Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns en chilisort för alla

Det finns en chilisort för alla. Hitta din favorit bland alla färger, former och smaker. Sätt igång att så och gör ditt eget chilipulver i sommar.

Det kliar i såfingrarna så här års. Chili hör till det tidigaste man kan så och man behöver inte ha en trädgård, en solig fönsterbräda räcker. Att ha chiliplantor hemma är roligt eftersom de både är lättodlade och vackra. Dessutom kan man ha glädje av dem länge eftersom de är fleråriga.

Det som gör chili spännande är att det finns så stor variation. Färgerna går från lila och brunt till orange och rött. De kan vara långa och krulliga till formen, eller se ut som små klockor. Och bladen kan vara enfärgade eller spräckliga.

Rune Brand och hans fru Bitte driver Örtagårdens Fröer, en fröbutik på nätet som specialiserar sig på chili. I deras sortiment finns just nu över 120 olika sorter.

Runes kärlek till chili började på 1970-talet när han upptäckte musikstilen Tex-Mex, vilket så småningom även utvecklades till ett matintresse. När hans plantskola valde att satsa på chili strömmade det in chilifröer från privatpersoner, inte minst från mexikanska vänner. Varje år testodlar han många sorter och hittar ständigt nya favoriter.

– Chili är en smakförstärkare som skapar harmoni mellan alla smaker, säger han.

Ett exempel på en sådan smakharmoni är kombinationen mellan chili, ingefära och vitlök som ligger till grund för många rätter, inte minst i det indiska köket. Men enligt Rune Brand passar kryddan också ihop med många svenska smaker.

– Jag har den i grytor, i såser och till grillat. Ja, i allt förutom ärtsoppa. En av mina favoriträtter är bruna bönor med habaneron ’Chocolate Scotch Bonnet’ och stekt fläsk. Det smakar svenskt, hett och gott.

Inom chilisläktet finns det olika grupper: spanskpeppar, bärpeppar, havannapeppar, tabascopeppar och rokotopeppar, samt ett antal vilda sorter. Svaga och starka sorter finns inom alla grupper.

Chilins hetta är något man vänjer sig vid. Ämnet capsaicin som ger chilin dess styrka mäts i enheten scoville. En paprika ligger på upp till 100 scovillegrader. De starkaste chilifrukterna tillhör ’Bhut Jolokia’-sorterna med scovillegrader på mellan 1,1-1,6 miljoner. Rune har så klart smakat på dem också.

– De är löjligt starka, men har också en god smak bakom styrkan. Delar man en sådan kan man känna doften på fyra meters håll. En knivsudd av pulvret räcker till en gryta för fyra personer, säger Rune.

Generellt tycker han att det talas för mycket om styrka och för lite om smak när det gäller chili.

– Det brukar bli så när män intresserar sig för något, att det blir en tävling.

Vill man veta hur stark en chili är kan man skära av den vid skaftet och sätta tungan till. Att ta ett bett av spetsen fungerar inte då det är i mellanväggarna där fröna sitter som styrkan finns.

Vildsorterna är de svåraste att odla enligt Rune Brand. Otåliga nybörjare kan gärna välja en sort som får frukter tidigt som till exempel ’Aji Blanco Cristal’ eller ’Habanero Lemon’.

Vissa chilisorter kan bli riktigt gamla, men blir oftast inte bättre med åren. Däremot får man en tidigare skörd från år två. Då kan man börja skörda redan i maj eller juni. När skörden är slut klipper man ned plantan ordentligt i grenvecken. Där kommer det sedan nya skott. Inför nästa säsong sätter man om dem i ny jord.

Det går också att odla chili utomhus på friland i södra Sverige. Då är det viktigt att välja en sort som klarar det. ’Espelette’ är exempel på en sort som fungerar bra utomhus.

När man känner att chilifrukterna börjar mjukna lite är de mogna. Färska håller de sig i upp till en månad i kylskåpet. Det går också bra att torka dem, antingen genom att hänga upp dem på en tråd, i ugn på svag värme eller i en torkmaskin. Därefter kan man göra eget chilipulver. Det gör man enklast i en elektrisk kaffekvarn, men använd den inte till kaffe sedan!

Det går också bra att dela, kärna ur och frysa in chilifrukterna, eller göra färdiga såser. Chilisåsrecept finns det gott om på nätet.

Bild: Bild: Leif R Jansson / SCANPIX

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.