Diskborsten Diskborste

ANNONS
|

Ligger grejen bra i handen, fungerar den väl och är den snygg att se på? Vem har formgivit den, och när? En del grejer blir tidlösa och plagieras gång på gång. Så är det med den här diskborsten som sålts i mer än 66 miljoner exemplar och fortfarande tillverkas. De inte alltid välgjorda kopiorna är så många att vi tror att en diskborste måste se ut så här.

Den svenska designbyrån A&E formgav Diskborste 1230 för norska Jordan A/S. A&E Design har också bland annat designat könummerautomaten Turn-O-Matic, den runda plastgrejen man tar kölappar från. Ta en titt på den nästa gång du väntar på din tur i butiken!

ANNONS

Designbyrån grundades 1968 av Tom Ahlström och Hans Ehrich när de just gått ut Konstfack. Ahlström och Ehrich koncentrerade sig på industridesign och specialiserade sig tidigt på plastföremål och också hjälpmedel för handikappade.

1974 formgav de den här diskborsten. Hans Ehrich har senare berättat hur de gick tillväga. De förberedde sig noga med bland annat en referensgrupp husmödrar och lade ner mycket arbete på borsthuvudet, vinklarna på skaftet och greppet på handtaget. Det var de som kom på att en diskborste skulle ha en skrapa för matrester som sitter fast och en stor upphängningskrok.

Resultatet blev så lyckat att sedan dess är nästan alla diskborstar kopierade på A&E:s design.

Diskborste 1230 finns på ett 25-tal museer i olika länder och A&E har genom åren fått en rad utmärkelser för god design.

ANNONS