Ekorenovering – så funkar det

ANNONS

Han bor i ett radhus byggt 1967 i Vallentuna norr om Stockholm som har totalrenoverats med miljön i fokus. Huset har också fått en tillbyggnad som gjorts så klimatsmart som möjligt. Det mesta var färdigställt i november i fjol, och då gick projektet in i sin andra fas.

Sedan dess för familjen bok över allt de gör – från varje gram nötfärs som de äter till varje dusch de tar. Lärdomarna som de gör längs vägen dokumenterar de på sajten Econowhouse.se.

Projektet är inspirerat av de globala klimatmålen som bland annat går ut på att vi till år 2050 måste ned på ett utsläpp av 1–2 ton koldioxid per person och år. I dag ligger genomsnittssvensken, beroende på hur man räknar, på mellan åtta och 14 ton per år.

ANNONS

– Jag tror det blir svårt att nå. Bara grundläggande samhällsfunktioner som sjukvård, vägar och skola släpper ut två ton koldioxid per svensk och år – det gör ju att vi redan är körda. Men om man vänder på det så innebär det att vi ändå har 6–12 ton koldioxid per person som vi själva kan påverka. Så det är klart vi måste försöka!

Inte nytt

Att projektet utgår från ett femtio år gammalt radhus, i stället för ett nybyggt så kallat passivhus, är medvetet. Få svenskar har möjlighet att bygga nytt, och för att råda bot på klimathotet måste även de som inte redan bor i optimala hus kunna minska sitt klimatavtryck. Anders Hallströms bostad är tänkt att bli lite av ett utställningsexempel för att visa de möjligheter som finns, samlade på ett och samma ställe och som en del av ett riktigt hem.

– Vi sade redan från början att vi inte ville kompromissa med utseendet, och det har vi inte behövt göra heller. Det finns så mycket spännande materialval och smarta lösningar på marknaden, problemet är att ingen lyckats samla dem på ett och samma ställe – förrän nu. Konsumenter såväl som professionella byggare får hålla till godo med de miljöval deras befintliga leverantörer och bygghandlare redan har, vilket blir klart begränsat, säger Anders Hallström.

ANNONS

    Trappan är målad med äggoljetempera. Golvet är miljömärkt och lagt med "svängda" brädor som följer trädets naturliga kurvor. Foto: Jessica Gow/TT
Trappan är målad med äggoljetempera. Golvet är miljömärkt och lagt med "svängda" brädor som följer trädets naturliga kurvor. Foto: Jessica Gow/TT

Renoveringen drog ut på tiden, mycket beroende på att äldre hus ofta bjuder på många överraskningar längs vägen. I familjens fall visade det sig att 1960-talshus ofta är byggda på en oisolerad platta på marken, något som ökar risken för fuktskador. Dessutom är det svårt att kombinera med vattenburen golvvärme, något som familjen ville skaffa, eftersom det är ett mer energieffektivt sätt att värma huset på än de element som fanns.

– Vi hade ingen aning om att vi skulle stöta på den typen av problem. Sådana lärdomar hoppas vi kunna dela med oss av, så att fler kan renovera rätt och miljövänligt framöver.

Nästan färdigt

Huset är inte riktigt klart än, det ska bland annat installeras solpaneler. I juni sker en ny invigning, och familjen fortsätter att föra bok i hopp om att skapa en rapport som sedan kan ligga till grund för hur andra kan minska sina klimatavtryck.

– För oss är ju hemmet hjärtat. Jag jobbar mycket hemifrån, det är här vi laddar vår bil och lagar vår mat. Vi är ganska vanlig barnfamilj, och jag tror och hoppas att vi kan ge en bra bild av vad som styr vår klimatpåverkan. Tanken är inte att vi ska leva som en perfekt familj. Snarare åskådliggöra vilken miljöpåverkan alla vardagsval och den höga levnadsstandarden vi har i Sverige medför.

ANNONS

    Anders Hallström driver företaget Eco Now som jobbar med event och projekt med hållbar inriktning. Foto: Jessica Gow/TT
Anders Hallström driver företaget Eco Now som jobbar med event och projekt med hållbar inriktning. Foto: Jessica Gow/TT

För att rapporten ska bli så fullständig som möjligt har de därför inte avstått från sådant man vet drar upp koldioxidförbrukningen utan försökt leva ”normalt”. Däremot har de försökt att genomföra alla val så genomtänkt som möjligt för att se hur stor skillnaden blir.

– Vi åkte till exempel Finlandsfärja, trots att vi inte brukar göra det, eftersom vi vet att många svenskar tycker om att göra en sådan resa. Vi tog reda på hur man kan göra den så klimatsmart som möjligt. Vi har också installerat en miljövänlig bastu, för att skapa den boendekomfort många vill ha. Men eftersom mätningarna inte är klara vet vi inte om vi kan motivera den ur miljösynpunkt ännu, berättar Anders Hallström.

Vad har varit det bästa med projektet?

– Att få förverkliga drömmen om ett ekorenoverat hus, och att vi har lärt oss så otroligt mycket under resans gång. Det känns väldigt bra att göra det här, och så hoppas vi kunna skapa en guide till hjälp för andra längs vägen.

5 råd till den som vill ekooptimera sitt hus

Anders Hallström delar med sig av sina bästa tips och erfarenheter.

1. Rätt energi. Välj en grön elleverantör så att energin kommer från förnybara källor som på sikt bidrar till att vi fasar ut kolkraften.

2. Minska energianvändningen. Uppvärmningen är den stora biten, så se över husets värmesystem. Vattenburen värme, i form av golvvärme, fungerar mest effektivt.

3. Gör en energiinspektion. Man kan hyra utrustning som värmekamera själv, men det är prisvärt att låta ett företag göra inspektionen i stället. Då får man veta var värmen läcker ut och kan täppa till där, så att man inte eldar för kråkorna. Tilläggsisolera gärna vinden.

4. Se över vitvarorna. Är de äldre än från 2010 är det hög prioritet att byta ut dem. Nyare modeller drar enormt mycket mindre energi och löper dessutom mindre risk att läcka och orsaka skador.

5. Smådetaljerna. Har du ett stort hus med många lampor är det dags att byta till led-lampor.

Familjen Hallström-Öhman

Namn: Anders Hallström, 40 år, egen företagare som arbetar med event och projekt med hållbar inriktning. Marie Öhman, 38 år, arbetar inom bank och försäkring. Barnen Vegas, tolv år, Karl-William, elva och Leija, fem år.

Bor: I ekorenoverat och tillbyggt radhus från 1967 i Vallentuna.

Projektet: Familjen får inte betalt för att bokföra sitt liv och skapa rapporten, men däremot har ett antal företag gått in och sponsrat projektet med såväl byggmaterial som möjlighet att testa en miljöbil.

ANNONS