Förädling ger sötare havtornsbär

ANNONS
|

–Att äta bär av den traditionella sorten är som att stoppa munnen full av citroner, säger Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

På Balsgård utanför Kristianstad har man nu tagit fram betydligt sötare havtornsbär. Därmed kan de bli mer attraktiva att odla. Havtornsbär är nyttiga och busken med sina brandgula och saftiga bär kan odlas i hela landet.

–Bären innehåller höga halter av de vanligaste vitaminerna plus de nyttiga fetter som vi behöver få i oss, säger Kimmo Rumpunen.

Problemet har varit att de traditionella sorterna varit så sura.

–Man har kunnat använda kanske 10–15 procent havtornsbär i juice eller sylt. Annars blir produkten för syrlig helt enkelt, säger han.

ANNONS

Odling av havtorn ökar i hela Nordeuropa. Rumpunen gissar att den i Sverige odlas på runt 50 hektar, mest i liten skala.

Han är övertygad om att havtornsbären har framtiden för sig, inte minst med tanke på att de har en mångsidig användning. Havtornsolja används exempelvis i hudvårdsprodukter.

–Och havtorn kan växa bra där inget annat växer, säger Rumpunen.

Fakta: Havtorn

Havtorn är en buske, mellan en och tre meter hög. Frukten är brandgul, saftig och innehåller mycket C-vitaminer.

Växten var en av de första som kom hit efter landisen. Då var den vanlig.

Nu har den trängts undan till havsbandet längs den svenska kusten och är vanlig från Uppland till Gästrikland.

Källa: NE (TT)

ANNONS