Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chelsea firade med guld och trädgårdstomtar

I maj 1913 gick startskottet. I år fyllde Chelsea Flower Show 100 år och firade med att dela ut tio guldmedaljer, bland annat till den svenske landskapsarkitekten Ulf Nordfjell som deltog med en visningsträdgård för tredje gången.

Att skapa en trädgård på Chelsea Flower Show är inget för veklingar. Inte nog med att hundratals växter ska stå i sin allra finaste prakt precis samtidigt, de ska dessutom bedömas av en jury som är sträng och oförlåtande om en enda kvist är bruten eller knopparna inte slagit ut i blom på rätt dag.

Svenskt guld

En vår som den här har det varit värre än någonsin för dem som fick äran att skapa en visningsträdgård till hundraårsjubileet. På första visningsdagen stod många plantor mer i knopp än blom. Och de som faktiskt lyckats få äppelträden att slå ut måste i stället stå ut med att blommorna redan börjat vissna. Den svenske landskapsarkitekten Ulf Nordfjell lyckades bättre med sin visningsträdgård, men som han säger "för att få tjugofem iris i perfekt blom måste man odla 400 att välja bland".

- Det har varit tufft i år, men vi har fått mycket beröm och uppmärksamhet! säger Ulf som kammat hem en av tio guldmedaljer.

Kvinnlig hyllning

Hans trädgård är en hyllning till två kvinnor, svenska Ulla Molin, vars konsekventa trädgårdsideal är en förebild för många, och fransyskan Nicole de Vésians formstarka trädgård i Provence. Pelarekar, silvriga kungsljus, violer i alla nyanser av blått och rosa, formklippta klockbuskar, nejlikor och lavendel speglar det franska mot det svenska. Carl Milles-statyn Orpheus vakar över det hela och kopian som gjorts enkom för Chelsea kommer att säljas på auktionshuset Sothebys senare.

Kylig vår

Annars blev jubileumsutställningen inte riktigt den klang och jubelföreställning som man väntat sig. Kanske lade den kyliga våren sordin på stämningen. Lite kunglig glans fanns dock tack vare prins Harry vars välgörenhetsfond för fattiga och hivsjuka barn i Lesotho inspirerat till en visningsträdgård.

Trädgårdens betydelse för vår hälsa lyftes fram i många trädgårdar, bland annat hos engelska reumatiker- och alzheimerförbunden. Årets best-in-show gick till Australien som troget deltar varje år och i år lyfte in en bit av sin kontinent.

Fakta: Det här är Chelsea Flower Show

Trädgårdsutställningen anordnades första gången 1913 och har sedan dess arrangerats varje år med undantag för krigsåren. Platsen är sedan 100 år tillbaka alltid parken vid Chelsea Royal Hospital i London. Utställningen varar i fem dagar (21 till 25 maj) och därefter rivs allting och parken återställs till befintligt skick. Den sista dagen kunde besökarna köpa växterna som grävdes upp.

En jury bedömer utställningsträdgårdarna och delar ut guld, två sorters silvermedalj och brons. Alla trädgårdar kan i princip vinna guld, men bara en kan bli Best in show. BBC har sänt från utställningen sedan 1958, i dag visas sammanlagt 11 timmars teve från Chelsea.

Det tar 800 personer 33 dagar att bygga upp utställningsområdet. Chelsea Flower Show besöks varje år av den kungliga familjen, drottning Elizabeth II har varit på alla utställningar utom tolv sedan hon blev drottning. (TT Spektra)

Fakta: Kuriosa

Alltid på Chelsea Flower Show: Beatlestrummisen Ringo Starr dyker alltid upp på Chelsea, i år tillsammans med sin fru Barbara Bach.

Mest oväntade: trädgårdstomtar är i vanliga fall förbjudna på Chelsea, men i år gjordes ett undantag. Småtomtar målades av kändisar och auktionerades ut.

Bästa ordningen: Ordning och reda på planteringsspadarna hos Burgon & Ball.

Snyggaste väggen: Finaste Harknessrosen Natasha Richardson prydde en hel vägg.

Bästa tagetestipset: Klipp av blommorna på tagetesen och gör ett armband. Snyggt men inte pråligt.

(TT Spektra)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.