Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Färgmatcha vårkrukorna

Vårens första utomhuskrukor är de mest efterlängtade. Passa på att färgmatcha blommorna med färgen på krukorna, väggarna - och varandra. Ton i ton är hett i vår.

Våren har gläntat på dörren , och nu längtar vi efter blommor. De första vårkrukorna är kanske dem vi njuter av allra mest, men välja dina blommor noggrant. Kan du inte ta in krukorna över natten är det frosttåliga sorter som gäller.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tänk gärna också på att matcha färgerna. Visst kan man skapa en cocktail i regnbågens alla färger om man vill. Men matchar man blommorna med krukor, väggar eller utemöbler kan man få ytterligare en effekt.

Kanske är det till och med så att man ska välja växter efter husets färg! Eller planteringskärlens. Man kan också göra en samplantering med till exempel blå penséer, blå pärlhyacint och förgätmigej.

Det är inte bara de traditionella vårpastellerna som är kul att laborera med. Svart är ständigt rätt i modevärlden, men finns nu även med i trädgårdssammanhang. Kontrasterat mot vitt blir det extra spännande. Svenska Moderådet, som brukar skapa installationer på olika mässor, har valt att plocka upp just det svarta.

- Svart är roligt, eftersom det inte finns så många sorters blommor med riktigt svart färg, säger Lotta Ahlvar, vd för Moderådet.

De som finns är desto mer populära. Svarta petunior är relativt nya på marknaden, medan violen 'Molly Sandersson' har blivit mycket eftertraktad, just för sin nästintill svarta färg.

I trädgårdslandet svänger trenderna inte lika snabbt som på catwalken, av naturliga skäl. Annueller, som bara blommar en säsong innan de dör, kan enkelt bytas till helt nya varje år. Men förädlingsarbetet för att få fram en ny sort med ny färg eller form tar betydligt längre tid.

Trots det verkar modets och inredningsvärldens trender smitta av sig till trädgårdsvärlden. I modevärlden är svart dock en slags grundfärg, medan det i trädgårdslandet är en raritet. Kanske just därför lockande att ta till sig och bryta av med?

När det kommer till planteringskärl finns det mycket att önska när det kommer till design, tycker Moderådet.

- Men man kan ju alltid använda annat att plantera i, säger Lotta Ahlvar, och tipsar om vita papperskorgar, vedkorgar eller varför inte ljuslyktor?

Färgmatcha efter färgcirkeln

Den klassiska färgcirkeln kan vara användbar när man komponerar sina trädgårdskrukor. Det är en cirkel där de tre primärfärgerna gult, rött och blått ligger som tre tårtbitar. Emellan dem kommer de så kallade sekundärfärgerna, de kulörer man får om man blandar primärfärgerna. Alltså gult och rött = orange, rött och blått = violett, och blått och gult = grönt.

Man kan använda färgcirkeln genom att välja färger som ligger nära varandra i cirkeln. Till exempel en kruka med blått och violett, en annan med gult och orange, och en tredje med gult och limegrönt, som ju faktiskt inte är en helt ovanlig blomfärg numera.

Vill man i stället skapa en rejäl kontrast väljer man så kallade komplementfärger - alltså de färgerna som ligger mitt emot varandra i cirkeln, till exempel blått och orange eller gult och violett.

Fler tips och inspiration finns i boken "Trädgård i kruka" (Norstedts) av Ulrica Otterling och Annika Christensen som kommer ut i vår. (TT)

Frosttåliga växter

De första vårkrukorna bör innehålla frosttåliga växer, om man inte har möjlighet att flytta in dem under natten. Lämpliga växter för de första krukorna är:

Penséer

Påsklilja

Tètè a tètè

Balkansippa

Pärlhyacint

Murgröna

Backsippa

Sagina

Kungsängslilja

Anna Lefvert/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.