Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dags att förbereda vårsådden

Nu, just nu, är bästa tiden att tänka framåt. Jorden är osådd, rabatterna kala och det kliar i fingrarna. Dags att börja planera för årets frösådder helt enkelt.

Kjell Åberg är trädgårdsmästare i Ystad, längst ner i det sydligaste Sverige, och varje år den 1 februari startar han punktligt säsongen. Då öppnas dörrarna till växthusen, såjorden lyfts in, lamporna tänds och arbetet kan börja.

– Först ut i sålådorna är frö av jätteverbena och kronärtskocka, sedan kommer chilin och tomaterna.

Varje år sår Åbergs Trädgård 500 olika sorters sommarblommor och grönsaker. Av dem är ungefär hälften tomater och paprikasorter.

– Är man beredd att dra ner värmen inomhus till 10-12 grader när plantorna kommit upp så går det att så tidigt även inomhus trots dåligt ljus. Det är balansen mellan värme och ljus som styr groning och tillväxt.

Tomater drar i väg och blir klena i för lite ljus, medan chili klarar sig bättre.

– Allra bäst är att veta när man kan sätta ut plantorna utomhus och sedan räkna baklänges, då vet man när det är dags att så, tipsar Kjell.

Sådderna hos Kjell Åberg står i det varma växthuset under groningstiden. Efter hand flyttas sedan plantorna ut i svalare hus och så småningom ut i drivbänkar. På så sätt blir plantorna kraftiga och knubbiga på naturlig väg.

Vissa trotjänare är alltid med i sålådorna och hela personalen är med och bestämmer vad som ska sås. Många smaker ger en bra bredd, och även växter som inte alltid är de mest populära får vara med:

– Hos oss har gula blommor en chans, säger Kjell.

Ungefär fem procent av sortimentet byts ut varje år för att sorterna inte håller måttet. Men eftersom Kjell är trädgårdsmästare i fjärde generationen finns det inga sorter som är omöjliga för honom, däremot tycker han att nybörjare ska undvika vissa växter.

– Gurka kan vara knepigt att odla. De är bättre att köpa som plantor. Och purjolök, som lätt blir lång och ranglig.

En del saker ska man överlåta åt trädgårdsmästaren helt enkelt!

FAKTA: Trädgårdsmästarens bästa råd för en bra sådd

1. Börja inte för tidigt.

2. Använd en bra såjord med perlite, ett vulkaniskt material som ger luftig konsistens.

3. Packa inte jorden för hårt.

4. Så inte för djupt.

Kjells fem favoriter

1. Jätteverbena, Verbena bonariensis, är alltid med i första sålådan.

2. Skönbinka, Erigeron speciosus, oansenlig men lättodlad och blomvillig.

3. Röd rabattlobelia, Lobelia speciosa, ståtlig, stabil, frisk och vacker.

4. T omater! ’Martina’ är god och får halvstora, lite tjockskaliga tomater.

5. Nätmelon – glöm bara inte att lyfta ut den ur växthuset så att den blir pollinerad. Annars blir det inga meloner.

Vad är en F1-hybrid?

Beteckningen F1 på en fröpåse betyder att sorten består av en korsning av två sorter som tillsammans ger goda egenskaper. Där­emot är det inte lönt att spara frö från F1-hybrider och tro att man ska så samma sort nästa år. Det kan gå hur som helst med den sådden, eftersom föräldrarnas egenskaper skiftar och avkomman inte blir stabil.

FAKTA: Årets frönyheter

Varje år slår fröfirmorna på stora trumman för sina nyheter – men allt är inte nytt under solen. En hel del sorter som presenteras som nya har funnits tidigare och blivit omoderna, men kommit igen.

Bland årets nyheter finns några riktigt gamla trotjänare, sorter som samlats in av Programmet för Odlad Mångfald. POM har fått odlare att skicka in gamla sorter som försvunnit ur handeln men som fortfarande sås ute i landets köksträdgårdar. Bönan ’Båstad’, samt sockerärterna ’Märta’ och ’Svartbjörsbyn’, är några sådana.

Nyheter i svart

Petunia ’Black Cherry’, läckert mattsvart (Rara Växter).

Dahlia ’Black Beauty’, mörkt sammetsröd nästan svart med enkla blommor (Impecta).

Vädd ’Black Knight’, svart med pyttelite vita stänk (Wexthuset).

Nyheter i vitt

Rosenvial ’White Pearl’, perenn luktärt i pärlemorvitt (Impecta).

Bönan ’Yin Yang’ med svart och vitt mönster (Impecta).

Påfågelblomster ’Frosty Kiss White’ F1, stora, rufsiga vita blommor med silver i bladen (Plants of Distinction, Jennys frön och sånt).

Morot ’White Satin’, vit morot för den som är karotinallergisk (Runåbergs).

Färgglada nyheter

Zinnia ’Pop Art Golden and Red’, röd och gul ört som syns i rabatten

Luktärt ’Fire & Ice’ med stora doftande blommor på långa skaft (Wexthuset).

Nyttiga nyheter

Brysselkål ’Petit Posy Mixed’, fransigt öppet huvud i lila och grönt med nötig smak (Plants of Distinction, Jennys frön och sånt).

Rödbeta, gulbeta ’Golden Detroit’, gul, röd och söt i smaken (Plants of Distinction, Jennys frön och sånt).

Chilipeppar ’Chocolate Scotch Bonnet’, stark! (Örtagården, Jennys frön och sånt).

Sandsenap/Vild rucola, ’Dragon’s Tongue’, kraftfull och kryddig smak (Lord Nelson).

Mangold, ekologisk ’Erbette’, nästan som spenat (Rara Växter).

Röd spetskål ’Kalibos’, djupt röd för den sena skörden (Rara Växter).

Bocktörne/Gojibär, går utmärkt att odla själv (Nelson Garden).

Gamla trotjänare blir som nya

Ärtorna ’Märta’ och ’Svartbjörsbyn’, gamla svenska sorter som återupptäckts (Impecta).

Pionvallmo ’Candy Floss’, upptäckt i en gammal skånsk trädgård, nu tillgänglig för flera (Rara växter).

Rättika Raphanus sativus ’Violet de Gournay’, fransk vinterrädisa från 1885 (Impecta).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.