Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Dramatisk budgivning när övergivna Björksättra herrgård såldes

Över 400 sällskap var på visning av förfallna Björksättra gård. Innan godset från 1800-talet var såld hade priset ökat med 75 procent. – Det hör inte till det vanliga, säger mäklaren Krister Florin.

Lejonparten av de 400 sällskap som kom på visning var snarare nyfikna på att se insidan av det smått spöklika huset, än seriösa spekulanter, säger mäklaren Krister Florin på Fastighetsbyrån i Huddinge.

– Intresset var enormt, men gården och försäljningen skapade uppmärksamhet i sig.

Krister Florin  säger att en gammal fastighet med den typ av historia som Björksättras, lockar intresse i sig. Därpå har godset fungerat som inspelningsplats för flera svenska filmer.

– Nu senast var det en av de nya Beck-filmerna, säger han.

Bröt sitt löfte

När Huddinge kommun fick godset av Allmänna Arvsfonden 2010, så var gåvan villkorad. Kommunen lovade att rusta upp den gamla herrgården så att den anrika fastigheten skulle kunna bli tillgänglig för allmänheten.

Utgångspriset nästan dubblades

Någon upprustning blev det dock aldrig. När Huddinge kommunen i maj 2017 gav besked om att gården istället skulle säljas blev många förvånande. Efter en dramatisk budgivning som i slutet stod mellan tre parter, hade priset stigit rejält.

Utgångspriset på 4 995 000 kronor ökade med hela 75 procent och landade på 8 700 000 kronor.

"Skandal"

Allt intresse för försäljningen var inte grundad i glatt intresse. Oppositionspolitiker och parter från föreningslivet i Huddinge har riktat hård kritik mot försäljningen av vad man menar är ett kulturarv.

– Det är snudd på skandal hur kommunen hanterar sina kulturarv. Det här är väldigt dåligt hanterat av kommunen, säger Olle Wilson, ordförande i Huddinge hembygdsförening, till Lokaltidningen MItt I.

En fråga om skattepengar

Som försvar av försäljningen har kommunledningen lyft fram att en upprustning av Björksättra gård skulle innebära ett "oansvarigt" slöseri med skattepengar.

Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhälls-byggnadsfrågor, säger till tidningen att det samtidigt varit en svår avvägning.

– Vi tittar på vad som är ekonomiskt försvarbart. Här skulle vi behöva lägga många miljoner kronor bara på att rusta upp, och då finns det andra verksamheter där pengarna skulle komma invånarna mer till nytta.

Huserat medlem av Tegnér-släkten

Fastigheten ska ha byggts runt 1800-talets mitt. Henrik Tegnér 1891, brorson till Esaias Tegnér, var den som byggde på den tornliknande delen av huset. Hans initialer kan ses än i dag på en vindflygel på "tornets topp"(se i bildspelet).

Esaias Tegnér(den äldre, född 1782) är känd som bland annat ledamot i Svenska Akademin, biskop och riksdagsman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.