Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det regnar det in - men Hjällbobostaden dröjer med renoveringen

I över ett år har det regnat in hos ett trettiotal hyresgäster i Hjällbo. Men Hjällbobostaden dröjer med renovering och tar till panikåtgärder, som för Halima Hayons familj inte hjälpt. Vatten och vind fortsätter att strömma in i barnens sovrum.
Halima Hayon drar undan tygskynkena, som hon hängt upp för att mota det kalla draget. Hon visar den fuktiga hörnan i barnens sovrum där vattnet samlats i små pölar.
- Det kommer in vatten och drar in kall luft. Mina barn kan inte sova, säger hon.
Det var i maj förra året som familjen upptäckte läckaget. Man hörde av sig till hyresvärden, kommunala Hjällbobostaden, som lovade att åtgärda problemet. I augusti gjordes en åtgärd. Enligt Halima Hayon har den inte hjälpt.
- De satte upp något paket, men det har inte hänt något sedan. Det regnar fortfarande in. De vill inte göra någonting, säger hon.
Göran Johansson (s), ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, blir mycket upprörd när han hör om att det regnar in.
- För mig är det oförlåtligt, säger han, men vill inte ge några fler kommentarer.
Hjällbobostaden menar att läckagen beror på konstruktionen av fasaderna i kombination med stora regnmängder under det senaste året, säger informatören Linda Thorsson. Totalt har 35 hyresgäster på Bergsgårdsgärdet anmält att det regnat in sedan slutet av 2006, berättar hon.
- I samtliga dessa lägenheter har vi varit inne och åtgärdat problemen.
Det verkar inte vara några vidare bra åtgärder?
- Jag kan inte svara på det när jag inte har sett dem. Det vi gör är att ta bort väggen och ta bort isolering, men åtgärderna varierar från fall till fall. Men det är klart att det inte ska vara vått.
Varför har ni inte gjort något mer hemma hos familjen som GP har träffat. De säger att de hört av sig flera gånger.
- Vi har inte fått besked om att de haft problem med åtgärderna förrän under veckan. Vi har varit där och sökt dem både i går och i dag. Men det har inte varit någon som öppnat.
Hur allvarligt ser ni på problemet ?
- Vet vet att fasaderna måste åtgärdas. Det vi har gjort hittills är akutåtgärder. Nu gör vi en utredning av detta för det är så pass omfattande arbete som ska genomföras.
När tror du att fasaderna kommer att vara bytta?
- Det beror på vilken åtgärd man väljer att göra. Det vet vi först i vår när vi får ett beslut från styrelsen.
Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen i västra Sverige, menar att hyresgästerna kan driva frågan i hyresnämnden.
- Det här ska man absolut inte acceptera, säger han. Det måste hyresvärden åtgärda, självklart. Och gör man inte det har hyresgästen möjligheten gå till hyresnämnden, som kan yrka på ett åtgärdsföreläggande, alltså att hyresvärden tvingas till åtgärder, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.