Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ekodröm i Andalen

Perfekt läge och så gillade de arkitektens koncept. På en klipphylla med havsutsikt har familjen Aideborn fått skräddarsy sitt boende. Men så tog det också ett år - bara i planeringstid - att gå från pappmodell till drömvilla.
Magnus Aideborn satte poolen överst på önskelistan. Åsa Aideborn var angelägen om ett riktigt skafferi, ett sånt som man kan gå in i.
- Och så ville vi båda ha ett stort badrum och spa, säger Åsa och berättar om drömscenariot för åtta år sedan då de fick råd att förändra boendet radikalt.

- Magnus hade sålt sitt företag i Kungälv, där vi också bodde. Område var trevligt, men huset kändes lite för kompakt för oss och barnen.
De ville flytta tillbaka till sin gamla hemstad Göteborg och lockades av en korthuggen annons: Tomt, havsnära, Torslanda, Ekologiska Hus.

Smälter in i naturen
För denna kuperade tomt i Andalen, hade arkitekt Inger Kahne ritat ett förslag på uppdrag av byggbolaget Ekologiska Hus. Huset var tänkt för en köpare som ville ha det lilla extra. Enplansvillan skulle smälta in i naturen och ritades in på en klipphylla i en sväng runt berget. Föräldradel i ena ändan, barndel i den andra och vardagsrum plus kök i öppen planlösning däremellan.
- Vi köpte hela konceptet, det passade oss jättebra, säger Åsa.

De satte sig ner med arkitekten och diskuterade igenom vad de prioriterade och vilka drömmar de ville förverkliga. Efter de viktigaste huvuddragen var det dags att spika detaljerna, som golvlister, träslag, dörrar. Valmöjligheterna verkade ibland oändliga, tyckte Åsa.
- Vi fick bra stöttning och hjälp att välja. Det var roligt att få vara med och bestämma precis allt, men ibland blev det lite tröttsamt. Vi hade många och långa planeringsmöten i ett helt år.

Inga obehagliga överrskningar
Fördelen var att det inte dök upp några obehagliga överraskningar, de fick vad de ville ha och projektet höll sig inom budgeten.
- Någon miss? Det skulle i så fall vara det oljade golvet i körsbär i vardagsrummet. Går man in blöt blir det fula fläckar, säger Åsa som lärt sig att ta det med ro. Poolen ligger ju på altanen alldeles utanför.

Hon önskar också att de följt arkitektens råd att vitlasera innertaket, fururibborna har gulnat en hel del sedan de flyttade in år 2000.
Åsa hade haft sin "obligatoriska" period med oljad ek i Kungälv, så till Andalen valdes det ljusare träslaget björk till köksinredningen. Även husets alla innerdörrar är i björk med detaljer i metall eller glas, ett förslag som arkitekten lade fram och de nappade på.

Mörklila fondvägg
- Vi hade helt fel möbler när vi flyttade in, de sålde vi av allt eftersom och skaffade moderna funkismöbler med raka linjer. Jag har nog utvecklat min smakkänsla med det här huset, menar Åsa.
Den invändiga färgsättningen låg utanför arkitektens uppdrag, istället anlitade Magnus och Åsa en god vän som är målare.

Hela familjen satt och bläddrade i Beckers katalog med det allra senaste och fastnade för serien Trend 2001 med starka färger och betongstrukturer. Christian och Josefine, nu elva respektive nio år, fick välja färger till sina rum. Christian tog två blå nyanser och Josefine valde rosa och lila.
Samma mörka lila färg målades på en fondvägg i föräldrasovrummet, resterande väggar är grå. För övrigt är det inre av huset i off-white eller olika grå nyanser.

Ytterfasaden är gulmålad
Ytterfasaden är i trä målat ljust gult, förutom ett väggparti kring entrén som först var i röd puts och sedan byttes till cederträ som oljebehandlades.
Principen med barnens sovrum i ena ändan och föräldrarnas i den andra är lyckad, anser Åsa. Detta lär komma ännu mer till sin rätt när Christian och Josefine blir tonåringar.

Barnen har egen ingång och eget badrum i sin länga. Utmed deras hall löper en rad inbyggda garderober. De var inte med i arkitektens förslag, Inger Kahne hade ritat fyra små kvadratiska fönster på den fasaden. Småfönstrena fick bli kvar - inuti garderoben - men hallen får nu dagsljus indirekt från söder via stora fönster med laminerat glas och gles textil ovanför barnkammardörrarna. Att på så sätt, ständigt ha tillgång till experthjälp, när de ville ändra något var guld värt tycker familjen Aideborn.

Komplett relaxavdelning
Åsa och Magnus förverkligade sina drömmar om ett stort badrum, som en komplett relaxavdelning med jaccuzzi, bastu och sköna vilstolar. Mitt för badrumsfönstret står en vildrosbuske i en bergsskreva. Busken fanns här före huset, så placeringen av fönstret är antingen tursam eller genomtänkt av arkitekten.

Förutom att de trivs ypperligt i sitt skräddarsydda hus, trivs familjen Aideborn i Andalen, som till för några år sedan var ett genuint fritidshusområde. Nu är det mesta permanentboende och inget hus är det andra likt.
- Jag gillar att folk här har lite integritet, det var en befrielse att flytta hit, säger Åsa. Och så är det kul att alla hus är olika. Ska man köpa eller bygga hus, måste Andalen vara ett idealiskt ställe att gå runt och kolla i.

***

Tankar från arkitekten:

Arkitekt Inger Kahne har ritat många ekologiska hus.
- I början av 90-talet började ekologi bli hett, som en del i det ökande medvetandet om vår miljö. Nu är miljövänligt och ekologiskt ett mer självklart val. Och ett trähus är ofta ekologiskt i sig.

När det gäller huset i Andalen säger hon:
- Om man inte tänkt ekologiskt där hade man kanske sprängt bort halva berget och fått en plan mer lättbyggd tomt. För övrigt handlar det mycket om materialval. Linoljefärger istället för plastfärger. Cellulosafibrer i stället för mineralull i isoleringen. Gipsskivor och trä istället för spånskivor som innehåller viss mängd formaldehyd.

Beskrivning viktig
Medvetna val från beställaren är en av hennes käpphästar som arkitekt. Hon understryker därför vikten av att ha en beskrivning. Beskrivningen ger tillsammans med ritningar och administrativa föreskrifter ett underlag både för att sluta avtal med entreprenören och för att sedan bygga huset.

- Många anlitar arkitekten för själva ritningen. Den ger egentligen bara formen, och säger inte mycket om material, om hur huset ska byggas. Då är risken stor att man åker på en smäll i slutändan. Byggaren kanske inte ser helheten utan väljer det material som är billigast eller gynnar de leverantörer han brukar samarbeta med. Eller så råder det delade meningar om vad som ingår.

Tjänade in kostnaden
Inger Kahne tar ett exempel där byggaren ville ha 7 500 kronor extra för spröjs på en dörr, men det var bara att hänvisa till beskrivningen som klart och tydligt deklarerade spröjsad dörr.
I det fallet hade beskrivningen gått på cirka 10 000 kronor, så beställaren tjänade praktiskt taget in kostnaden för beskrivningen enbart på dörren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.