Det nya porslinet

Våra matvanor styr utseendet på dagens porslin. Datoranvändandet, ensamhushåll och långkok är några faktorer som påverkar formen på de tallrikar och koppar som vi dukar med hemma just nu.

Från sekelskiftets kaffekalas till dagens middagar med långkok av råvaror i säsong. Våra mat- och dryckesvanor ändras ständigt och påverkar samtidigt formen på det som vi serverar maten på. Hur vi äter och vilken mat vi lagar är viktiga faktorer när designers formger porslin.

Generellt sett har vi blivit mycket mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Samtidigt har våra matvanor blivit mer internationella. Vi äter gärna asiatisk mat och ställer fram flingsalt och kryddor på bordet så att var och en kan smaksätta efter eget behov.

I dag är det inte ens säkert att vi äter maten vid ett och samma bord. Vissa har endast ett litet kök där man slänger i sig frukosten lite snabbt. Sedan samlas hela familjen runt ett annat bord på en annan plats i hemmet när middagen ska intas.

Samtidigt är ensamhushållen fler än någonsin och som sällskap har man datorn eller tv:n. Därför stjäl skålarna allt större utrymme i våra köksskåp. I dem kan man servera allt från fil och gröt till sallader och nudlar. Skålarna är också oumbärliga för uppläggning av olika slag.

Men just nu har också den stora koppen från 1980-talet fått renässans. Allt fler vill dricka jättemycket te eller kaffe, och man kan ana att det är nya datorvanor som styr. Det är mer praktiskt att ta med en enda jättekopp som man kan ställa intill datorn i stället för kanna och kopp, som själ mer utrymme på skrivbordet.

Det går mycket trender i vilket kaffe vi dricker. Länge var det kaffe latte som gällde. Men nu ser vi ett mer varierat utbud. Det gamla hederliga bryggkaffet börjar komma tillbaka.

Långsamheten är en trend som kommer att sätta sin prägel på hur vi lagar mat i framtiden. Med den följer också vikten av att umgås vid ett väldukat bord där maten kommer till sin rätt.

Numera hittar man porslinsserier som är framtagna för att var och en ska kunna matcha och mixa efter eget behov.

Men det troliga är att vi får en reaktion mot den individuella stilen. Det brokiga porslinet från olika serier som fyller skåpen hemma blir i längden ointressant.

I stället längtar vi efter tallrikar och koppar med likadan dekor och kanske får vi se en återgång till den gamla klassiska servisen med många delar. Eftersom vi lägger både pengar och omsorg på maten är det troligt att vi även väljer att göra det med porslinet i framtiden.

FAKTA: Så dukar vi i framtiden

* Personliga blandningar där allt som man tycker om fungerar tillsammans.

* Den stora bamsemuggen får en renässans.

* Skålar av olika slag tar upp mycket plats i skåpen eftersom de fungerar till flingor, pasta och asiatisk mat.

* Kaffekoppar i olika modeller beroende på om man vill dricka espresso eller bryggkaffe.

* Den klassiska servisen kommer så småningom att återkomma.

* Att samlas runt ett väldukat bord och äta en måltid tillsammans blir allt viktigare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.