Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Förfallen cementfabrik blev unikt och grönskande hem

På 70-talet hittade arkitekten Ricardo Bofill en förfallen cementfabrik utanför Barcelona. Nu, nästan 45 år senare, har fabriken förvandlats till ett unikt och grönskande hem.

När Ricardo Bofill ramlade över den gamla cementfabriken år 1973 såg han direkt att byggnaden hade massor av potential. Den stora fabriken, som ligger strax utanför Barcelona i Spanien, fyllde tidigare luften med svart rök – nu är byggnaden en grönskande oas.

Ricardo Bofill och hans team ville behålla den industriella känslan och det tog lång tid att renovera byggnaden. Men efter snart 45 år av byggnationer har fabriken nu förvandlats till både boende och kontor.

LÄS OCKSÅ: Upphissad säng och garderob i duschen – se de smarta lösningarna

Fabriken är ett ständigt pågående arbete, något som Ricardo liknar vid sitt eget liv. På sin hemsida skriver arkitekten att precis som hans framtidsvisioner ändrar sig låter han också byggnaden ändra form allt eftersom tiden går. Det kommer alltid finnas något att göra, vilket han tycker är fabrikens charm.

Ricardo Bofills kontor ligger på fabrikens bottenvåning. Inredningen är minimalistisk och stilren och med en takhöjd på fyra meter är det en enorm yta i rummet som har utsikt över den gröna trädgården. Under fabriken finns också fyra kilometer av underjordiska tunnlar. 

LÄS OCKSÅ: Från ”zombie-hus” till stilren villa – se den stora förvandlingen

Arkitektens lägenhet ligger inuti en av cementfabrikens cylinderformade tankar och en lång spiraltrappa binder ihop de fyra våningarna.

Området kring fabriken var tidigare grå och trist. Nu är utsidan av byggnaden nästan helt täckt av grönska. Växterna har klättrat upp för väggarna och hänger ned från cementtaket vilket ger fabriken en romantisk känsla.

Bläddra i bildspelet ovan för att se den magiska förvandlingen!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.