Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Richard Karlsson bor i Kville på Hisingen i Göteborg där det finns gott om second handbutiker.

Etta för ung man med egen smak

Än finns riktigt billiga lägenheter i Göteborg. Som Richards eleganta lilla etta i Kvillestaden på Hisingen. För att inte enda rummet ska domineras av en säng har han gjort sovrum av köket.
Landshövdingehuset där Richard Karlsson bor är privatägt. Här finns bara ettor och små tvåor. Många hyresgäster är följaktligen studenter.
Richard är född i Indien och växte upp i Lidköping. Efter en spännande avstickare till Manhattan där han jobbade som au-pair ett år kom han till Göteborg 1997.
Tills nyligen betalade han 2 000 kronor i månaden för sina 38 kvadratmeter, men nu har hyran "chockhöjts" till 2 300 kronor.

Suveränt läge
Fortfarande prisvärt dock och dessutom är läget suveränt, tycker Richard. Han har nära till all shopping vid Backaplan och Göteborgs city ligger bara en hållplats bort på andra sidan bron. Från kollektivtrafikens knutpunkter där, är det sedan lätt att ta sig vidare till Angered och arbetet som rehabiliteringsassistent.
Just nu bor Richard ensam, men han har haft sambo och en period till och med en inneboende.
- Jag kan vara flexibel om jag bor ihop med någon, men jag gillar ordning. Speciellt när det är så pass trångt med utrymme som här. Jag kan helt enkelt inte gå och lägga mig utan att diska.

Äter ute eller hos kompisar
Nu lagas det inte så mycket mat i Karlssons kök, mest en och annan kopp kaffe.
- Jag äter på jobbet, eller så äter jag ute eller hos kompisar, bekänner Richard. I början såg lägenheten helt annorlunda ut. En dubbelsäng från 1800-talet dominerade hela vardagsrummet, jag fick inte plats med något annat. Men jag ville ha ett riktigt sovrum och därför flyttade jag in i köket.
Richard skaffade en Ikea-säng med lådor i sockeln och ställde framför köksfönstret. Elementet kläddes in med träpanel och vid fotändan fick det plats några hyllor utmed väggen. På fönsterbänken står teven med inbyggd dvd som används för att spela musik eller kolla film, favoritfilmerna är gamla och svartvita. Runt sängen har Richard hängt upp ett draperi och i taket ovanför har han gjort en stjärnhimmel med ljusslingor bakom svart plysch.
Jag gillar när det blir lite myspyskänsla.

Frukost vid nedfällbar skiva
I köket finns en praktisk frukostplats i form av en nedfällbar skiva flankerad av två smäckra stålrörsstolar. På väggen hänger en hyllkonstruktion, Richards egen, gjord av två vitrinskåpdörrar och enkla konsoler i björk. Mellan hyllplanen står tavlor på primadonnor från förr. De är bilder från gamla Voguetidskrifter som Richard monterat på målardukar.
- Jag tycker det är spännande med inredning, hemmet brukar spegla personligheten. Har man 50 000 att slänga upp är det förstås inte svårt att köpa sig fina saker, men man kan faktiskt göra grejor själv som nästan inte kostar något alls. Då törs man också tänja lite på gränserna, gillar man inte hur det blev, går alltid att göra om.

Fyndar på Myrorna
Bästa fyndplatsen är Myrorna på Backaplan, han kallar det sin guldgruva. Däromkring finns en hel del andra butiker med billiga begagnade prylar och möbler. Nästan allt Richard har är lågbudget.
Han har hittat en likasinnad i bilburna grannen Pia. De träffades i rökrutan på gården och konstaterade snart ett gemensamt inredningsintresse. Ibland gör de utflykter till second handbutiker lite längre bort, till exempel Återbruket i Stenungssund eller loppmarknader ute på landsbygden.
- Pia och jag har blivit väldigt goda vänner, fast hon är rätt mycket äldre, säger Richard som 32 år.

Kollar aldrig i inredningstidningar
Att inreda sitt hem billigt med en blandning av loppisfynd och prylar från Ikea och Indiska är ganska vanligt. Men Richard har ändå lyckats hitta en rätt egen stil. Han kopierar inte andra och kollar aldrig in vad som gäller i heminredningstidningar.
Han inspireras en del av mode och miljöer i svartvita 30- och 40-talsfilmer och i tidskrifter från samma epok. Men främst gillar han möbler från 1700-talet och 1800-talet.
- Jag skaffar ofta två av samma för symmetrin. Balansen är för mig en sorts estetik.

Först var alla väggar grekblå
Han experimenterar med färg och målar ofta om.
Allra först var väggarna i vardagsrummet grekblå och köket vinrött. Nu går färgskalan i lägenheten mer åt det diskret eleganta hållet.
Vardagsrummet är grundmålat i vitt med några breda partier från golv till tak i olivgrönt och i mullvadsgrått och ett fält med knagglig stenstruktur. Köket är vitt och en kulör som heter saharabrun. Hallens väggar, garderober och tak är vita, grå och olivgröna och här är dekorerat med smaragdgröna glasunderlägg i bast plus paljetter satta i bårder nära taklisten.

Pilligt att klistra paljetter
- Jag köpte en påse paljetter billigt på rea på Panduro. Det var otroligt mycket pilligare att klistra upp dem än jag trodde. Jag har massa kvar, men de får vänta tills jag glömt hur jobbigt det var, säger Richard, pustar lite och tänker en stund.
- Eller förresten, fortsätter han. Jag är egentligen ganska trött på paljetterna. De ska nog bort. Jag funderar också på att snart måla om igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.