En trädgård full av upptäckter

En lite hemlig trädgård på granntomten – vem skulle inte vilja ha det? Sven-Olof och Birgitta Andersson i Lilla Edet har njutit av detta länge. Fast numera är marken deras.

ANNONS
|

Inte för att trädgården precis runt huset är ointressant – tvärtom. Men blicken dras hela tiden till den där öppningen i häcken, där man anar en grönskande värld. Och precis så vill man ju att det ska vara i en trädgård: Inte se allt på en gång, utan få lust att upptäcka, hitta hemliga rum, bli överraskad. Bakom häcken finns frodiga perennrabatter, en damm, vackra lönnar av olika sorter och ett växthus. Grönskan har fortfarande lite kvar av den skirhet som präglar försommaren, luften är fylld av dofter och humlesurr och träden skuggar skönt.

– På 70-talet när vi flyttade hit låg det kolonilotter här, det var som en solig åker, säger Sven-Olof Andersson.

ANNONS

Till en början hade varken han eller Birgitta en tanke på tomten bredvid. De hade fullt upp med den trädgård de just fått, som var fylld av rosor som krävde sitt. Dessutom höll de på med huset. Men så småningom väcktes intresset att odla, och då hyrde de en av kolonilotterna. De andra lotterna förföll allteftersom deras hyresgäster tappade intresset och Sven-Olof och Birgitta frågade om de kunde få köpa en del av marken på granntomten av kommunen. De fick köpa kolonilotterna, och arrendera resten av marken. Bit för bit växte så en hel trädgård fram.

På ett sätt började det med dammen. Birgitta och Sven-Olof var på besök hos en duktig trädgårdsman i Skene, vid namn Nils Steen. Nils gav dem några näckrosplantor.

– ”Jamen vad ska vi göra med dem, vi har ju ingen damm”, frågade jag då. ”Gräv en”, sa han, så det gjorde jag, för annars skulle det blivit synd om näckrosorna, säger Sven-Olof.

Det blev dock inte bara en damm, utan också ett vattenfall och en bäck. Men den fick fyllas på hela tiden eftersom den snabbt torkade ut, och till slut fick den läggas igen.

Birgitta är trädgårdsentusiasten i familjen.

– Jo, jag brukar komma med idéerna, medan Sven-Olof är fenomenal på att genomföra dem. Men det brukar ofta börja med att han säger ”nä, det går inte” om mina förslag, och när han sedan funderat ett tag blir idén plötsligt verklighet.

ANNONS

Så är det, medger Sven-Olof, men man måste ju tänka över det hela ordentligt, om det ska bli riktigt bra.

Utifrån dammen, bäcken och perennrabattens placering planerade de var friggeboden skulle stå. När Birgitta sedan ville ta vara på några fina gamla möbler de ärvt men inte hade plats för, kom de på idén att bygga ett uterum i form av ett växthus, där en av friggebodens väggar blev en utgoch förändras, och alla djur som rör sig här. Skaffa växthus är det bästa vi gjorter man också hela trädgården, allt som händer ångspunkt. Och på den vägen är det mest hela tiden. Det ena ger det andra.

– Det finns faktiskt ingen riktig tanke eller planering bakom, det mesta har kommit till som det hampar sig, säger Birgitta.

Förändringen av granntomten är dock total. Av det som från början var en solig åker har det blivit en trädgård med skogskänsla, tack vare flera vackra träd som skuggar skönt. Lönnar är favoriter för både Birgitta och Sven-Olof, liksom den fina blodboken och ullungrönnen. Träden blir gärna utgångspunkter för arrangemang i form av en rabatt, sittplats eller en stensamling. Birgitta konstaterar att det är miljöskapandet i trädgården som är det roliga – inte rita upp och planera en rabatt.

ANNONS

– När man samlat på sig kunskap är det roligt att få använda den och experimentera lite, och skapa gynnsamma betingelser för en viss växt. Som trillium till exempel – en av mina favoritväxter som trivs i skugga. Vi har gjort många misstag genom åren, men det är ju så man lär sig, säger hon.

Även om Birgitta inte är den som planerar alltför mycket, har hon ändå sett till att det alltid är något som blommar under säsongen. Nävor är då ett tacksamt val, tipsar hon, för det finns sorter som blommar länge. Dessutom är de bra marktäckare som håller undan ogräset från rabatterna. Men egentligen tycker hon att bladverk är mer spännande än blommor.

–Som funkior till exempel, de har så väldigt fina blad i olika färger och former, dessutom är de en perfekt stomme i en rabatt.

Påhittiga är de båda två, på olika sätt. Birgitta kan göra blompinnar med keramikföremål på, som knoppar, små vaser eller salt-och pepparkar av porslin i samma färgskala. Nerstuckna i rabatten blir de en vacker dekoration. Sven-Olof å sin sida gillar att hålla på med betong. Han har gjutit plattor i olika mönster för en av uteplatserna kring huset, och gör gärna betongskivor till symaskinsunderreden, som sedan blir perfekta utomhusbord som tål väder och vind.

ANNONS

– Hur enkelt som helst och dessutom billigt. En gammaldags symaskin med järnunderrede kostar inte mycket på loppis, säger han.

Lekstuga är ordet, kommer de båda på. Trädgården är en lekstuga för allehanda projekt och hittepå.

– Samtidigt är det en underbar plats att bara vara i, säger Sven-Olof.

När vi avslutar rundturen i trädgården med en kopp kaffe, blir det inne i växthuset tillsammans med de ärvda gamla möblerna som träsoffan, skrivbordet och pinnstolarna.

– Det är så skönt att kunna sitta härinne och njuta, även om det är regn och rusk utomhus. Härifrån ser man också hela trädgården, allt som händer och förändras, och alla djur som rör sig här. Att skaffa det här växthuset är nog det bästa vi gjort.

ANNONS