Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

De bytte stad mot land

Bittan och Robban Crafoord bytte storstadens uteliv och vindsvåningen i Göteborg mot ett annat sorts uteliv på den skånska landsbygden. I det charmiga gamla tegelhuset har de tid och utrymme för sitt stora intresse - att bygga om och inreda.
Att de inbitna stadsborna Bittan och Robban Crafoord skulle bosätta sig på landet trodde nog ingen. Absolut inte de själva.
De var fyllda femtio, hade hängt ihop i trettio år och krogsvängen var inte riktigt kul längre. En sommarstuga att pyssla med lockade, det kunde vara roligt.
- Med Internet blev det ju lätt att leta runt i hela landet. Det var så det började, berättar Bittan.

Först spanade de in Österlen.
- Svindyrt. Men vi fortsatte kolla åt Skånehållet, säger Robban. Havet var inte viktigt, vi sökte lugnet och då fanns ställen som inte kostade så mycket.
Tegelhuset utanför ett mindre samhälle mitt emellan Helsingborg och Ängelholm kändes helrätt.

Det var en statarebostad ursprungligen byggd som parhus år 1909. Nuvarande planlösning och källare fick huset 1947 då det blev enfamiljsvilla.
- Vi hittade mynt från 1930-talet och ransoneringskort från andra världskriget, när vi grävde i trädgården. Förra ägaren bodde här tolv år och gjorde nog inget speciellt åt huset. Men stommen var bra, konstaterar Robban.

Huset ligger på typiskt skånskt vis längst fram på tomten, alldeles vid landsvägen. Trafiken är gles, men rätt snabb. Därför vill Bittan och Robban stänga av lite extra, det finns nämligen fem katter och en hund i familjen. Den låga stenmuren ska bli dubbel med jord ovanpå och här tänker Bittan plantera sommarblommor.
I oktober blev deras fritidshus permanentbostad, på prov. Katternas fel hävdar Bittan.
- Robban och jag tänkte först att vi är här på helgerna, så får katterna lite kul. Men på söndagen blev det ett helsikes jobb att samla ihop dem. Annika gömde sig alltid. Jag fick åka tillbaka på måndag efter arbetet, sova över och ta henne tidigt på morgonen innan hon stack ut igen. Sedan var katterna sura och jättejobbiga hemma i stan. Två var ändå utpräglade innekatter, aldrig ute - de vågade inte ens vara på gården. Men på landet trivdes de. Det här går ju inte, tänkte vi. Vi får helt enkelt flytta hit.

Lägenheten i Linnéstaden hyr de ut i andra hand. Deras hyresvärd är juste och förstår att de behöver en prövotid innan de bestämmer sig.
Bittan har fått tillfällig anställning på Systemet i Helsingborg och jobbar mellan fyra och 25 timmar per vecka.

De flesta av Robbans uppdrag finns fortfarande i Göteborg och när han sticker dit på jobb sover han över hos dottern. Han är målare och snickare. Butiks- och restauranginredningar, inklusive möbler har blivit Robbans specialitet.
En lång period drev han och Bittan rockklubb i Vasastan och deras kontaktnät är stort.
- När vi bodde i stan höll vi på att slita ihjäl oss. Vi jobbade för mycket. Men här nere har vi lärt oss något nytt. Man behöver inga stora inkomster, det räcker med små utgifter. Relationsmässigt är det också positivt. Vi gör mer tillsammans.

I deras Projekt Hus är bottenvåningen i princip klar med vackra trägolv, nysatt kakel och fräscht målat överallt. I köket tog de fram en tegelvägg under putsen och byggde ny köksinredning. Några gamla skåp behölls, målades om och fick modernare beslag.
För övervåningen med två sovrum finns ännu större planer.
Innerväggarna och garderoberna ska rivas, vilket innebär att gästsovrummet försvinner. Planlösningen blir helt öppen med ett stort badkar mitt i. Pricken över i blir en balkong mot baksidan av huset.

Balkong byggde de till sin vindsvåning i Göteborg så de vet exakt vad de ger sig in på.
Robban erkänner utan omsvep:
- Jag kan det mesta inom bygg utom el och rör. Och Bittan har blivit en baddare på rörläggning.
Tack vare allt egenarbete och återbruk av material, hålls kostnaderna nere rejält.

Bittan och Robban har dessutom alltid ögonen öppna för fynd. Ofta hittar de fräcka användbara grejer på soptippen, i containrar och i second handbutiker.
Till deras personbästa hör två fåtöljer för 50 kronor styck på Myrorna. Den ena såldes vidare för 2 500. Och så stolen designad av Alvar Aalto som låg dumpad i en container - nypris runt 2 000.
Därmed inte sagt att allt de äger är kasserat av andra, i hemmet finns även modern högklassig design köpt i butik.

Många möbler har hängt med länge, i stort sett allt bohag från lägenheten togs med i flytten.
- Jag saknar inte alls Linnéstaden, det förvånar mig faktiskt. Vi hade ju byggt om allt i lägenheten, den var jättefräck. Där bodde vi ändå i 27 år, säger Robban.
Acklimatiseringen till Skåne har gått lätt och livet på landet passar dem bättre än väntat. Man vet ju aldrig säkert förrän man provar.

Det blev lugnare lunk i vardagen och andra ljud, dofter och synintryck med naturen inpå knutarna.
Sällskapslivet har också fått lite nya inslag.
Nyligen var de på fest på slottet och möjligen var det adliga namnet Crafoord en bidragande orsak till inbjudan.
- Svensk Damtidning var där och tog mingelbilder. Och i bildtexten kallades vi Robert Crafoord med fru, påpekar Bittan lite syrligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.