Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mahasti Hashemieh och hennes grannar på Näverlursgatan har en fjärdedel dyrare hyra att vänta.

Dyr renovering av miljonprogrammet

I Sverige ska nästan en halv miljon lägenheter från miljonprogrammet renoveras framöver. Ett projekt som kommer att ta många år att genomföra. Men vem ska betala?

GP åkte till Frölunda där 700 lägenheter ska renoveras. Boende är oroliga över om de kommer ha råd att bo kvar.

På Näverlursgatan i Frölunda genomför Poseidon omfattande renoveringar. Efteråt kommer hyrorna att höjas med en dryg fjärdedel i snitt.

– Ingen som jag känner kommer att ha en inkomstökning på 25 procent, säger Mahasti Hashemieh, som bor där.

Läs också: Han är stolt över miljonprogrammet

Vid Frölunda torg är det full fart. Folk är på väg hem från jobbet och handlarna har fullt upp i eftermiddagssolen. Alldeles intill spårvagnshållplatsen träffar GP Mahasti Hashemieh, som med ett glatt leende kommer gående över gårdsplanen vid Näverlursgatan 32.

– Här uppe bor jag nu, säger hon och pekar mot toppen av den fastighet där hon för närvarande bor i en evakueringslägenhet i väntan på att renoveringarna där hon i vanliga fall bor ska bli klara.

Tar tio år

I oktober förra året började det kommunala bostadsbolaget Poseidon renovera 100 lägenheter på Näverlursgatan. I slutändan kommer nästan 700 lägenheter, där även fastigheter på Marconigatan ingår, att omfattas. Renoveringarna av den första fastigheten, som bland annat innefattar byten av ventilation, el, hissar, lägenhetsförråd, ny tvättstuga och stambyten, började i oktober 2014 och väntas pågå i omkring ett år. Innan alla 700 lägenheter är renoverade lär det dock ha passerat minst tio år till.

Mahasti Hasheimeh har en fyra i den fastighet som är först ut.

– Folk är oroliga över om de ens kommer ha råd att flytta tillbaka, säger hon.

Hon har bott på Näverlursgatan i över tio år och har suttit med i den referensgrupp med hyresgäster som tillsammans med Poseidon och hyresgästföreningen har fört en dialog om kommande åtgärder. En dialog som enligt henne lämnat mycket övrigt att önska.

– Folk är uppgivna. De känner sig maktlösa, säger hon.

Oro för de nya hyrorna

GP har talat med flera hyresgäster i de olika fastigheterna på Näverlursgatan som bekräftar bilden av oro inför framtida hyreshöjningar. Några påpekar att en del av åtgärderna förvisso är nödvändiga, men att de nya hyrorna blir för höga. Någon har redan flyttat till följd av kommande höjningar. De boende har godkänt själva åtgärderna, framtida hyror har förhandlats fram mellan Poseidon och hyresgästföreningen.

Tanken från början var att de boende skulle få välja på minst tre renoveringsnivåer. I slutändan blev det två, där den högre nivån genererar en hyreshöjning på i snitt 44 procent. På basnivån handlar det om hyreshöjningar om i snitt 27 procent, vilket innebär att exempelvis en trea på 78 kvadrat som tidigare kostat 5 880 kronor i månaden kommer att få en ny hyra om 7 470 kronor. Den kommer dock att gälla fullt ut först det femte året.

Att det förts en dialog med hyresgästerna tycker Pedram Kouchakpour, förhandlingschef på hyresgästföreningen, är bra.

– Men vi hade i grunden önskat fler nivåer eftersom det ger hyresgästerna större inflytande över sin boendekostnad, säger han.

– Det är viktigt att man skapar förutsättningar för inflytande på riktigt, så att det inte bara blir ett färdigt paket som mer eller mindre ska förankras.

Lena Molund Tunborn är distriktschef för Poseidon. Hon säger att fastighetens tekniska förutsättningar gjorde att man landade i två nivåer, även om ambitionen var tre. Exempelvis var tanken att de boende skulle kunna välja nytt kök eller inte.

– Men för att komma åt gamla rör och montera nya så måste vi riva 30-40 procent av köket. Vi hamnade i ett läge att vi kände oss tvungna att baka in det i basnivån. Det hade varit omöjligt att återställa utan att det skulle bli väldigt höga kostnader, säger hon.

Vart ska folk ta vägen?

Mahasti Hashemieh oroar sig över att hon inte kommer att ha så många av sina gamla grannar kvar när hon en dag flyttar tillbaka.

– Men vad jag hoppas folk förstår är att man kan flytta – men var ska folk ta vägen när den sista miljonprogramslägenheten är renoverad?

I Sverige återstår nästan en halv miljon lägenheter från miljonprogrammet som ska renoveras framöver, eftersom det inte gjorts sedan de byggdes på 60- och 70-talet.

– Men sen då? Var ska folk ta vägen? Vi bor inte på Kanarieöarna, man kan inte tälta i skogen, säger Mahasti Hashemieh.

– Den frågan måste politikerna svara på innan det är för sent.

Pedram Kouchakpour håller med.

– Det är orimligt att människor får lämna sina hem på grund av snabba hyreshöjningar, säger han.

– Marknaden klarar uppenbarligen inte av den här uppgiften. Det byggs inte i den takt det måste byggas. Hade vi inte haft en bostadsbrist i dag så hade sannolikt många av de här problemen inte funnits. Då hade man skapat incitament för många fastighetsägare att vara mer innovativa när det gäller att rusta upp sina fastigheter, nu får de hyresgäster i vilket fall. Här måste politikerna kliva in.

– Sen kan faktiskt politiker kommunalt vara föregångare och sätta mycket tydligare direktiv kring hur allmännyttan ska bete sig. Där finns mycket att önska.

Försöker hålla nere kostnaderna

Lena Molund Tunborn säger att man från Poseidons sida gjort vad man kunnat på Näverlursgatan.

– Vi har gjort allt vi kan för att hålla nere kostnaderna och fokusera på sådant som är nödvändigt för att man ska kunna bo kvar, och för att möta de krav som nuvarande och kommande göteborgare har på sitt boende. Man ska också ha i åtanke att det säkert dröjer minst 50 år innan det sker en modernisering igen, säger hon.

– Vi kan inte vänta in politikernas svar eller lösningar. Vi måste se till att det här huset byggs om här och nu, det finns ett behov och ett önskemål om det från våra boende. Och det är dem vi sätter i främsta rummet.

Mahasti Hashemieh är inte fullt lika övertygad om den saken.

– Folk tror att när man bor hos kommunala bostadsbolag så ska allt gå bra. Det är inte sant, jag hoppas att människor inser det, säger hon, suckar och räcker över ett dokument över framtida hyreshöjningar.

#PratBar om bostäder

Vem ska betala renoveringen av miljonprogrammen? Den frågan lyfts till debatt på Göteborgs-Postens #PratBar den 25 mars start kl. 18.00 på Pusterviksteatern.

Följ den direktsända debatten på plats eller på gp.se. Gratis inträde. Moderator för kvällen är GP:s Gunilla Grahn Hinnfors.

Inbjudna gäster: Nooshi Dadgostar (V), Robert Hannah (FP), Rickard Stark Okidoki, Lars Johansson Framtiden (S), Emma Jult (MP), Ewa Thalén Finne (M), Johan Löfstrand (S), Ingmarie Odegren vd Alingsåshem och Marion Hellgren Nätverket Biskopsgårdens framtid

Arrangör: Göteborgs-Posten, Okidoki och Alla ska kunna bo kvar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.