Heidi och Fredrik att lägga glas över, precis som de satt glas framför pärlsponten ovanför diskbänken, istället för kakel.

Vid diskbänken finns ett ljusinsläpp från vardagsrummet i form av ett upp och nedvänt L. Heidi och Fredrik ville utnyttja en gammal igensatt dörröppning och kunde inte bestämma om det skulle bli en vertikal eller horisontell glugg så det fick bli både och.

Vardagsrummet har stora glasfönster mot utsikten och i den bakre delen är golvet lite upphöjt.

ANNONS

- Det var meningen att jag skulle ha ett syrum där men vi kom på att det inte var en bra idé. Det är mycket finare med ett stort vardagsrum. Och man har bra utsikt därifrån även om det är fullt med gäster i främre delen.

Rumsindelningen har fått värka fram

I vardagsrummet står en stor, rund, modern kamin som tidigare suttit i Fredriks föräldrars hus.

Trappan upp till övervåningen är en platsbyggd egen konstruktion, ett grovt rör med fastsvetsade konsoler för trappstegen.

- Det var fruktansvärt när de byggde trappan, svetsröken fyllde hela huset, säger Heidi.

Rumsindelningen på övervåningen har fått värka fram, den blev i stort sett klar i år och är full av spännande påhitt.

På baksidan går en balkong som en brygga över till en bergplatå. Den lilla indragna balkongen på framsidan fungerar som en kil in mellan huskropparna som ger utrymme för extra ljusinsläpp framför skrivbordet i sexårige Liams rum och även i föräldrarnas sovrum.

Liams rum är den gamla stugans vind som fått taket höjt och har en fönsterrad efter takfoten.

Fyraåriga Ellas rum har som en uppbyggd scen komplett med en gardin som ridå och discokula. Egentligen är det en nödlösning för att få tillräcklig takhöjd i trapphuset men är smart förvandlat till ett roligt lekutrymme.

ANNONS

Glasvägg med utsikt över fjorden

I badrummet utnyttjade man ett hål i golvet efter den gamla trappuppgången till att sänka ned badkaret, på köpet fick man mera utrymme under snedtaket.

Heidi och Fredriks sovrum har glasvägg med utsikt över fjorden och en stjärnkikare vid fönstret.

- Det är fantastiska stjärnhimlar här, det finns inget ljus som stör, på vintrarna är det alldeles svart om nätterna, säger Heidi.

Egentligen tycker hon det är allra finast här på vintern, när solen går ned över Gullmarn.

- Och på höstarna är det häftig mareld i vattnet, säger hon.

Det är också alldeles tyst, inget trafikbuller alls, på sommaren är det enbart båtarna på fjorden som stör tystnaden mendet är bara trivsamt tycker Heidi.

Huset är klätt med okantade bräder

På utsidan är huset klätt med okantade bräder köpta från en liten såg i Ljungskile.

De oregelbundna formerna på bräderna ger fasaden extra liv och det understryks av att den är behandlad med järnvitriol som får bräderna att skifta i olika schatteringar och gå bra ihop med klipporna.

Taket är klätt med plåt, hängrännor och stuprännor har fyrkantig profil för att det passar ihop med stilen. Limträbalkarna är överdimensionerade för det är snyggare så.

ANNONS

Fredrik, som är elektrike, har satt små diodlampor efter kanten på de två altanerna vid huset.

Ytterligare ett trädäck ligger en bit ifrån, vindskyddat av en bergknalle och skuggat av ett uppspänt gammalt segel. Där står två vilstolar som Heidi och Fredrik nog inte använder så mycket.

Rödmålad hällristning

På bergväggen bredvid finns en modern rödmålad hällristning, en man i jätteformat med ett ägg i handen. Den ska kompletteras med en storbystad kvinna och en fågel.

Hällristningen är inhuggen av en dansk konstnär, gift med en kusin till Fredrik.

Som vore det en hyllning till stenriket Bohuslän ligger runt hela huset stenar i olika bergarter och storlekar, gatsten, natursten, slipade stenar, huggna stenar. Hällarna framför köksdörren har en gång varit en ladugårdsentré.

Man kan känna att också för barnen är detta en underbar plats. Det finns så många naturliga lekställen i bergen och buskarna, vid några stenar leker barnen affär.

Och det märks att Heidi och Fredrik tänkt på barnens miljö.

I lekstugan går det att koppla in rinnande vatten, en repstege hänger i en apel, det finns gungor, stor gräsmatta, fotbollsmål, en liten uppblåsbar pool, två studsmattor och mer är på gång.

- Pappa och jag håller på att bygga en jättestor koja, berättar Liam stolt.

ANNONS

ANNONS