Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Förnya hemmet utan att renovera i höst

Drabbats av stor förändringslusta men borde hålla igen efter semesterns kostsamma utsvävningar? Ge hemmet en ny look – utan hål i plånboken.

… eller i väggarna heller för den delen. Här kommer tips som varken kräver rivna väggar eller nya golv. För att skapa förändring i ett rum behöver man inte alltid byta ut gammalt mot nytt, det kan räcka att lägga till något färgstarkt, mönstrat eller kontrasterande material för att flytta fokus eller lyfta det som redan finns. Tycker du att det låter för lätt för att vara sant? Se dig omkring så kommer du snart inse att det finns enkla justeringar som kan lyfta ditt hem till nya höjder.

by Alcro

Alcro

SparaMejla

Lägg in en mönstrad matta
Flyttat in i ett hem med tråkigt, slitet eller bara inte särskilt fint golv? Istället för att börja fundera på att slipa, lasera, måla om eller slita ut kan du snegla åt utbudet av vackra mattor. Antingen klär du hela golvet – prislappen för själva heltäckningsmattan kan spänna från billigare varianter runt 100 kr/kvadratmetern upp till lyxiga material för drygt 6000 kr/kvadratmetern. Men det kan räcka gott att lägga in en mönstrad rektangulär eller rund matta under köksbordet, soffan eller sängen. Stil och färg bestämmer du själv men en vacker, färgglad eller geometriskt mönstrad variant kommer dra blickarna till sig och garanterat sno fokus från det trista golvet.

Skandinavisk Sovrum by One Girl Interiors

One Girl Interiors

SparaMejla

Häng upp konst på väggarna
Velar du kring att måla om väggarna? Testa att minimera ytan som ska målas och överväg att själv ställa dig framför konstnärsstaffliet eller köpa vacker konst att hänga upp på väggarna. Med abstrakta motiv finns det varken pekpinnar eller rätt och fel – varför inte plocka upp färgerna som redan finns på sängkläder, väggar och saker i rummet, och kombinera allt på en canvas? Är du en hobbykreatör behöver du inte lägga ner en förmögenhet på proffsmaterial utan hittar både målarduk, akrylfärger och penslar hos återförsäljare som Clas Ohlson och Biltema.

Eklektisk Hall by Designerpaint

Designerpaint

SparaMejla

Måla golvsocklar och lister
Om du trots allt vill ge dig på väggarna kan det räcka att fokusera på en liten del – golvlister och socklar till exempel! Vitt och olika nyanser av beige och grått är av förklarliga skäl populära färgval bland oss nordbor, våga bryt av de neutrala väggarna med en härlig accent! Om du dessutom plockar upp den på andra detaljer så som en möbel, kudde eller dekoration kommer det knyta ihop helheten i rummet.

LÄS OCKSÅ: Målade dörrkarmar som lyfter hela rummet

Contemporary Sovrum by Accouter Group

Accouter Group

SparaMejla

Den gyllene treenigheten
För att haka på en trend eller skapa ett nytt utseende i ett rum gäller den gyllene treenigheten. Det är inte så flummigt eller religiöst som det låter, utan går kort och gott ut på att plocka upp den nya färgen, stilen eller mönstret med tre nya detaljer. Testa själv! Köp tre nya kuddfodral att sätta på de befintliga kuddarna på sängen, eller en filt, en ny kudde och en ny vas att ställa vid soffan. Det är faktiskt så lite som kan behövas för att ge ett nytt helhetsintryck.

Eklektisk Vardagsrum by Domus Nova

Domus Nova

SparaMejla

Klä om en sittmöbel
Finns det någon ärvd, loppisfyndad eller sliten sittmöbel hemma som står inför det trista ödet att lämnas på tippen? Tänk om! Så länge stommen och stoppningen fortfarande håller måttet finns det möjlighet att leka loss med möbelns klädsel. Om du köper ett dyrare tyg och inte vill äventyra några felklipp och sneda sömmar kan du lämna in den till en möbeltapetserare men om du känner dig modig, och har fyndat möbeltyg för en billigare peng, kan du ge dig på omklädnaden själv. Titta noga hur de gamla bitarna suttit och be om en hjälpande hand för att kunna spänna tyget ordentligt innan du fäster med häftpistol. I vissa fall (beroende på vad det är för typ av möbel) kan du limma fast ett vackert band för att täcka skarven med häftklamrar.

Contemporary Arbetsrum by Jessica Helgerson Interior Design

Jessica Helgerson Interior Design

SparaMejla

Ställ in stora, gröna växter
Från vitt, minimalistiskt och ganska tråkigt, till ett mycket mer levande hemmakontor – inte sant? Storbladiga växter har det tipsats om till höger och vänster de senaste åren men faktum är att de är ett fantastiskt inslag i alla hem! Förutom att de tillför färg och form syresätter de luften i rummet. Överväg därför en tur till handelsträdgården innan du köper hem målarfärg eller nya tapeter, en monstera eller ett fikonträd kan vara just det som saknats.

Skandinavisk Vardagsrum by UP interiors

UP interiors

SparaMejla

LÄS OCKSÅ: Trendspaning: Känn grön kärlek och inred med stora blad i vita hem

Skandinavisk Kök by Plain English

Plain English

SparaMejla

Byt handtag på luckor och skåp
Tröttnat på köksskåpen eller byrån i hallen? Innan du börjar leta efter nya köksstommar eller skåp ska du kika på om det kan räcka att byta ut handtagen. Det kan faktiskt göra förvånansvärt stor skillnad att byta knoppar mot läderhandtag eller tråkiga, avlånga handtag mot lyxiga små varianter med trendig metallfinish.

Skandinavisk Kök by Plain English

Plain English

SparaMejla

LÄS OCKSÅ: Speciella handtag: 9 beslag som nästan är svåra att greppa

Klassisk Matplats by Hillarys

Hillarys

SparaMejla

Byt ut gardinerna
I Norden är det inte nödvändigtvis skyddet av starkt solsken som får oss att hänga upp gardiner, snarare för att stänga ute nyfikna grannblickar och skapa en mysig, ombonad känsla inomhus. För att markera den nya säsongen som hösten innebär, kan en ny uppsättning gardinlängder tillåtas pryda fönstren. Våga välj en mörkare kulör; till exempel trendiga 70-tals färger som dammig petrolblå, djup bourdeaux eller mustig lejongul. Om du vill undvika att intrycket i rummet blir alltför tungt kan du kompensera färgvalen genom att välja ett transparent material som tunn bomull, polyester eller vackert linne. Ellos och Hemtex säljer till exempel gardiner i ovanstående färger och material.

Contemporary Sovrum by Sigmar

Sigmar

SparaMejla

Måla om en gammal möbel
För att knyta ihop säcken handlar alla de här knepen om att skapa små förändringar som drar blickarna till sig. Till sist vill vi avsluta med ett tips som kan förstärka alla ovanstående förändringar i vilket rum den än placeras. Genom att måla om en gammal möbel i en accentfärg, som plockar upp kulören på golvlisten, den mönstrade mattan, de nya soffkuddarna eller gardinlängderna, kommer allt att länkas samman på ett smakfullt sätt och förstärka känslan av förändring i rummet. Voilà! Ett nytt höstigt hem – och de kostsamma renoveringarna kan vänta ett tag till.

LÄS MER:
Förnya dina möbler på 11 smarta sätt
Steg för steg: Detta ska du tänka på innan du börjar måla om
Fråga experten: Så tidsbestämmer du ditt hem med originaldetaljer


 Finn mer information på Houzz.se 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.