Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det är något lustfyllt med allt detta"

Den gröna vågen har drabbat Sverige med full kraft. Ekologisk odling, husapotek och självhushållning är nyckelorden i utgivningen av vårens trädgårdsböcker.

Höns är den nya surdegen, sägs det. Nu nöjer vi oss inte längre med att köpa ekologiskt odlade livsmedel i butiken. I stället letar vi oss allt längre tillbaka till våra rötter och talar om husapotek och självhushållning. Så ser trenden ut, åtminstone att döma av vårens nya trädgårdsböcker.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Självhushållning på Djupadal, som ges ut på Bonniers förlag i maj, kan man följa sysslorna på Marie och Gustav Mandelmanns gård under ett år, med allt vad det innebär av vårsådder och potatisgroddning, biodling och hönsskötsel. Mandelmanns trädgårdar i Rörum på Österlen är i dag en välbesökt visningsträdgård med restaurang, kafé och trädgårdsbutik. Ungefär så som paret hade tänkt sig när de tog över gården 1997.

– Ja, det har nog blivit som vi föreställde oss, men det kommer kanske lite mer folk hit än jag trodde, säger Marie Mandelmann.

Besökarna kan på nära håll se hur det går till på en gård med ekologisk odling. Hur man täckodlar med fårull, vänder komposter och låter grisarna böka i jorden.

Och Marie skrattar gott när jag påstår att höns är den nya surdegen.

– Ja, det kommer ju nya trender varje år, det har vi märkt. Man letar sig tillbaka och vill plötsligt lära sig brygga eget öl, göra korv, starta en surdeg och hålla sig med höns – om än i liten skala.

– Det är ju något lustfyllt med allt detta, att producera sin egen mat, odla grönsaker och hämta in ägg att baka av. Och även om man bor i stan kan man göra en hel del själv. Som vår egen halloumiost till exempel. Det finns recept på den i boken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.