Ett annorlunda sätt att få in färg i inredningen; Patrick Karlssons Bokomat där bokryggarna står för färgprakten.

Färgglatt i vår

Våga välja färg i vår! Med tyger, inredningsdetaljer eller en burk färg kan du skapa en helt ny stämning i ditt hem. Vi har tipsen som får dig att välja rätt kulör.

Färg eller vitt är frågan när man ska välja möbler och prylar till sitt hem. Enklast är att välja vitt. Men om man vill skapa en speciell stämning i ett rum är det bättre att satsa på en färg.

Marius Wahl Gran på Art Sublim arbetar med färgsättning både i privata hem och i offentliga miljöer. Han tror att många väljer neutrala färger till inredningen för att de tycker att det är svårt med färg.

- Vitt kan bli väldigt opersonligt och karaktärslöst. Om man väljer en färg har man i stället möjlighet att på olika sätt påverka stämningar och människors känslor, säger han.

Ljus bas

Samtidigt öppnar ljusa nyanser upp rummet vilket gör att det känns luftigare inomhus. Eftersom vi bor allt trängre så spelar det naturligtvis roll. Men man har man en ljus bas och sedan väljer en färg på möbler, textiler och inredningsdetaljer kan man leka med olika nyanser av den valda färgen i stället. På det sättet håller man också ihop inredningen.

Sov bättre

Börja med att fundera över hur rummet ska användas. Ta hänsyn till de ljusförhållanden som finns i rummet, eftersom det påverkar valet av färg.

Om man använder vissa rum mer aktivt under en del av året kan det vara värt att tänka på att ljuset förändras med årstiden. Men ska du sova i rummet är det förmodligen lugn och harmoni som är målet.

- I dag är det dessutom många som har sömnproblem och då kan färgen bli en hjälp för att sova bättre, säger Marius Wahl Gran och avslöjar samtidigt att han ofta rekommenderar himmelska, luftiga och lite kalla färgnyanser till sovrum.

Naturligt

Många blir också lugna i naturens färgskala. Skiftningar i trädstammar, stenar, sand och försommargrönska verkar kontemplerande på våra sinnen medan de varma tonerna ger oss energi och aktiverar oss.

Samtidigt bör man komma ihåg att människor reagerar olika på färger. Därför bör valet vara individuellt. Men det är enklare än man tror att visualisera en färg. Slut ögonen och tänk på en viss kulör så kan du förnimma de olika känslor och stämningar som man får av färgen.

- Felet många gör är att de väljer en alltför stark nyans. Om man i stället tar en något mer dämpad ton av den valda färgen så blir slutresultatet ofta behagligare, råder Marius Wahl Gran.

Helena Kaasik/TT

Så påverkas du av färgerna

Vitt är den färg som är enklast att välja när man ska måla om hemma och därför är den också vanligast. Den lugnar och dämpar kontraster. Helt vita väggar kan också upplevas som anonyma och karaktärslösa. Ofta brukar kritvitt brytas i gult eller blått vilket ger en varmare eller en kallare ton.

Grönt verkar lugnande på våra sinnen och det sägs också att färgen gör oss mer skärpta. Forskning visar att vi har lättare att utföra precisionsarbete i gröna rum och det är kanske därför som vi har gröna operationsdukar i Sverige.

Rött uppfattas ofta som eldigt och har en aktiverande inverkan på människor. Det är en färg som får våra hjärtan att slå lite snabbare. I naturen har rött en varnande funktion. Flugsvampens röda hatt ska avskräcka oss från att smaka på den.

Gult är likt rött en färg som drar till sig uppmärksamhet och aktiverar. Det finns vissa som säger att gult kan ge upphov till illamående eller åksjuka och förr avråddes man att måla kök i gult. Men det är också den färg som spädbarn uppfattar först.

Blått är den röda färgens motvikt. Den lugnar våra sinnen. Färgnyanser i den blå färgskalan upplevs svala, och det är därför vanligt att välja blått till sovrummet. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.