Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

De delar ut pris till Sveriges fulaste byggnad

I år ska ett nytt pris delas ut till Sveriges fulaste byggnad 2016. Bakom ligger en Facebookgrupp med 12 000 medlemmar som heter Arkitekturupproret. – Vi skulle väldigt gärna vilja dela ut ett pris till den finaste byggnaden. Men det finns verkligen inga alternativ för det, säger Sigvald Freylander från Arkitekturupproret.

Den 29 november delar branschorganisationen Sveriges Arkitekter ut det prestigefulla Kasper Salin-priset, som är Sveriges största arkitekturpris. Samtidigt kommer Facebookgruppen Arkitekturupproret i år för första gången dela ut ett pris som de kallar för Kasper Kalkon-priset. Där ska gruppens 12 000 medlemmar rösta årets fulaste byggnad i Sverige. Hittills har omkring 1 000 röster lagts på någon av de tio nominerade byggnaderna.

Inte hittat några fina byggnader

Facebookgruppen "Arkitekturupproret" skapades 2015 av några arkitekturintresserade som hade stött på varandra på nätet. Gruppen växte snabbt och har nu över 12 000 medlemmar. Framförallt enas gruppen kring ett motstånd mot den modernistiska stilen, som är avskalad, geometriskt enkel och funktionell. 

– Sverige är en lite bortglömd avkrok, ett väldigt isolerat land jämfört med kontinenten. Berlin är i dag det största framgångsexemplet. Där byggs hela kvarter inspirerade av 1910- och 1920-talet, säger Sigvald Freylander, som sitter i styrelsen för Arkitekturupproret. 

I Facebookgruppen lyfter medlemmarna fram exempel på internationella byggnader som anses vara goda exempel. Särskilt många fina nya byggnader i Sverige har inte gått att hitta, anser Sigvald Freylander.

– Det skulle i så fall kanske vara en villa någonstans, men just i år har vi inte hittat något. Vi har trots allt 12 000 medlemmar som håller koll på hela landet. Så händer det något är vi de första att få reda på det.

"Öser priser över Gert Wingårdh" 

Kasper Kalkon-omröstningen ska avgöras samma kväll som som Sveriges Arkitekter delar ut sitt Kasper Salin-pris. Planen är att bjuda in vinnaren, branschen och media. Tanken är att det ska bli en återkommande alternativ utmärkelse i stil med Golden Raspberry Awards i filmbranschen som fungerar som motpol till Oscarsgalan. Sigvald Freylander från Arkitekturupproret tycker att en sådan motpol till branschens pris är välbehövlig. 

– Det sitter någon liten jury som består av folk som är djupt insyltade i branschen och bara delar ut priser till folk som bygger i exakt samma stil. Det är bara samma arkitekter och arkitektkontor. Man öser priser över Gert Wingårdh varje år.      

Branschen: "Tråkigt att deras ton är så aggressiv"

Tobias Olsson är förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter, branschorganisationen som delar ut Kasper Salin-priset. Han känner till det nya alternativa kalkonpriset.

– Jag tycker att det är jätteroligt att den här gruppen bryr sig så mycket om arkitektur. Men det är tråkigt att deras ton är så aggressiv och att det är svårt att föra en konstruktiv diskussion med dem, säger Tobias Olsson.

Han menar att tonen i Arkitekturupprorets ofta är väldigt hård och aggressiv och att fakta inte verkar vara relevant i diskussionerna. Gruppens förklaring att allting är arkitekternas fel stämmer inte riktigt överens med verkligheten, säger han. Även om arkitekterna är en viktig del i processen är det främst beställaren som bestämmer vad som byggs. Sedan ska även politiker ofta tycka till och säga sitt.

– Deras pris handlar otroligt mycket om yta. Vårt pris handlar om mycket annat också. Vårdcentralen i Bergsjön handlar till exempel om att skapa en mötesplats mitt i stadsdelen, på en plats som är väldig svår att bygga på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.