Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Träd och prydnadsgräs i kruka gör balkongen härligt lummig och ett trägolv är skönt att gå på. I odlingsskåpet kan man driva upp plantor och ha värmekrävande växter.

Dags dra igång balkongsäsongen

Välkomna våren med ett riktigt balkonglyft! Visst kan du få till din egna vilsamma oas, vare sig du har gröna fingrar eller inte. Utgå från dina förutsättningar, tänk praktiskt och välj rätt växter.

Det behöver varken vara svårt eller dyrt att få en fin balkong - utrymmet är ju så begränsat! Sätt igång med det grundläggande nu så kan du koppla av och njuta när vårsolen kommer. Susann Gson Engqvist har skrivit boken ”Balkongliv”.

- En balkong kan bli nästan allt vad du själv väljer att den ska vara. En lättskött miniträdgård där du kan odla i princip vad som helst eller en hemlig liten vrå där du kan sola ostört, sova med vinden i håret eller äta utomhus.

På balkongen vill man gärna kunna sitta i morgonrocken utan att känna sig uttittad och lufta tårna barfota. Det kalla betonggolvet, som ofta är standard, är inte så inbjudande.

- Ett skönt underlag gör mycket, liksom någon form av avskärmning, både för insyn och vind. Ljuslyktor på kvällen kan också göra underverk. 

Ta gärna ut svängarna när du inreder. Ett tema blir effektfullt, antingen bara genom matchande färger, eller något mer specifikt som marockanskt, japanskt eller grekiskt. Vill du förnya dig kan du lätt byta ut kuddar och textiler och anpassa växterna efter det. Viktigaste av allt är att satsa på en skön sitt- eller liggplats tycker Susann Gson Engqvist.

- En stol, soffa, solsäng eller vad du väljer, placerad på balkongens bästa plats.

Att bygga på höjden med växter gör balkongen lummig och trivsam. Låt klätterväxter klänga runt räcket eller på spaljéer och plantera gärna små träd eller uppstammade buskar i kruka. Visst är det lätt att falla för olivträd eller citronträd, men har du inte något bra förvaringsutrymme för dem på vintern är det bättre att välja växter som kan stå kvar ute och plantera dem i frosttåliga kärl. Kanske en blåbärsbuske som du kan nypa några bär ifrån till morgonfilen eller en ljuvligt doftande dvärgsyren?

När man odlar i kruka finns det några knep som underlättar, till exempel att marktäcka jorden och välja stora krukor i stället för grunda balkonglådor som fort torkar ut. Saknar du gröna fingrar eller reser bort mycket är det bäst att satsa på tåliga växter.

- Pelargon och murgröna är lättskötta växter och suckulenter kräver nog minst skötsel av alla. Några näckrosor eller vattenhyacinter i en tunna är spännande och lättskötta, men se till att välja sorter som trivs i grunt vatten. 

Det mesta går faktiskt att odla i kruka, tänk bara på att välja det som lämpar sig för balkongens soliga eller skuggiga läge.  

- Mitt råd är att välja efter din balkongs förutsättningar och hur mycket engagemang du själv kan och vill lägga ned. En balkong ska inte vara krävande, utan en plats för vila och njutning! På min lilla altan har jag en stor vädertålig saccosäck som jag ofta ligger och läser i, en rejäl kruka med rosenskära, blandade kryddväxter, ett litet bord för kaffekoppen och en vattenskål till hunden - helt perfekt!

Sandra Holmes/TT

Odlingstips till balkongen

Ju större krukor desto bättre, eftersom jorden då torkar ut långsammare. Storleken på rotsystemet är också avgörande; en hink på drygt tio liter är lagom för tomater, medan fem och tio liter passar chili. Bladgrönsaker klarar sig med ett djup på tio centimeter och kryddor 15 centimeter.

Dränering är viktigt för att det inte ska bli för blött. Gör ordentliga hål i kärlet, ungefär ett per kvadratdecimeter är lagom, täck med exempelvis krukskärvor. Lägg ett lager lecakulor i botten och lägg en tygbit över innan du häller på jorden. På så vis rinner den inte ned i dräneringslagret.

Marktäck jorden i krukan med bark, stenar eller marktäckande växter så torkar den ut långsammare.

Försök få upp växterna i ljuset och ställ krukorna på pallar, bord, ställningar eller häng dem från balkongräcket.

Eftersom näringen i krukans jord fort tar slut är det bra att gödselvattna regelbundet eller blanda långtidsverkande gödsel i jorden.

Placera de törstigaste växterna i det skuggigaste hörnet när du ska resa bort. (TT)

Växter för olika lägen

I boken ”Balkongliv” av Susann Gson Engqvist finns många tips på vilka växter som passar var. Här är några av dem:

Soliga söderbalkongen: timjan, rosmarin, lavendel, suckulenter och pelargoner.

Rosenskära, lobelia, malva, solros, blåklint, krasse, luktärt, ringblomma samt de flesta ätbara växter.

Halvskugga i öster och väster: pelargoner, zinnia, rudbeckia, marguerit, penséer, jätteverbena, bergbambu och näva. Vildvin, murgröna, pipranka, vildkaprifol och klematis som vita ’Summer snow’ eller gul gullklematis är bra klättrare. Plocksallad, grönkål, oregano och mynta är ätbara växter som klarar halvskugga.  

Skuggiga norrbalkongen: Hosta, ormbunke, buxbom, flitiga lisa, lyckliga lotta, buskmarguerit, fuchsia, bolltagetes, murgröna och klematis. (TT)

Bild: Bild: Christer Vallstrand

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.