Ett frodande intresse för grönt

Det började med en längtan efter grönska när hon flyttade från landet till storstan. Då var Agnes Stuber helt novis på växter. I dag har intresset vuxit som ett palettblad i solsken och Agnes ägnar flera timmar i veckan åt sina gröna skyddslingar.

ANNONS

Intresset för krukväxter och odling tog fart när Agnes Stuber flyttade till den första egna lägenheten. Hon hade med sig några växter hemifrån, men kände snart att hon ville bygga på grönskan eftersom hon saknade den natur hon hade haft runt knuten i barndomshemmet.

– I början köpte jag mest växter efter utseendet. Jag kunde ingenting och många av dem dog. Så jag kände att jag ville lära mig mer och började söka runt på nätet i olika växtforum.

Garderobsblomman kräver inte mycket ljus och är perfekt att placera i rum som saknar fönster, som ett badrum.
Garderobsblomman kräver inte mycket ljus och är perfekt att placera i rum som saknar fönster, som ett badrum. Bild: Jessica Gow/TT

Men Agnes ville inte ställa sina ”dumma” frågor i forumen eftersom hon upplevde att de hade en nedlåtande ton och att man som nybörjare nästan blev utskälld om man gjort något ”fel” med sina växter. Fast nyfikenheten och kunskapstörsten fanns där ändå. Det resulterade i att hon startade Facebookgruppen "Växtgäris", en grupp som från början hade 20 medlemmar, men som i dag, två och ett halvt år senare, har 19 000 medlemmar. I "Växtgäris" finns ingenting av det mästrande som Agnes mötte i andra forum.

ANNONS

– Vi delar med oss av både råd och sticklingar. Ingen ska behöva känna att de ställer dumma frågor. För mig ska växter och odling vara folkligt och lättillgängligt för alla. Här ska man få svar på sina nybörjarfrågor. Jag har själv lärt mig massor där.

Hand i hand

I takt med att gruppen växte gjorde även Agnes intresse och kunskaper om odling det. Så pass att hon i dag är en av de där som kan rabbla såväl växters namn som vilket läge och vilken jord de föredrar, liksom hur ofta de ska vattnas och näras. Kunskaper som har lett till boken ”Krukväxter för alla” som kommer ut i september. Boken är skriven med ett personligt och opretentiöst språk. Det känns som om Agnes sitter och småpratar med läsaren över en kopp kaffe. Hon delar med sig av framgångar såväl som misslyckanden.

– Jag vill ta bort det där snobbiga. Växter är ju så härligt och kul att hålla på med, som ren meditation och det är verkligen något som alla kan göra.

AGNES TIPS PÅ BRA NYBÖRJARVÄXTER

Philodendron Red Emerald. ”Det är en lättskött växt som jag gillar eftersom den blir stor och yvig snabbt. Kräver inte så mycket, bara en liten skvätt vatten då och då. Den trivs lika bra i ljusa som mörka lägen.”

Garderobsblomma. ”Som man hör på namnet kräver den nästan inget ljus alls. Jag har haft min i badrummet i ett år och glömmer ofta bort att vattna den. Det är nog den växt jag bryr mig minst om, ändå växer den och frodas.”

Oxalis. ”En supervacker krukväxt med triangelformade blad och söta små rosa blommor. Kräver en del vatten men inte för ofta. Placera ljust och plocka bort vissna stjälkar efter hand.”

Palettblad. ”En färgsprakande snabbväxande växt som är superenkel att föröka med sticklingar. Vill ha mycket ljus men inte direkt sol. Är ganska törstig, men reser sig tacksamt när den har fått sin slurk, oavsett hur hängig den var innan.”

I Agnes lägenhet slingrar klängväxterna längs väggarna, bladkaktusarna hänger i amplar och monsterans mörkgröna blad ser ut att vara hämtade direkt ur djungeln. I fönstren trängs palettblad bredvid rödlila oxalis och på diskbänken står små vaser med sticklingar redo att planteras.

ANNONS

– Men just nu har jag haft besök av ohyra. Trips heter de och är helt vidriga. De sprider sig jättelätt och jag har sprejat, torkat och klippt ned massor av mina växter, men ändå fått slänga ut minst hälften av dem. Ohyra är verkligen baksidan av den här hobbyn.

Håll koll på solen

Agnes bästa råd till nybörjaren är att börja med att ta reda på vilka väderstreck man har i sitt hem och välja växter utifrån det. En soltörstande växt kommer aldrig att trivas i ett norrfönster och begonians blad bränns sönder i söderläge.

– Det var ett av mina nybörjarfel – jag köpte bara växter utifrån utseende och kollade inte var de skulle trivas.

Ett annat vanligt nybörjarmisstag är att vattna ihjäl sina blommor.

– Många tror att man tar kål på växterna genom att torka ut dem, men det är snarare när man vattnar för mycket som de tar mest skada.

För att skapa den djungelkänsla som hon själv gillar tipsar Agnes om att bygga olika nivåer i fönstret så att växterna inte hamnar på en lång rad. Till detta kan du använda boktravar, minipiedestaler eller krukor som du ställer upp och ned. Komplettera med amplar i fönstret för en riktigt ombonad känsla. Att flytta runt och möblera om bland krukorna är ett annat tips, och något som hon själv ofta gör, inte minst inför den mörka årstiden.

ANNONS

– Vintern är ju riktigt trist för oss växtälskare. De blir ledsna och tappar blad och färg, men jag brukar flytta runt dem och se till att de hamnar i mina ljusaste fönster. Man kan även köpa en växtlampa till de känsligaste. Det finns bra och billiga led-varianter som inte är så där oskönt lilaaktiga.

Byta med varandra

Sticklingar är ett annat kärt ämne för Agnes, som har varit med på flera sticklingträffar via "Växtgäris".

– Jag tycker det är viktigt att växthobbyn inte är dyr, därför gillar jag tanken på att man delar med sig. Det finns så många som är enkla att ta sticklingar från, till exempel palettblad. Bara att knipsa av en topp och sätta i vatten eller direkt i jord.

Att ta sticklingar och byta med sina vänner är ett billigt sätt att få fler växter.
Att ta sticklingar och byta med sina vänner är ett billigt sätt att få fler växter. Bild: Jessica Gow/TT

Elefantöra är en annan lättförökad växt som ynglar av sig rejält när den trivs, en riktig ”sticklingmaskin”, enligt Agnes.

Till syvende och sist handlar det om att prova sig fram. Det som funkar hos någon kanske inte funkar hos en annan.

– Våga experimentera! Det finns inte ett rätt sätt utan flera. Visst, det kan gå fel ibland och växten dör, men det är inte värre än att man kan få en stickling av en kompis och plantera på nytt, säger Agnes.

ANNONS

AGNES STUBER

Ålder: 28 år.

Aktuell: som författare till boken ”Krukväxter för alla ” (Natur & Kultur, 2018) samt som grundare och administrator i Facebookgruppen "Växtgäris".

Favoritväxt: ”Åh, det går nästan inte att välja och det varierar, men just nu älskar jag min Alocasia Black Velvet. Hon är en svårflörtad diva, men så fin och härlig när man lyckas få henne att trivas”.

ANNONS