Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färgsprakande höst i trädgården

Grönt blir till gult, orange och eldrött och mörknar så småningom till purpur och brunt. Hösten är här! Bästa tiden i trädgården för den som redan tidigare plan(t)erat för årstiden.

När kvällarna mörknar och dagarna blir kortare är det extra viktigt att trädgården står för färg och energi. Enklast får man den effekten om man planterat äpplen som mognar sent, träd som får vackra höstfärger och buskar som skiftar färg dramatiskt. Då kan varje höstdag bli en aha-upplevelse.

Skiftande färger

Klättervildvin till exempel. En fantastisk klätterväxt som kan drapera in murar och staket. Eller släktingen rådhusvin som får fasaden att spraka i september och oktober. För den som bor där jorden har litet lägre ph-värde är syrenhortensian höstens tröst. Det är en vacker buske som kan stammas upp och bli finaste prydnadsträdet. Bladen, men framförallt klasarna med blommor, skiftar sakta i färg på hösten.

Cotoneaster, eller oxbär, en av 1970-talets förtalade buskar, riktigt gnistrar nu. Bladen går över i grönt-rött-orange och bären blir vackert röda. Liksom benveden vars dinglande frukter gör vilken höstsur människa som helst på gott humör.

Vissnar vackert

Hos rosorna är det nyponen som står för skönheten tidig höst. Och så perennerna naturligtvis! En rejäl rabatt med högvuxna färgstarka perenner är absolut nödvändig. Gärna med inslag av ettåriga sommarblommor som har vett att vissna vackert. Röd solhatt, rosenflockel, miscanthusgräs och höga vippor med perovskia tillsammans med höstaster, lejongap och prydnadskål är en perfekt kombination för den soliga sidan.

Börja gräva

Hösten är dessutom den bästa planteringsperioden. Därför är det nu man ska tänka på nästa höst. Gå en runda i ett koloniområde, i stadsparkens planteringar eller i villakvarteret och se vad som är finast så här års. Åk sedan och skaffa samma växter och börja gräva.

Passa på att sätta lite lök samtidigt, våren kommer fortare än du anar.

Växter med fina höstfärger:

Buskar: benved, glasbuske, björkspirea, oxbär

Träd: japanska lönnar, ambraträd, silverpäron, rönnar, rönnsumak

Perenner: silverax, pioner, prydnadsgräs, rudbeckior

Sommarblommor: lejongap, prydnadskål

Höstutflykt:

Ta sista chansen att besöka IGS, den internationella tyska trädgårdsutställningen som i år fyller 60 år och har förlagts till stadsdelen Wilhelmsburg i Hamburg. Här finns massor av planteringar i läckra höstfärger. Den 13 oktober stänger årets IGS. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.