Designmöbler med modekänsla

Färg & Blanche är designduon som verkar i gränslandet mellan möbelformgivning, mode och konst. Deras nytolkning av Emmafåtöljen har utsetts till Årets möbel.

Att mode och möbeldesign hör ihop är en självklarhet för designduon Färg & Blanche. Deras möbelprojekt utgår ofta från det textila materialet, som de med olika tekniker formar till möbler och inredningsföremål.

– Vi är båda fascinerade av mode och hantverket som ligger bakom klädkollektionerna. Men vi har olika infallsvinklar till modevärlden när vi arbetar, säger Fredrik Färg som utgör den ena halvan av duon.

När Fredrik Färg skulle utbilda sig valde han mellan tillskärarakademin och en snickarutbildning på Grebbestads Folkhögskola. Valet föll till slut på den sistnämnda, men modeintresset har han aldrig släppt, även om det främst är klassiska kläder som intresserat honom. Ett exempel är fåtöljen Coat, som har tydliga referenser till herrkläder i sitt formspråk.

– Kostymen är dessutom ett plagg som i stort sett inte förändrats genom historien. På det sättet blir den en symbol för långsiktighet. Tänk att hitta fram till något liknande i inredningssammanhang, säger Fredrik drömmande, och hans franskfödda kompanjon Emma Blanche fyller i:

– Det handlar också om proportioner. På samma sätt som en kostym är snygg på en person kan en stol eller en fåtölj passa ett rum och till och med klä en människa.

Däremot uppfattar det inte sin design som mode. Snarare är det beklädnad de sysslar med när de skapar. Ett exempel är stolen Fab, som är fortsättningen på Fredriks projekt Recover, där han uppdaterade gamla stolar med nya textila ryggar utformade på olika sätt. Men när de fick förfrågningar på ett 70-tal stolar insåg de att de måste tänka om, eftersom det svårt att hitta så många liknande på andrahandsmarknaden.

– Därför designade vi en egen och den lilla pinnstolen Fab blev till, berättar Emma.

De var efter en utställning på Biologiska museet 2010 som de bestämde sig för att arbeta ihop. I dag delar de både privatliv och kontor med kombinerad verkstad, där många av deras idéer föds.

De är mitt uppe i en stor produktion av möbler som helst ska vara klara för leverans i denna stund. Men när Fredrik serverar kaffe i rustika keramikmuggar och Emma delar på stora kanelbullar syns inte ett spår av stressen.

I stället pekar de på olika prototyper av egen design som är utplacerade i vardagsrummet och förklarar hur och när de kommit till. Där står den bulliga runda möbelserien, som just nu är med på utställning i Seoul i ett samarbete med den japanska modedesignern Comme des Garçons, och där är pallen som är en upp- och nedvänd butikskorg med en dyna ovanpå

.

– Vi har alltid levt i gränslandet mellan design, mode, hantverk och konst, och för oss är det naturligt att själva producera vissa bitar. På det sättet kan vi göra unika produkter. Men det är också så vi arbetar fram nya tekniker, berättar Fredrik mellan kaffeklunkarna.

Så var det med fåtöljen Emma, ett samarbete med möbelföretaget Gärsnäs. Den består av en genomsydd textil stomme.

– Hade jag inte experimenterat så mycket i symaskinen med mina Recoverstolar hade vi aldrig kommit på den här fåtöljen, fortsätter Fredrik.

Färg & Blanche

Består av: Designerna Fredrik Färg och Emma Marga Blanche.

Bakgrund: Fredrik är utbildad möbelsnickare på Grebbestad Folkhögskola och HDK i Göteborg. Emma är uppvuxen i Frankrike och utbildad inredningsarkitekt. De startade designstudion Färg & Blanche år 2010.

Aktuella med: Årets möbel, fåtöljen Emma och pinnstolen Fab.

Målet med formgivningen: ”Att skapa visionära och tekniskt utvecklade objekt i innovativa material med hög hantverksgrad och konstnärligt uttryck.”

Favoritdesigner: ”Modedesignern Alexander McQueen och italienske möbelformgivaren Gaetano Pesce, som också arbetar med mycket textiler i sin formgivning.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.