Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Du får 21 villor i Tingsryd för priset av en i Örgryte

Drömmer du om att köpa en villa? Då bör du tänka över var i landet du vill bo. I Örgryte kostar en genomsnittlig villa 8,5 miljoner kronor – i Tingsryd kan du få 21,5 likadana hus för samma pris. Det visar Fastighetsbyråns årliga undersökning ”Sverigevillan”.

Varje år gör mäklarföretaget Fastighetsbyrån en undersökning där de låter sina mäklare bedöma värdet av en genomsnittsvilla på olika orter runt om i landet.

Det mäklarfirman kallar ”Sverigevillan” är ett hus byggt 1980. Huset har fem rum och kök, är 140 kvadratmeter stort och tomten är 900 kvadratmeter. 

LÄS OCKSÅ: Privat ö på västkusten till salu – för 27 miljoner 

Årets undersökning visar att den så kallade ”Sverigevillans” rikssnitt ligger på 3,5 miljoner kronor och skillnaderna mellan dyrast och billigast har ökat.

Den dyraste genomsnittsvillan ligger i Äppelviken i Bromma utanför Stockholm och kostar 14,5 miljoner kronor. Mest villa för pengarna får man i områdena Fridafors och Konga i Tingsryds kommun, där kostar samma hus 400 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Kung Gustaf V:s gamla sommarhus på Särö är till salu 

På den totala topp tio-listan över de ställen där husen är som dyrast finns bara Stockholmsorter. I Göteborg hamnar Örgryte högst upp på dyrast-listan, följt av Hovås och Näset.

Enligt undersökningen ökar skillnaden mellan dyra och billiga orter år för år och man kan även se en större skillnad inom samma områden.

– Villamarknaden blir allt mer polariserad. I vissa attraktiva områden med lågt utbud driver köpstarka grupper upp priserna till mycket höga nivåer. På andra orter är efterfrågan låg och priserna har stått still länge. Den utvecklingen har vi sett länge, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Mellangården i Astrid Lindgrens Bullerbyn är till salu 

– En trend den senaste tiden är att det även blivit större skillnader mellan attraktiva och mindre attraktiva bostäder i samma område, fortsätter han.

Bläddra i bildspelet ovan för att se vilka tio ställen i Göteborgsområdet där den genomsnittliga villan är som dyrast!

SE OCKSÅ: Nu skärps amorteringskravet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.