Det stör grannarna mest

Röka på balkongen, spela för hög musik och strunta i att hälsa – det stör vi oss mest på hos grannarna. Möjlig lösningen på problemen: umgås mer med varandra.

ANNONS
|

Skriker dina barn ovanligt mycket eller brukar du röka från fönstret medan du lyssnar på hög musik? Det gör dig sannolikt inte populär i grannskapet. Ovan nämnda beteenden kvalar nämligen alla in på tio-i-topplistan när 1 000 västsvenskar, på fråga från bostadskooperativet HSB, fått lista vad hos grannarna som retar dem mest.

Ljudstörningar vanligast

Sandra Mellgård Davis, socionom på HSB Göteborgs trygghetstjänst Nabo, känner igen flera av konfliktpunkterna. Hon och hennes tre kollegor hanterar varje vecka runt sju olika ärenden från boende som av en eller annan anledning inte kommer helt överens med sina grannar.

– Ljudstörningar av olika slag hör till våra vanligaste ärenden – det kan vara grannar som spelar hög musik, smäller i dörrarna, pratar för högt, festar på nätterna eller går med skor inomhus så att det låter, berättar hon.

ANNONS

Det mest grundläggande rådet om du stör dig på grannarna är naturligtvis att prata med dem. Vet personen att du hör när hen stampar runt i lägenheten ovanför eller att det stör dig att de inte hälsar i hissen? Hur den berörda grannen reagerar på samtalet varierar dock rejält, enligt Sandra Mellgård Davis erfarenheter.

Samtal hjälper inte alltid

– Ibland blir det bättre – även om man inte blir vänner efteråt, kan man kanske nå en kompromiss och börja respektera varandra och visa hänsyn och tolerans. Men det kan också hända att konflikten blir än mer infekterad efter att man tagit upp problemet med grannen. En del beteenden bottnar också i andra sociala problem – det kan vara missbruksproblem eller att man hör så pass dåligt att man måste ha till exempel TV:n på hög volym, säger hon.

Om konflikten inte går att lösa med ett samtal mellan parterna, går Mellgård Davis och hennes kollegor in och medlar.

– Då håller vi först enskilda samtal var för sig med parterna, sedan håller vi gemensamma sittningar. Ibland går det tyvärr så långt att man måste ta in en jurist, säger hon.

Frågan är dock vilka beteenden man egentligen har rimlig rätt att störa sig på om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt, tätt intill andra människor. En del saker, som att man inte får hålla högljudda fester mitt i natten, regleras oftast i tydliga stadgar eller trivselregler – andra, som hur hårt man får stampa när man går på sitt vardagsrumsgolv, är oftast mer svävande.

ANNONS

Umgås - och undvik konflikter

– Det går inte att säga exakt vad som räknas som vardagsljud, och som man därför väntas stå ut med. Det viktigaste är att man försöker visa både respekt och tolerans mot sina grannar, säger Sandra Mellgård Davis.

Det bästa receptet för att undvika konflikter och rädda grannsämjan är dock enkelt – att umgås med varandra.

– Om man känner dem man bor med och vet vilka slags personer de är, har man generellt också högre tolerans för sina grannar. Många bostadsrättsföreningar lägger därför också mycket energi på att exempelvis ordna gemensamma aktiviteter för sina medlemmar, säger Sandra Mellgård Davis.

Fakta: Det stör vi oss mest på hos grannarna

HSB har, genom marknadsundersökningsbolaget Norstat, frågat 1 000 västsvenskar, från Kungsbacka till Lysekil, hur de ser på flera frågor kring boende. På frågan "Vad av följande, om något, retar du dig på hos dina grannar?" svarade 37 procent att de inte retar sig på något listat beteende. Resten av de svarande stör sig mest på följande 10 beteenden.

  1. Röker på balkongen eller ut genom fönstret: 20 procent
  2. Spelar för hög musik: 17 procent
  3. När de inte hälsar: 16 procent
  4. Parkerar där man inte får: 16 procent
  5. Ställer grejer i trappuppgång/farstu eller källarförråd: 14 procent
  6. Går så det hörs i tak/golv: 13 procent
  7. Skrikande barn: 13 procent
  8. Har katter som bajsar och kissar i sandlådan: 12,5 procent
  9. Har barn de inte ser efter: 11 procent
  10. Grälar ofta så att det stör: 9 procent

Källa: HSB Göteborg

ANNONS