Terriern Alice och de andra i familjen Jönsson har fått en helt ny miljö i trävillan.
Terriern Alice och de andra i familjen Jönsson har fått en helt ny miljö i trävillan.

De fick sitt drömhus efter totalrenoveringen

ANNONS
|

Alexandra och André Jönsson visste vad de ville och var beredda att arbeta för det. Målet var att hitta ett äldre hus i Örgryte med kakelugn, spröjsade fönster och vackra snickerier.

Trävillan de köpte var i dåligt skick och för tredje gången började Alexandra och André tillsammans det stora projektet att totalrenovera ett hus.

Att hitta den hundra år gamla villan var inte lätt. Det fanns sällan hus till salu i området och Alexandra och André ville inte köpa ett färdigrenoverat hus. Lösningen blev att skriva personliga brev till ägarna av de hus som de var intresserade av och tala om att de gärna ville köpa.

ANNONS

I väntan på att det rätta huset skulle dyka upp arbetade Alexandra och André med att färdigställa renoveringen av sin dåvarande bostad. Hösten 2013 kom samtalet som de hade väntat på. Ägaren till en äldre villa i Örgryte skulle sälja.

Dagen därpå åkte de för att titta på huset. Det var inte direkt kärlek vid första ögonkastet, den gamla trävillan var i dåligt skick. Men läget var perfekt och visionen av vad de skulle kunna göra var tillräcklig för att besluta sig för att för tredje gången tillsammans totalrenovera ett hus.

– Ett hus kan man alltid ändra på, men inte läget och det var just det som vi föll för. Huset hade allt som vi ville ha, det var ett sekelskifteshus och det låg vackert precis vid ett grönområde. Det var nära stan och barnens skola. Vi såg vilken potential det hade och eftersom vi hade renoverat hus tidigare visste vi vilka förändringar man kan åstadkomma – och att vi som familj skulle klara av utmaningen. Så vi sa ja på stående fot, säger André.

Ett par dagar senare var allt klart. Försäljningen gick snabbt och efter ett par månader flyttade de in. Huset var uppdelat i två lägenheter med separata ingångar. Den mindre lägenheten på två rum och kök var i bättre skick så familjen valde att flytta in där.

ANNONS

– Vi hade först tänkt ta bort lägenheten, men vi valde att behålla den eftersom vi ofta har släkt och vänner på besök. Det var även bättre för oss som familj, för då behövde vi inte bo mitt i renoveringen utan kunde lägga upp en bra plan och renovera i ett lagom tempo.

Planen var att renovera i etapper med vila emellan. Eftersom det var höst då de flyttade in började de med dränering.

– Dränering är bra att göra på senhösten. Det är oftast torrt då och den behöver vara gjord innan man påbörjar arbetet med trädgården på våren. Jorden behöver ett tag på sig för att sätta sig innan man lägger plattor, säger André.

Under tiden arbetet var i gång på utsidan tog Alexandra och André hjälp av en vän till familjen som är arkitekt, för att få goda råd kring själva husets utformning. På stadsbyggnadskontoret hittade de ritningar av hur huset såg ut när det byggdes. Eftersom de ville återskapa så mycket som möjligt av originalutförandet var det viktigt att få se hur fasad, fönster och snickeridetaljer såg ut. Tillsammans kom de fram till att bygga ut huset för att få det mer symmetriskt.

ANNONS

På våren påbörjades den stora förändringen av husets yttre. Två sovrum byggdes till, med öppet till nock på övre plan. Fasaden byttes ut till en mer tidsenlig sådan. I nedre delen av fasaden monterades en solbänk, den delades med en profilerad midjelist och man fräste dekorativa spår i både knutbrädor och foder. Alla fönster byttes ut till kopplade fönster med spröjs och stormhasp. Ett burspråk byggdes för att göra köket större och för att få in mer ljus. Ovanför burspråket gjordes en större balkong i västerläge med snickarglädje vid taknocken.

Efter att utsidan var klar var det dags att fokusera på insidan. Huset hade renoverats flera gånger under årtionden med många små rum som resultat. Familjen ville öppna upp rummen för att få till en ljusare och mer praktisk planlösning. De ville att den nedre våningen skulle bestå av sociala ytor och planerade därför in kök, matsal, vardagsrum, bibliotek, kontor och gästrum på planet. När de rev väggar och tog upp mattor upptäckte de att golven var dåligt isolerade.

– Vi hittade datum på golvbrädorna i de olika rummen från 1937, 1954 och 90-talet. Alla var i olika stilar så vi beslöt att enbart behålla den ursprungliga parketten i vardagsrummet och lägga nytt golv i resten av huset, säger Alexandra.

ANNONS

De bröt upp golven och la ner vattenburen golvvärme i hela undervåningen. I hallen och i badrummen la de betongplattor och i de övriga rummen breda, massiva trätiljor som de vaxade med vitt pigment. Parketten i vardagsrummet slipades och betsades i en mörkbrun ton.

När väl golven var färdiga startade nästa projekt: att färdigställa övervåningen som skulle bli den privata delen av huset. Familjen var trött på att bo trångt i den lilla lägenheten och alla längtade efter egna rum. I snabbt tempo kom sovrum, hall, toalett och badrum på plats och familjen flyttade in. Till lägenheten flyttade mormor och morfar.

– Vi hade inte tänkt på det från början, men det är väldens bästa lösning! För både mormor och morfar och för oss. De får vara nära barnbarnen och vi får hjälp. Barnen älskar att ha mormor och morfar som grannar, berättar Alexandra.

När familjen kommit på plats var det dags för paus. Men den blev kortare än tänkt, för nu hade de fått en ny idé.

ANNONS

– Vår trädgård är stor och vi visste inte riktigt vad vi skulle göra med den för att få den att bli trevlig, säger Alexandra. Så vi tog hjälp av en trädgårdsarkitekt som ritade några olika förslag till oss. På ett av förslagen var en pool inritad.

Tanken på sommar och pool gav dem ny energi till att få insidan klar. Väggen mellan det gamla köket och matplatsen togs bort och det nya köket fick en ny plats. De platsbyggde ett kök i klassisk stil med innanförliggande luckor genom att köpa stommar från Ikea, sätta på ett ramverk och göra egna luckor av skivor med pålimmade speglar. Till köket valde de vitt, rektangulärt kakel med fasade kanter och bänkskivor i italiensk carraramarmor för att få en gammaldags look.

– Köket är hjärtat av huset. Det är här som vi oftast samlas, både som familj och när våra vänner är på besök. Därför har vi lagt ner mycket omsorg på utformning, funktion samt val av material och vitvaror, säger Alexandra.

När våren gick över i sommar var renoveringen nästan klar. Familjen åkte på en kort semester och tog sedan tag i bygget av terrassen och poolen, som de kunde njuta av under sommaren.

ANNONS

– Det är tack vare våra tidigare hus och allt det arbete som vi har lagt ner på dem, som vi i dag har vårt drömhus. Vi har lärt oss mycket på vägen och tagit med oss våra erfarenheter och bästa lösningar från de tidigare renoveringarna. Ni vet väl vad man säger :”Det är inte förrän efter det tredje huset som allt blir perfekt”, säger Alexandra.

ANNONS