Byggde knottdödare av grillen

ANNONS
|

Ännu en helg i den värmländska stugan bland knotten stundade. Där har Anna Rosenberg tillsammans med sin man Björn Nilsen och andra nära och kära en längre tid tampats med knott, av bananflugors storlek, som kommer i mängder främst efter mörkrets inbrott och som bits.

– När det kommer så många knott är det knappt så att man vill vara ute, förklarar Anna Rosenberg på telefon från hemmet i Stenhamra.

Därför har de nu tagit till en ytterst drastisk åtgärd, och byggt en knottdödare av sin grill.

– Vi lade märke till att det ofta låg ett lager döda knott på grillens lock efter natten. När en kompis sedan berättade om långtidsgrillning och den så kallade orm-metoden med briketter på avstånd från varandra, som gör så att grillen håller sig varm hela natten, tänkte vi att det var den perfekta metoden också för att döda knott. Min man kom också på att vi skulle pensla olja på grillens lock.

ANNONS

På morgonen trodde de knappt sina ögon. Grillen var täckt av döda knott i drivor.

Varför just olja skulle hjälpa kan Anna Rosenberg inte svara på:

– Kanske lockas knotten av att det är varmt och klibbigt, eller att det luktar lite speciellt. Jag vet faktiskt inte. Men nu kom det i alla fall jättemånga.

Intresset blev helt galet stort när hon lade ut en bild på grillen. inklusive alla de döda knotten, på sin Facebook.

– Ja det har blivit helt galet uppmärksammat. Bilden, med instruktioner om hur du bygger om grillen till knottdödare, har delats mer än 17 000 gånger bara från min Facebook, säger Anna Rosenberg, som också fått en mängd kommentarer.

– De flesta undrar om bilderna verkligen är äkta, om det är på riktigt. Andra vill ha lite mer detaljerade tips om "hur gjorde ni med det eller det".

Varför tror ni att intresset är så stort?

– Vi har själva desperat googlat runt och sökt metoder att bli av med knott. När det gäller mygg finns det mycket fler tips, råd och metoder tillgängliga.

Hjälper den här grillmetoden också mot mygg?

– Det vet jag faktiskt inte. Ingen aning, men det är fritt fram att testa.

ANNONS

Lars Lundqvist är biolog med fästingar och insekter som specialitet. För honom låter den ombyggda grillen spontant inte som någon dum idé för den som vill döda knott.

– Grillen lockar med både värme och koldioxid, vilket är sådant som blodsugare brukar reagera på när de ska hitta bytesdjur. En tredje komponent brukar vara svettlukt.

Vad matoljan gör till eller från kan inte heller han svara på:

– Men de kanske fastnar i den. Och så kanske det kan vara något med lukten.

Fakta: Så här gör du

Så här gör du för att bygga om din grill till en knottdödare, enligt Anna Rosengren och Björn Nilsen:

1. Gör en ring med briketter i grillen, två rader och ett lager ovanpå. Låt det vara en glipa och tänd på i ena änden (då tänder de varandra sakta och grillen håller sig varm hela natten).

2. Stäng spjället på ovansidan och ha spjället på undersidan lite öppet.

3. Olja in locket med matolja.

4. Lägg på locket och låt knotten komma!

Bästa resultat får man på natten om det inte regnar eller blåser.

ANNONS